Lakástakarék Fundamenta

Új korszak indul a lakástakarékoknál

Lakástakarék Fundamenta

Új korszak indul a lakástakarékoknál

Herman Bernadett
2024-03-27 Frissítve: 2024-04-10
2024-03-27 Frissítve: 2024-04-10
38111452

Csaknem félmillió ügyfelet érint, hogy mostantól a Fundamenta Lakáskassza az MBH Bank leánycégeként működik tovább. Ezzel a három szereplős lakástakarék-pénztári piacon az OTP és az Erste mellett újabb nagybanknak lesz ilyen érdekeltsége. 

 

Lezárult a tranzakció: többségi tulajdont szerzett az MBH Bank a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-ben. A most véglegessé vált tranzakció előzményeként 2023 novemberében írt alá részvényadásvételi megállapodást az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlásáról a korábbi nagytulajdonossal, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), illetve a két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val. A zárást követően a Fundamenta az MBH Bank leányvállalataként, saját márkanévvel és cégvezetéssel működik tovább.

 

Az MBH Bank célja, hogy a két vállalkozás között már meglévő és még kiaknázatlan szinergiák révén a Fundamenta csoporttal kiegészülve, a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplőjévé váljon - mondta Barna Zsolt elnök-vezérigazgató. Kiemelt cél továbbá a Fundamenta hitelezési képességének növelése, a hitelezési volumen növelésével és a megtakarítási állomány bővítésével. Emellett az MBH Csoport 1,5 millió meglévő lakossági ügyfele további potenciált nyújt a lakás-takarékpénztári termékek népszerűsítésében.

 

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik. Az MBH Bank stratégiai célja az ügyfélbázisának fiatalítása és a fiatalok hatékony megszólítása, amelyet szerintük a tranzakcióval a bankcsoporthoz kerülő ügyfélállomány is segít.

 

Fundamenta

 

A felvásárlással továbbra is három lakástakarék-pénztár marad a magyar piacon, a Fundamenta mellett az OTP és az Erste érdekeltsége (utóbbi bank harcolt is a Fundamenta megvásárlásáért, de alulmaradt az MBH-val szemben.

 

A korábbi, nagyon vonzó adókedvezmény 2018-as hirtelen megszüntetése után a lakástakarékok közül sokáig egyedül a Fundamenta maradt aktív a piacon, csak ő értékesített új szerződéseket, 2023-ban azonban az Erste is új ajánlatokkal állt elő. Ezekben adókedvezmény helyett hasonló mértékű, a hosszú távú megtakarításokra ösztönző kamatbónuszokat kínálnak a lakástakarék szerződésekben. 

 

Az Erste és az OTP lakástakarékpénztárának az ajánlata főleg a megtakarítóknak kedvező, míg a Fundamenta a megtakarítással együtt felvehető lakáshitelnél kínál előnyösebb feltételeket. Ebben az Erste és az OTP láthatóan nem akar a saját, banki lakáshiteleinek extra konkurenciát teremteni. 

 

A lakástakarékok ajánlatait itt hasonlítottuk össze

 

Kérdés, hogy a Fundamenta MBH-hoz kerülésével megváltoznak-e a Fundamenta által kínált konstrukciók, tekintettel arra, hogy a tulajdonos, az OTP-hez és az Erstéhez hasonlóan, nagy szereplőnek számít a lakáshitelpiacon.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!