forint

Változatlan maradt az alapkamat, de a kamatcsökkentés mégis elindulhat

forint

Változatlan maradt az alapkamat, de a kamatcsökkentés mégis elindulhat

Herman Bernadett
2023-05-23 Frissítve: 2023-12-19
2023-05-23 Frissítve: 2023-12-19
32993939

A várakozásoknak megfelelően továbbra is 13 százalékon tartotta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Ez jó pár hónapig így is maradhat, a betéti tendernél azonban elérkezhetett a várva várt fordulat, 15 órakor a jegybankelnök bejelentheti, hogy a 18 százalékos kamatot elkezdik csökkenteni. 

 

Feszülten várja a piac a májusi kamatdöntés eredményét. A délután 2-kor kiadott számokból azonban még pont a legfontosabb információ nem derült ki. Maga az alapkamat a várakozásoknak megfelelően 13 százalékos maradt, és a kamatfolyosón sem módosított a jegybank, vagyis az egynapos betét kamata változatlanul 12,5 százalékos, az egynapos hitelé 100 bázisponttal csökkent 19,5 százalékosra. 

 

Ez azonban még nem minden, hiszen a piac nem ezekre az adatokra vár elsősorban, hanem arra, hogy az egynapos betéti tender kamatában lesz-e változás. A kamat eddig 18 százalékos volt, ez volt az az irányadó kamat, amelyhez a bankközi kamatok is igazodtak. Araa lehet azonban számítani, hogy ez csökkenni fog, amit a kamatdöntést követő, délután 3-ra meghirdetett háttérbeszélgetésen jelentenek be. A kamatcsökkentés már azért is várható, mert a háttérbeszélgetést a szokásokkal ellentétben nem Virág Barnabás alelnök, hanem Matolcsy György, az MNB elnöke tartja, amiből arra lehet következtetni, elindul a lazítás.

 

Az elemzők 1 százalékos (100 bázispontos) csökkenést várnak, vagyis 17 százalékos lehet az egynapos betéti tenderen meghirdetett kamatszint. A kamatcsökkenés a következő hónapokban is folytatódhat, ha az infláció csökken és Magyarország gazdasági kilátásai stabilak maradnak, vagyis szeptemberre azonos szintre kerülhet az alapkamat és a betéti tender kamata. 

 

A forintot sikerült stabilizálni, az infláció azonban így is magas maradt

 

A betéti tender kamatát tavaly októberben emelte meg drasztikusan az MNB, amikor a forint árfolyama történelmi mélypontra került, az eurót 430, a dollárt 450 fölött jegyezték, és félő volt, hogy a további gyengülés miatt még durvább szintre emelkedik az infláció. A határozott lépés megállította a magyar fizetőeszköz gyengülését, ugyanakkor a bankközi kamatokat is megemelte. A forint azóta ismét stabil, de a kamatcsökkentést csak óvatosan meri megkezdeni az MNB, hiszen egy nem kellően átgondolt lépés ismét sokkolhatja a magyar eszközök piacát.

 

A betéti tender kamatát szorosan követik a bankközi kamatok, például a bubor, amely szinte minden piaci alapú rövid kamatperiódusú hitel, legfőképpen vállalati hitel referencia kamatául szolgál. A kamatcsökkenés a piaci alapú hitelek kamatát is lejjebb viheti, egyúttal persze azt is jelentheti, hogy a jegybanki betétben elhelyezett lakossági és vállalati betétek kamata is mérséklődhet. A lakosságon belül persze főleg csak a privátbanki és prémium banki ügyfelek számára ajánlották fel a tanácsadók ezt a lehetőséget, ehhez a piaci pletykák szerint jellemzően legalább 20-30 millió forintos bankbetéttel kellett rendelkezni. A többi betétes csak jóval kisebb - sokszor nulla százalék közeli - kamatot kaphatott a bankjától, bár akad néhány 10 százalék körüli ajánlat is. 

 

Kamatok

 

A betéti kamatok csökkenése az állampapírpiacnak kedvezhet. A legmagasabb kamatú most megvásárolható lakossági állampapírok jelenleg 16 százalékos kamatot fizetnek. Elképzelhető, hogy a jegybanki betét ennél valamivel jobb, de ha kamatadót kell fizetnie a betétesnek, akkor már jobban megérheti a Prémium Magyar Állampapírba (PMÁP) tennie a pénzét. 

 

Ha nagyon gyorsan lazít a jegybank, az nem kedvez a forintnak

 

“A forint piacára is hatással lehet a délutáni elemzői tájékoztató. Ha a háttérbeszélgetés üzenetei arra utalnak, hogy a jegybank tervei szerint mostantól minden ülésen 100-100 bázispontos csökkentés jöhet, akár nagyobb mértékben is gyengülhet a forint a délutáni órákban” - figyelmeztetett az Equilor Befektetési Zrt. már reggel. A brókercég szerint a délutáni jegybanki üzenetek függvényében akár nagyobb forintgyengülési hullámot sem lehet kizárni, mely a 380-383-os zónába viheti fel az euró/forint jegyzését.

 

A forint kedden egész nap gyengült, dél körül az euró ára már 377-nél járt, a gyengülést fokozta a bejelentés híre, miszerint Matolcsy György vezeti majd a kamatdöntés utáni háttérbeszélgetést.

 

Frissítés

Matolcsy György bejelentése szerint az MNB a 18 százalékos irányadó kamatot (egynapos betéti tender kamatát) 17 százalékra csökkenti. Kijelentette ugyanakkor, hogy az alapkamat csökkentéséről egyelőre nincs és sokáig nem is lehet még szó.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!