Nekiugrottak a kamatcsökkentésnek a bankok a hiteleknél

Elindultak lefelé a hitelkamatok, de még korai pezsgőt bontani

Nekiugrottak a kamatcsökkentésnek a bankok a hiteleknél

Elindultak lefelé a hitelkamatok, de még korai pezsgőt bontani

Vrazsovits Rita
2023-02-02 Frissítve: 2023-04-04
2023-02-02 Frissítve: 2023-04-04
31380839

A januári csend után több nagybank is lépett, és elkezdte csökkenteni a kölcsönök kamatait. Volt olyan közülük, amelyik ezt a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is megtette. A hitel Kánaán azért még messze van, az átlagos lakáshitelek ugyanis még mindig 10 százalék körül vannak, és a személyi kölcsönök kamatai se nagyon néznek be a 15 százalékos szint alá. 

 

Év végére megállt az egész 2022-re jellemző intenzív kamatemelési sorozat, január végén és február elején pedig már több nagybank is arra a döntésre jutott, hogy ideje csökkenteni a lakossági kölcsönök kamatait, ami főként a jelzáloghiteleket és a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket érintette. 

 

A referenciamutatók alapján, bár azok jelentősen csökkentek a tavaly őszi csúcshoz képest, még mindig nehéz jósolni, ugyanis a decemberre is jellemző hullámzás januárban folytatódott. A hónap első felében még számottevően csökkent a lakáshitelek jelentős részénél alapul vett BIRS, a hónap második felében viszont ismét az emelkedő tendencia vált jellemzővé. Így a február első napján közzétett MNB-s adatok szerint

  • az 5 éves BIRS 8,87 százalékon.
  • a 10 éves BIRS 7,98 százalékon,
  • a 20 éves BIRS pedig 7,88 százalékon állt.

 

Hogyan változtatták a kamatokat a bankok január végén és február elején?

 

A K&H Bank január végén csökkentette a jelzáloghitelek kamatát, a piaci kamatozású zöld hiteleknél és a fogyasztóbarát lakáshiteleknél is 1 százalékponttal. A módosítás egyformán érintette az öt- és a tízéves kamatperiódusú hiteleket, valamint a futamidő végéig fix kamatozásúakat. 

 

A MagNet Bank a jelzáloghitelek kamatain jellemzően csak korrigált, vagy felfelé 0,10 százalékponttal vagy lefelé. 

 

Az Erste Bank január utolsó napján tette közzé a módosítást, ami szintén a jelzáloghitelekre vonatkozott. Szinte minden esetben csökkentett a hitelek kamatain:

  • az ötéves kamatperiódusú lakáshiteleknél 1,18 százalékpont volt a legnagyobb mértékű mérséklés, ami a nettó 200 ezer forint jövedelem alatt is igényelhető kölcsönökre vonatkozott,
  • a tízéves kamatperiódusú hiteleknél 0,73-0,98 százalékpont volt a csökkentés mértéke,
  • a fix 15 éves hiteleknél 0,63,
  • a fix 20 éves hitelek pedig 0,53 százalékponttal lettek alacsonyabbak a kamatok. 

 

Emellett az Erste módosította a szabad felhasználású jelzáloghitelek, a hitelkiváltó és a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatait is, az esetek többségében csökkentve azokat. A lakáshiteleknél így februártól 10,72 százalékos kamattal lehet kölcsönhöz jutni. 

 

Az Erste a fogyasztóbarát személyi kölcsönök kamatát is mérsékelte 0,98-1,28 százalékponttal. 

 

Hasonlóan módosítást hajtott végre a másik nagy, az OTP Bank is: a fogyasztóbarát személyi kölcsönök kamatát 0,61, illetve 0,98 százalékponttal csökkentette a különböző jövedelmi sávokban. 

 

A Raiffeisen Bank a személyi kölcsönök kamatán valamelyest emelt, 0,34 százalékponttal, illetve néhány konstrukciónál minimálisan lefelé korrigált. A módosítás után a Raiffeisennél személyi hitelt 13,39 és 21,99 százalék közötti kamattal lehet felvenni.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!