Fogyasztási hitelek felvétele

Padlón az autóhitel, tartja magát a személyi kölcsön - így állnak a fogyasztási hitelek egy évvel a járvány után

Fogyasztási hitelek felvétele

Padlón az autóhitel, tartja magát a személyi kölcsön - így állnak a fogyasztási hitelek egy évvel a járvány után

Bagyinszki Dániel
2021-05-14 Frissítve: 2022-03-11
2021-05-14 Frissítve: 2022-03-11
14255608

A Bank360 kalkulátorainak adatai alapján összefoglaltuk, milyen fogyasztási hiteleket kerestek a felhasználók 2021 áprilisában. Egyedüli növekedést a gyorskölcsönök tudtak elérni, de nem teljesítettek rosszul a személyi kölcsönök sem, és bár az érdeklődés a januári csúcs óta folyamatosan csökken, így is jócskán felülmúlja a járvány előtti értékeket. Összefoglalónkban azokat az ügyfélkalkulációkat elemeztük, amelyek után az érdeklődők felvették a kapcsolatot a hitelintézettel a Bank360 kalkulátorán keresztül.

 

Egy évvel ezelőtt érte el a mélypontot a fogyasztási hitelek iránti kereslet a koronavírus-járvány következtében, ami részben a 2020 márciusában bevezetett THM-plafonnak volt köszönhető. Éppen ezért nehezebb az egy évvel ezelőtti adatokhoz hasonlítani a 2021. áprilisi adatokat - azért, hogy pontosabb képet kapjunk az éves változásról, a tavaly áprilisi adatok mellett a márciusi és a májusi adatokat is feltüntetjük.

Személyi hitel

 

Márciushoz képest 12 százalékponttal csökkent a személyi kölcsönök iránti kereslet. Az egy évvel ezelőtti értékhez - a járvány alatti mélyponthoz - képest ez 164 százalékos növekedés, de jelentősen meghaladja a tavaly márciusi és májusi adatokat is.

Személyi kölcsön kalkulációból banki ajánlat

Az átlagosan kalkulált hitelösszeg áprilisban 2 657 603 forint volt. Ez az érték az előző hónaphoz képest némi visszaesést jelent, az egy évvel ezelőtti értékhez képest viszont több mint félmillió forinttal magasabb. 

Személyi kölcsön kalkuláció hitelösszege

Tavaly nyár óta 60 és 65 hónap között mozog az átlagos számított futamidő, áprilisban ez az érték 63 hónap volt. Az előző hónaphoz képest ez 0,5 hónapos csökkenés, míg az egy évvel ezelőtti eredményhez képest 4 hónapos növekedés. 

Személyi kölcsön kalkulációk futamideje

A kalkulációknál megadott havi nettó jövedelem áprilisban az előző hónaphoz képest körülbelül háromezer forinttal csökkent - a pontos érték 255 260 forint volt. 

Személyi kölcsön kalkulációkhoz tartozó jövedelem

Autóhitel

 

Az adataink alapján tovább csökkent az autóhitel iránti kereslet. Áprilisban 33 százalékra, 5 százalékpontot csökkent a banki ajánlatokra való továbblépések aránya az előző hónaphoz képest, ahol 100 százaléknak a 2019 januári adatokat tekintjük. Az egy évvel ezelőtti méréshez képest ez 31 százalékpontos növekedést jelent.

Autóhitel kalkulációk

Az átlagosan számított hitelösszeg viszont nőtt az előző hónaphoz képest, több mint 100 ezer forinttal, 2 669 254 forintra. Az egy évvel ezelőtti értékhez (2 250 574 forint) képest ez 418 680 forintos növekedést jelent.

 

Hitelkiváltás

 

A hitelkiváltó hitel iránti kereslet áprilisban tovább csökkent, valamivel alulmúlta a 2019. januári szintet is.  

Hitelkiváltó hitelek kalkulációja

A hitelkiváltó kölcsönöknél az átlagosan számított hitelösszeg 3 650 374 forint volt, vagyis csökkent az előző hónaphoz képest, 175 209 forinttal. Ezzel arányosan csökkent az átlagos futamidő is, 77-ről 75 hónapra. Az átlagos THM azonban magasabb volt, mint 2021 márciusában, 12,9 százalék. Az átlagos THM egy évvel ezelőtt 11,8 százalék volt. 

 

Gyorskölcsön

 

Az előző hónaphoz képest az egyetlen fogyasztási hitel, ami növekedést is mutatott, a gyorskölcsön volt. 2020. december óta hasonló érdeklődés mutatkozik a kölcsöntípus iránt, ami jelentősen meghaladja a járvány előtti szintet. 

Gyorskölcsönök kalkulációja

Az előző hónappal összehasonlítva növekedni tudott az átlagosan számított hitelösszeg is a gyorskölcsönöknél. Márciusban 522 971 forint, míg áprilisban 528 635 forint volt az átlagosan kalkulált hitelösszeg.

 

A gyorskölcsön kalkulátorból a banki ajánlatokra továbblépők megadott átlagos fizetése is nőtt, a méréseink során először lépte át a 190 ezer forintot, összesen 191 811 forint volt. Márciusban ez az átlag 188 075 forint volt.

 

Egy évvel a járvány kezdete után a fogyasztási hitelek kettészakadtak. A személyi és gyorskölcsönök iránti érdeklődés már meghaladta a járvány előtti időszakot, ezzel szemben az autóhitel és a hitelkiváltó kölcsön iránti érdeklődés volumene meg sem közelíti a tavaly év eleji eredményt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!