A katás lét a többség számára ma éjfélkor megszűnik

Utolsó esély: ma még katássá tehető a bevétel

A katás lét a többség számára ma éjfélkor megszűnik

Utolsó esély: ma még katássá tehető a bevétel

Bank360 tartalom
2022-08-31 Frissítve: 2022-08-31
2022-08-31
29072603

Augusztus 31-én a katások túlnyomó többségének megszűnik a katás léte. Az utolsó napon azonban még katássá tehető olyan bevétel is, amit csak később szerez meg a bt. vagy az egyéni vállalkozó. Az összeghatárra azonban nagyon kell figyelni.

 

Augusztus 31-ével lezárul a régi kata, és szeptember 1-től már az új kata szabályok szerint folytathatja az a kisadózói létét az, akinek erre módja és kedve maradt. Ez eddigi adatok szerint a több mint 400 ezer katásnak csak a töredéke jelentkezik be várhatóan az új kata alá. Nem meglepő, hogy csak néhány százalékuk marad, hiszen a társas vállalkozásokban (bt., kkt.) eleve megszűnik a kata lehetősége, a nem főállású egyéni vállalkozóknak ugyancsak. Jogilag egyedül a főállású egyéni vállalkozók számára marad nyitva a kata ajtaja, közülük azonban biztosan kevesen tudják vagy akarják vállalni, hogy csak magánszemélyektől lehet bevételük ezután.

 

Szeptember elseje után az eddig katások többsége vagy átalányadózóként, vagy ekhósként folytatja, esetleg megpróbálja munkaviszonyra váltani az eddig katázását. A cégesen katázók pedig átállhatnak kivára, vagy belenyugszanak abba, hogy átkerülnek a társasági adó hatálya alá. Esetleg elindítják a bt.-jük végelszámolását, és az új átmeneti szabályok szerint ezzel egyidejűleg már elkezdhetik az átalányadós egyéni vállalkozói tevékenységüket.

 

Az eddigi katásoknak túlnyomó többségének tehát ez az utolsó katás napja, amit azonban érdemes kihasználni, mert ezen akár még sokat is nyerhetnek. A last minute lehetőség abban rejlik, hogy a kata adóalanyiságuk elvesztése miatt a bevételeikre, kibocsátott számláikra speciális szabályok vonatkoznak.

 

A katások hozzászokhattak ahhoz, hogy bevétel szempontjából nem a számla kiállításának napja a döntő, hanem az, mikor érkezett meg a pénz a számlájukra. Ez azonban az adóalanyiság megszűnésének speciális esetében megváltozik. A kata szabályok szerint ugyanis ilyen esetben katás bevételnek számít minden olyan pénz, ami az adóalanyiság megszűnéséig (jelen helyzetben augusztus 31-ig) ki lett számlázva, függetlenül attól, hogy eddig az időpontig beérkezett-e a bevétel.

 

Ha tehát egy katás kiállít vagy kiállított egy számlát a partnerének augusztusban egy későbbi fizetési határidővel, az akkor is katás bevételnek számít még, ha esetleg csak két hónap múlva érkezik be a pénz. Természetesen ilyen számlának csak akkor van értelme, ha ezt a partner be- és elfogadja, ami jellemzően tartósabb üzleti kapcsolat esetében lehetséges.

 

Az augusztusi számlázásoknál a katásoknak nagyon kell figyelni arra, nehogy túllépjék a kedvezményes katás és az alanyi adómentes bevételi határt. Itt sem érdemes az eddigi rutinból dolgozni, hiszen az új kata törvény átmeneti szabályai változtattak a korábbi előírásokon. Ennek értelmében a katásoknak augusztusig lehet 12 millió forint nettó árbevételük (eddig az az éves keret volt), csak e fölött kell magas büntetőadót fizetni a plusz bevétel után. 

 

Arra azonban nagyon figyelni kell, hogy az alanyi adómentes bevételi határ évi 12 millió forint maradt! Aki tehát augusztus végéig kihasználta a nettó 12 millió forintos határt, annak az év hátralévő részében már nem lehet bevétele. Ha ugyanis egyetlen forinttal is átlépi a 12 milliót, akkor nemcsak 2022-re veszti el az alanyi adómentességét (ami praktikusan alanyi áfamentességet jelent az esetében), hanem 2023-ra is.

 

A katás átállásnál arra is figyelni kell, hogy ugyan a kiszámlázott pénz még katás bevételnek számít akkor is, ha később érkezik be, de a katából fakadó tb jogviszony ettől függetlenül automatikusan megszűnik augusztus végével a kata adóalanyisággal együtt. A tb ellátások további igénybevételéhez tehát szeptember elsejétől a volt katásoknak mindenképpen meg kell oldaniuk a biztosítottságukat, ha ez eddig főállású katásként csak a katájukon alapult.  

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!