A magas jegybanki kamaton sokat keresnek a bankok

Degeszre keresik magukat a bankok az MNB-ben tartott pénzükön

A magas jegybanki kamaton sokat keresnek a bankok

Degeszre keresik magukat a bankok az MNB-ben tartott pénzükön

Bank360 tartalom
2023-11-28 Frissítve: 2023-11-28
2023-11-28
35948476

A hitelezés ugyan lelassult, de a bankok mégis degeszre keresik magukat az idén a jegybankban tartott pénzükön. Az MNB jelentése szerint a nem-fizető hitelek aránya ugyan alacsony, de látni olyan kockázatokat, amelyek ronthatják ezt a kedvező helyzetet.

 

A hazai bankrendszer változatlanul stabil, sokkellenálló-képessége erős. A jövedelmezőség kiugró, amihez érdemben hozzájárult a jegybanki betéteken elért kamateredmény - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank most közzétett pénzügyi stabilitási jelentése. Ezzel párhuzamosan a jegybankok restriktív monetáris politikája érdemben növelte a bankok nettó kamatjövedelmén keresztül a jövedelmezőséget, amely növekményből egyre több országban vonnak el – legalább részben – költségvetési vagy jegybanki intézkedésekkel.

 

Az MNB hivatalos megfogalmazását lefordítva ez azt jelenti, hogy a bankok Magyarországon is degeszre keresték magukat a magas jegybanki kamaton, hiszen elég volt kockázatmentesen az MNB-ben parkoltatniuk a szabad pénzeiket. Ezt az ölükbe pottyant profitot egyfelől az állam csapolja meg extra adóval, másfelől a jegybank is igyekszik korlátozni azzal, hogy a kötelezően nála tartandó tartalékok összegére nem adja meg ezt a kamatot. Ehhez jön még az, hogy a kormány bevezette a betéti kamatstopot. Ezzel igyekezett gátolni azt, hogy az intézményi befektetők és a pénzes privátbanki ügyfelek a bankokon keresztül hozzáférjenek ehhez a magas kamathoz. Ehelyett inkább minden eszközzel az állampapír-vásárlásra ösztönözte a kis- és nagybefektetőket - cukorral és korbáccsal egyaránt.  

 

Az MNB megállapítása szerint a lakosság és a nem-banki pénzügyi intézmények bankrendszernél elhelyezett betétállománya csökkent (a magas jegybanki kamat áldásaiból nem részesül átlagügyfelek a számukra kevés kivételtől eltekintve alig látszó betéti kamatok helyett inkább máshová vitték a pénzüket, vagy a banknál tartva fektettek be másba), azonban a szektor likviditási tartaléka továbbra is bőséges, magyarul a nagy betétkivonás ellenére is bőven van pénzük a bankoknak.

 

Mind a vállalati, mind a háztartási hitelezés lassult, de továbbra is pozitív tartományban mozog. A hitelpiac az MNB szerint idén elérheti mélypontját mindkét területen. A nemteljesítő hitelek aránya alacsony: a vállalatoknál stagnált, a háztartási hitelek esetében egy, a moratórium lezárását követő technikai hatás miatt mérséklődött 2023 első félévében. Előre tekintve azonban az MNB lát kockázatokat például a kamatstopban lévő kkv- és jelzáloghiteleknél, valamint a kereskedelmi ingatlanokat finanszírozó projekthiteleknél. Továbbá az államilag támogatott kölcsönöknél, például a babaváró hiteleknél, amennyiben az adósok nem teljesítik határidőre a gyermekvállalást.

 

A dezinfláció folytatódásával és ezzel a kamatkörnyezet várt normalizálódásával a jelenlegi magas jövedelmezőség csökkenésére kell számítani, miközben a törékeny növekedési kilátások mellett az ingatlanpiaci túlértékeltség korrekciója kockázatként jelenik meg - állapítja meg az MNB jelentése. Azaz a bankok már nem fognak annyit keresni a jegybanki kamaton, mint eddig, az ingatlanok árcsökkenése viszont a jelzáloghitelek és az ingatlanfejlesztés-finanszírozásoknál rontja a bankok helyzetét, növeli a kockázataikat. Ezzel ugyanis a hitelek mögötti fedezet értéke is csökken, valamint a futó ingatlanfejlesztések kimenetele is bizonytalanabbá válik.

 

A hazai lakáspiacon jelentősen mérséklődtek a tranzakciók, leginkább a keresletet meghatározó kedvezőtlen makrogazdasági tényezők és a hitelből megvalósuló lakásvásárlások visszaesése miatt. Ezáltal a lakásárak 2023 második negyedévében éves összevetésben enyhén mérséklődtek. A lakáspiaci túlértékeltség enyhült, de továbbra is magas az MNB szerint. 

 

 

A jegybank jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakáshitelek új szerződéskötéseinek visszaesésében a piaci kölcsönök csökkenése mellett a támogatott hitelek (leginkább a kamatkedvezményes CSOK-hitelek) mérséklődése is szerepet játszott. Utóbbi arra utal, hogy a hitelpiaci keresletre érdemben hat a gazdasági bizonytalanság, a reálbérek csökkenése és a fogyasztói bizalom romlása is. A fix 3 százalékos CSOK-hitel kamatát ugyanis nem befolyásolják az egyébként magas piaci lakáshitelkamatok. A CSOK-hitel felvételét azonban valamennyire igen, hiszen a tapasztalatok szerint sokan a CSOK-hitel mellé piaci lakáshitelt is felvesznek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!