Fellendülhet a lakossági hitelpiac

Erste: októberben már 10 százalékkal nőttek a lakossági hitelek

Fellendülhet a lakossági hitelpiac

Erste: októberben már 10 százalékkal nőttek a lakossági hitelek

Erste Bank tartalom
2023-11-15 Frissítve: 2023-11-15
2023-11-15
35689957

Október nemcsak a hangyányival 10 százalék alatti inflációt hozta el, hanem az Ersténél már a 10 százalékos bővülést is a lakossági hitelekben. Nagy szó ez az idén, mert a a lakáskölcsönök padlót fogtak, a babaváró is csak mostanra tért magához, még a személyi kölcsönt tartotta magát a legjobban 2023 eddigi hónapjaiban.  

 

Az Erste működési bevételei 2023 első kilenc hónapjában 56,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatot. A díj- és jutalékbevételek közel 10,9 százalékkal növekedtek, emellett a támogatott hitelek átértékelődése is nagy hasznot hozott. A kamatkörnyezet jelentős változása tavaly csökkentette (-28,3 milliárd), míg idén jelentősen növelte (+30,6 milliárd) a működési bevételeket – ismertette Jelasity Radován, az Erste Hungary elnök-vezérigazgatója az első kilenc hónap eredményeit.

 

A működéssel kapcsolatos kiadások 2,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, főként a Sberbankhoz kapcsolódó 7,9 milliárd forintos OBA-befizetés miatt, amely egyszeri hatásként tavaly növelte, míg idén, a visszatérítés révén mérsékelte a költségeket. Az Erste működési eredménye így jelentősen, 150,4 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 67,4 milliárd forintról. Az adózás utáni nyereség 89,9 milliárd forint lett, míg 2022 első kilenc hónapját 18,4 milliárd forint profittal zárta a bank.

 

A felére esett vissza az új lakáshitelek folyósítása tavaly óta

 

Az Erste közleménye szerint az új kihelyezések értéke az idei első kilenc hónapban 31,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesése miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 54 százalékkal esett vissza a 2022-es eredményhez képest. A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 13 százalékkal csökkent, ezen belül a személyi kölcsönök esetében 5 százalékkal, míg a babaváró hitel iránt 34 százalékkal mérséklődött a kereslet az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A teljes lakossági hitelállomány 5 százalékkal nőtt éves összevetésben. 

 

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya szeptember végén 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene ugyanakkor 45 százalékkal maradt el 2022 első kilenc hónapjának teljesítményétől. A nem fizető hitelek NPL-rátája 2,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 3 százalékról.

 

Őszre megjött a fellendülés

 

Az Erste októberben az előző hónaphoz képest 10 százalékkal növelte az új lakossági hitelkihelyezéseit, és mind a jelzáloghiteleket, mind pedig a babavárót tekintve az év legjobb hónapját zárta.

 

Az utolsó negyedévre pedig élénkülésre számítanak a lakossági hitelpiacon, részben az önkéntes kamatstop, részben a lakáspiacon tapasztalható keresletemelkedés miatt. Ezt a lakásárak korrekciója mellett a bérleti díjak növekedése is támogatja, emellett szintén jó hatással van a keresletre, hogy a babavárót a jövő évi új rendszer bevezetése előtt még megpróbálják kihasználni azok a párok, akik jövőre már nem lesznek jogosultak erre a támogatási formára. 

 

Egyre népszerűbbek a befektetések

 

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – szeptember végére 5156 milliárd forintra nőtt, ami 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 70 százalékra nőtt a 2022 szeptember végi 60 százalékról, nem véletlen, hogy június óta a háromszorosára ugrott a havonta nyitott új tbsz-számlák száma. Az Erste Future befektetési programban szeptember végén már több mint 65 ezer ügyfél kezelte megtakarítását, ez 42 százalékos növekedést jelent 2022 végéhez képest.

 

A Commerzbank megvétele hozta a számokat

 

A vállalati területen a kötvény- és hitelállomány együttesen 6,1 százalékkal nőtt egy év alatt, és szeptember végén meghaladta az 1190 milliárd forintot. A bővülés a kis- és középvállalkozások finanszírozása mellett a 2022-ben megvásárolt Commerzbanktól átvett hiteleknek volt köszönhető. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 17 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 7 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 8 százalékkal nőtt 2022 első kilenc hónapjához képest. Az első kilenc hónapban az új kötvények és hitelek volumene 54 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A Commerzbank megvásárlása nélkül a visszaesés 69 százalék lett volna.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!