Egy online kalkulátorral könnyű kiválasztani a nekünk legjobb bankszámlát

Bankszámlaválasztás 2024

Egy online kalkulátorral könnyű kiválasztani a nekünk legjobb bankszámlát

Bankszámlaválasztás 2024

Bank360 tartalom
2023-10-13 Frissítve: 2024-02-07
2023-10-13 Frissítve: 2024-02-07
35208190

Aki nem akar fölöslegesen fizetni a bankjának, annak érdemes időről időre összehasonlítani a bankszámla ajánlatokat. Ezt ma már egy kalkulátorral néhány perc alatt megteheti, a váltással kapcsolatos átállításokat pedig megcsinálja helyette az új bankja.

 

Fölöslegesen néhány ezer forintot sem szeret fizetni senki, mégis sokan akár évtizedekig költenek havonta ennyit a bankszámlájukra akkor is, amikor erre már semmi szükségük. Részebn azért is, mert bonyolultnak gondolják az ajánlatok összehasonlítását, és félnek a bankváltással járó vesződségtől. Valójában ma már nagyon könnyű összehasonlítani a bankok számlaajánlatait, a bankváltással adminisztráció döntő részét pedig a pénzintézetek elintézik egymás között.  

 

Miért fontos a bankszámlák összehasonlítása?

Röviden azért, hogy megtaláljuk azt a számlacsomagot, ami olcsó és a lehető legjobban illeszkedik a pénzügyi szokásainkhoz. Mivel a bankok különböző számlacsomagokat kínálnak, érdemes az összehasonlítást egy bankszámla kalkulátorral elvégezni. Ez az első lépés a jó döntéshez. A Bank360.hu bankszámla kalkulátorában beállíthatjuk azokat a paramétereket, amik nekünk a legfontosabbak, illetve a bankolásunkra jellemzőek, így már eleve személyre szabhatjuk a felkínált ajánlatokat. 

 

Milyen gyakran érdemes összevetni a bankok bankszámla ajánlatait?

A bankok ajánlatai folyamatosan változnak, ezért az a bankszámla, ami néhány évvel ezelőtt a legjobbnak számított nekünk, ma már nem biztos, hogy az. Ráadásul a bankolási szokásaink is folyamatosan változnak, különösen az online vásárlások, kártyahasználat, külföldi utak vagy munka befolyásolhatja ezeket jelentősen. Ez pedig azt eredményezi, hogy akár ugyanazon bankon belül is találunk egy nekünk jobb csomagot. Ezért néhány évente mindenképpen érdemes összehasonlítani az aktuális ajánlatokat.

 

Mi alapján érdemes bankszámlát választani?

Főként a bankolási és a pénzhasználati szokásaink alapján. Ha nem szeretünk bankfiókba járni, hanem inkább online intézünk el mindent, amit csak lehet, akkor érdemes olyan csomagot választani, amelyik ingyen kínálja az elektronikus csatornák használatát és kedvezményeket biztosít a digitális tranzakciókban. Ha mindenhol a kártyás fizetést szoktuk választani, akkor a számlaköltségek mellett a kártyák jellemzőit is érdemes összevetni, ugyanis ezekből is széles a választék.

 

Aki inkább a készpénzt részesíti előnyben, annak érdemes olyan csomagot keresni, amelynél kedvezményes feltételekkel tud készpénzt felvenni, és nem kell külön fizetni a banki ügyintézésért sem. 

 

Ha valaki sokat utazik, illetve utal külföldre vagy vásárol onnan, akkor a kedvezőbb váltási árfolyamokat kínáló számlacsomagokkal sokat tud spórolni, ezért érdemes lehet bankot is váltania, hiszen ebben egyelőre elég kicsi a  verseny a hazai pénzintézetek között.

 

Számlavezetési díjak

A havi számlavezetési díjat ma már sok számlacsomagnál elengedik, ehhez viszont általában teljesíteni kell valamilyen feltételt. Ez lehet a számlára érkeztetett jövedelem, vagy bizonyos tranzakciók elvégzése, például kártyás fizetés. Önmagában a nulla forintos ajánlatoktól azonban még ne csábuljunk el, hiszen nagyon fontosak az egyéb költségek. Egy díjmentes számlavezetésű ajánlat is lehet számunkra nagyon drága, ha a többi feltétel nem megfelelő nekünk.

 

Egyéb díjak

A számlahasználatnak a havi számlavezetési díj mellett más költségei is vannak. A számlakivonatért általában csak akkor kell külön fizetni, ha azt papíralapon kérjük, az elektronikus, netbankban elérhető verzió ingyenes. Az internetbank és a mobilbank szintén ingyenes a legtöbb számlacsomagnál, különösen azoknál, amelyek a digitális ügyintézést támogatják. Emellett a számlanyitásért, a netbank igénylésért és a bankkártyás vásárlásokért sem kell külön díjat fizetni.

 

A tranzakciókkal kapcsolatban azonban érdemes összehasonlítani a díjakat, itt ugyanis jelentős eltérések is lehetnek. Az elektronikus átutalások általában olcsóbbak bankon belül, mintha más banknál fenntartott számlára utalnánk, de van olyan bank is, ahol a két díj általában megegyezik. Ha személyesen a bankban szeretnénk intézni az utalást, akkor az elektronikus megoldásnál jóval magasabb díjjal érdemes számolni. Szintén számolnunk kell költségekkel a rendszeres átutalások és a csoportos beszedések beállításánál is.

 

Az utalásoknál az sem mindegy, hogy mekkora összegről van szó. 20 000 forint alatt ugyanis nem kell tranzakciós illetéket fizetni, ami 0,3 százalék. E fölött azonban ezzel a költséggel is számolni kell. 

 

Szintén költséggel járhat, ha készpénzt veszünk fel valamelyik automatánál. Havonta két alkalmat, összesen legfeljebb 150 ezer forintig ingyenesen kell biztosítaniuk a bankoknak, de ezen felül már fizetni kell a készpénzfelvételért, hacsak nem kínál a bank erre vonatkozóan külön kedvezményt. 

 

Egyre több banknál van arra is lehetőség, hogy ne egyesével fizessünk minden tranzakció után, hanem csomagban. 

 

Bankkártya

 

A bankszámla mellé bankkártyát is igényelhetünk, ebben nagy a választék. Az egyszerűbb kártyák éves díja mindössze néhány ezer forint, de ha sokat járunk külföldön, és emiatt mindenhol használható, dombornyomott kártyát szeretnénk, akkor a tízezer forintot is meghaladhatja az éves díj. Cserébe számos kedvezményt vehetünk igénybe, de ezek a választott banktól és kártyatípustól függően eltérhetnek.  

 

A drágább kártyák választását azonban érdemes alaposan megfontolni, mert fölösleges olyan szolgáltatásért fizetni, amire nincs is szükségünk vagy nem tudunk kihasználni. Az okoseszközökben lévő mobiltárcák használata is egyszerűsítheti a választásunkat.

 

Bankszámlanyitás menete

 

A számlanyitás folyamata az elmúlt években jelentősen egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a bankok zöménél online is megoldható, bankfiók felkeresése nélkül. Az ügyfélazonosítás videóhíváson keresztül történik, illetve néhány banknál akár egy szelfi elkészítése is elegendő lehet. Amire biztosan szükség lesz a számlanyitás során: személyazonosságot igazoló dokumentumok (érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya), megfelelő internetkapcsolat és digitális eszköz. 

 

Számlát nyitni ezenkívül személyesen is lehet, így sem kerül semmibe. Ehhez a választott bank valamelyik fiókjába kell ellátogatni. 

 

Bankszámlaváltás

 

Ha valamiért nem vagyunk megelégedve az aktuális számlánkkal, semmi akadálya a váltásnak (kivéve, ha mindössze néhány hónapja nyitottuk meg az előző számlát, ebben az esetben ugyanis a bank felszámolhat egy bizonyos összeget). 

 

A bankszámlaváltásnak több formája is lehet. A hagyományos mód, hogy megnyitjuk az új bankszámlát, majd miután ott már mindent beállítottunk, amit szerettünk volna, elmegyünk a régi számlavezetőhöz és személyesen megszüntetjük a szerződést. A másik mód az egyszerűsített bankváltás, amelynek a lényege, hogy nem kell elmenni a másik bankba, mivel a két pénzintézet elintézi egymás között azoknak az információknak az átadását, amikre a csoportos beszedések, illetve a rendszeres átutalások beállításához szükség van. Fontos azonban, hogy az egyszerűsített bankváltáshoz személyesen kell bemenni a bankba megnyitni az új számlát.

 

Alapszámla - mi ez és mikor lehet igénybe venni?

 

Az alapszámla minden hazai bank szolgáltatásai között elérhető és bárki számára igénybe vehető, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett. Az alapszámlák maximális havidíja 2023. júliustól 1000 forint, a 2022-es bruttó minimálbér 0,5 százaléka.  

 

Diákszámla, diákhitel számla

Diákszámlát akár az egészen kicsik számára is lehet nyitni, 14 éves kor alatt is. A feltételek kifejezetten kedvezőek, mivel a bankok a költségek jelentős részét elengedik, egyedül a tranzakcióknál és a bankkártyával kapcsolatban merülnek fel díjak, de még ezen a téren is lehet találni kedvezményes ajánlatokat. A számlavezetésért külön egyik banknál sem kell fizetni, hacsak nem papíron kérjük a számlakivonatot. 

 

A diákokra vonatkozó speciális szabály, hogy 18 éves kor alatt mindenképpen szülői felügyeletre van szükség a számla megnyitásához, és bankkártyához sem juthat hozzá minden kiskorú, akinek számlája van. A legtöbb banknál 14 év felett adnak kártyát a számla mellé, de van olyan bank is, ahol erre már fiatalabb korban is van lehetőség. A kártyahasználat azonban ebben az esetben is természetesen szülői felügyelet mellett történhet. 

 

A diákszámláknak van egy speciális típusa, a diákhitel számla. Ez a hagyományos diákszámláknál is kedvezőbb feltételeket biztosít, azonban csak azok számára elérhető, akik diákhitelt is igényelnek. 2023-ban négy banknál tudnak a diákok ilyen típusú bankszámlát nyitni:

 

  • OTP Bank,
  • Erste Bank,
  • MBH Bank,
  • Gránit Bank.

 

Azonnali utalás

 

Az azonnali fizetési rendszer 2020. március óta működik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a hazai bankoknál az elektronikus, eseti átutalások szinte azonnal, legfeljebb öt másodpercen belül teljesülnek. A rendszerben a hazai bankok számára kötelező a részvétel. Ebben a formában legfeljebb 20 millió forintot lehet utalni, 0-24 órában, a hét bármelyik napján. 

 

Emellett az utaláshoz már nem feltétlenül van szükség bankszámlaszámra. Ehelyett az egyszerűbben adminisztrálható másodlagos azonosítókat is lehet használni az utaláshoz, melyek a telefonszám, az e-mail cím vagy az adóazonosítók lehetnek. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!