Nagy a verseny a Sberbank hiteleseiért

Ezeknél a bankoknál köthetnek ki a Sberbank hitelesei

Nagy a verseny a Sberbank hiteleseiért

Ezeknél a bankoknál köthetnek ki a Sberbank hitelesei

Bank360 tartalom
2022-05-13 Frissítve: 2022-05-26
2022-05-13 Frissítve: 2022-05-26
21675013

A végelszámoló értékesíti a Sberbank hitelállományát, így a bezárt pénzintézet adósai hamarosan új banknak fizethetik tovább a kölcsönöket.

 

Meghirdette értékesítésre a bezárt Sberbank Magyarország Zrt. hitelállományát a cég végelszámolója. A HVG értesülései szerint a Sberbank által nyújtott különböző hitelállományok átvételéért az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit van versenyben.

 

A Sberbanktól hitel felvevő, és jó esetben azt a bezárás után is törlesztő ügyfelek tehát arra számíthatnak, hogy a négy nagybank valemelyikénél köt majd ki a hitelük, és a továbbiakban a kölcsönt annak a pénzintézetnek kell törleszteniük.

 

A Sberbank széles skálán hitelezett, így az ügyfélállományában személyi kölcsönös, lakáshiteles, babavárós ügyfelek is szép számmal vannak. A lakossági portfóliónk kívül a vállalati kölcsönei, és ezen belül a Széchenyi hitelei is új gazdára várnak.

 

Ahogyan azt már a Sberbank bezárasakor is tanácsoltuk, a hiteles ügyfelek jól teszik, ha a kölcsöneiket folyamatosan, a szerződésben foglalt módon törlesztik addig is, amíg ki nem derül, melyik bankhoz kerül át a hitelük. 

 

A végelszámolástól ugyanis még ugyanúgy él a felvett hitel törlesztési kötelezettsége. Ezt azonban a Sberbank bezára óta már nem a korábbi számlaszámra kell teljesíteni, hanem a végelszámoló által meghatározott számlaszámra és módon.

 

A hiteles ügyfeleknek tehát mindaddig nincs tennivalójuk a kölcsönük ilyen módon való folyamatos törlesztésén tú, amíg a hitelállomány sorsa el nem dől, és erről a végelszámolótól, illetve az új bankjuktól nem kapnak értesítést.

 

A hitelállomány értékesítéséből befolyt pénz is növeli azt az összeget, amiből a végelszámoló a Sberbank kötelezettségeit ki tudja fizetni. A Sberbanktól pénzt várók (főként az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós értékű kártalanítási összeghatára feletti betétesek) számára most egy újabb reménysugár is van a pénzükhöz jutásra. Az osztrák pénzügyi felügyelet szóvivője ugyanis a HVG-nek azt nyilatkozta, hogy a Sberbank Europe AG minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz.

 

Márpedig a magyar Sberbanknak 100 milliárd forint körüli értékű betétje ragadt benn az anyabankjánál, így ha sikerül ehhez hozzájutnia, az növeli annak esélyét, az OBA által kifizetett betétek összegén felüli betések látnak még valamennyit a veszni látszó pénzükből. Ha a végelszámolás során beérkező bevételekből (főként az anyabanki tartozásból és a hitelportfólió eladásából) marad még pénz a betétesek kártalanítására, akkor először a magánszemélyek, a mikovállalkozások és kkv-k juthatnak hozzá a követelésükhöz, illetve annak egy részéhez. 

 

Az OBA 147 milliárdot fordított a betétesek kártalanítására, amit az MNB-től felvett hitelből állt. Ezt nagyjából fele-fele arányban a tagbankok pótbefizetéseiből és egy ötéves kötvényből fizeti ki.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!