Pár bankkártyát néz

Új év, új bank, új számlacsomag - ezért érheti meg a váltás

Pár bankkártyát néz

Új év, új bank, új számlacsomag - ezért érheti meg a váltás

Bagyinszki Dániel
2022-01-26 Frissítve: 2023-01-24
2022-01-26 Frissítve: 2023-01-24
18460681

Sokan ma is annál a banknál vannak, ahol megnyitották első számlájukat. Egy számlacsere azonban, főleg azok körében, akik évek óta ugyanazt a csomagot használják, többezer forint spórolást is jelenthet. Megvizsgáltuk milyen előnyökkel járhat a váltás, ami lehet akár bankon belüli is.

 

Idén január végéig már harmadik éve küldenek a bankok ügyfeleiknek kimutatást az előző évben felszámolt banki költségekről, amivel mindenki gyorsan és egyszerűen képbe kerülhet arról, hogy mennyibe is kerül a bankszámlája és szolgáltatásai. 

 

A levélben kapott információk alapján és a Bank360 bankszámlaválasztó kalkulátorának segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy jobban járnánk-e a váltással. A bankszámlaváltást tervezőknek ráadásul évek óta lehetősége van az egyablakos, avagy egyszerűsített bankváltási eljárásra, ahol a kiszemelt új számlánkat kezelő szolgáltatónál egy lépésben lehet elintézni a papírokat. A csere végeredményben egy nyomtatvány kitöltésével, akár 13 munkanapon belül megvan tokkal-vonóval együtt. 

Akkor járhatunk mi és a pénztárcánk is jól, ha a bankszámlánk alkalmazkodik az életvitelünkhöz. Segít a választásban, ha megfontoljuk, hogy mennyire használunk készpénzt, szükségünk van-e papíralapú számlakivonatra, vagy egyáltalán fizikai bankkártyára. 

 

A kalkulátorunkban három ügyféltípus közül választhatjuk ki a ránk leginkább jellemzőt a a következők közül: akik sok készpénzt használnak, akik kártyával fizetnek és akik a legtöbb bankolási teendőjüket digitálisan végzik. A profilunk kiválasztásával és a bankszámla használati szokásaink megadásával pontos képet kaphatunk a kalkulátorban elérhető ajánlatokról. A költségeket érdemes a második évre vonatkozó díjak alapján összehasonlítani, hogy az első évre számított díjban megjelenő induló kedvezmények ne torzítsák a valóban fizetendő díjakat. 

 

A számlacsomag költségei mellett érdemes a bank által nyújtott szolgáltatásokat is figyelembe venni a váltásnál. Szóba jöhet, hogy az intézetnél milyen lehetőségeink vannak a megtakarításaink kezelésére, hogy tervezünk-e a közeljövőben hitelt felvenni, vagy hogy milyen digitális megoldások érhetőek el az adott banknál (pl. Apple vagy Google Pay). 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A csomagváltásnak vannak hátráltató tényezői is. Akinek valamilyen tartozása van a bankja felé, legyen az akár olyan viszonylag csekély, mint valamilyen számlavezetéssel kapcsolatos díj, vagy olyan számottevő mint egy hitel, az nem zárhatja be az adott számlát. Utóbbi esetben a futamidő végéig kérheti a bank a számla fenntartását. Ha valami miatt a bankhoz vagyunk kötve a számlánkkal, akkor is érdemes szétnézni, hiszen a bankon belül is találhatunk kedvezőbb, nekünk jobban megfelelő csomagot. Ezt időnként mindenképpen érdemes megnézni, még akkor is, ha nem akarunk bankot váltani. Az így megtakarítható összeg ugyan jellemzően nem nagy, de fölöslegesen minek fizessen az ember? Ráadásul esetleg olyan szolgáltatásért, amit igénybe sem vesz.

 

Ahogy korábbi körképünkből kiderül, nem csak spórolni lehet egy számlaváltással, de ha már egy leendő ügyfél meghívására csatlakozunk, azt a bankok általában mindkét fél részére kedvezménnyel honorálják, 3 és 10 ezer forint közötti összegben.

Digitális nomádoknak, kalandvágyóknak, vagy csupán az ember fő bankszámlája mellé kiegészítésként, elérhetőek olyan digitális- illetve neobankok is, ahol a kedvező valutaváltás, bankszámlavezetésidíj-mentesség és akár befektetési lehetőségek várnak ránk, több esetben magyar nyelvű honlappal. Ezek hátránya ugyanakkor, hogy legtöbbjük sem fizikai bankfiókkal, sem magyar nyelvű ügyfélszolgálattal nem rendelkezik, így az angol nyelv biztos használata sokszor elengedhetetlen a zökkenőmentes használatukhoz. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!