Felújítás állami támogatás segítségével

Felújítanád a lakást? Hagyd, hogy az állam is beszálljon a költségekbe

Felújítás állami támogatás segítségével

Felújítanád a lakást? Hagyd, hogy az állam is beszálljon a költségekbe

Veres Patrik
2017-08-15 Frissítve: 2020-11-26
2017-08-15 Frissítve: 2020-11-26
311678

Egyre több embernek van lakástakarék számlája Magyarországon, viszont van még hova fejlődnünk. A környező országokban jóval elterjedtebb az öngondoskodás ilyen formája, annak ellenére, hogy nálunk a legmagasabb az állami támogatás.
 

Ugyan a szolgáltatók szerint eddig kétszámjegyű volt a szerződésösszeg és a kihelyezett hitelek növekedése, 2017-ben már lassabb bővülésre  számítanak, pedig a mostani kamatkörnyezetben szinte azt is mondhatnánk, hogy keresve sem találni jobb megtakarítási lehetőséget, ha lakáscéljaink vannak, mivel szinte minden lakással kapcsolatos célra fel lehet használni az állami támogatás ezen a formáját. Ajándék pénz, amit kár kihagyni, főleg a jelenlegi hozamszegény időszakban.
 

Mi az a lakástakarék?
 

Olyan előtakarékossági forma, ahol egy speciális számlán gyűjtjük a megtakarításunkat, amit az állam kiegészít 30 százalék támogatással. Fontos, hogy ez a 30 százalék az éves befizetésünkre vonatkozik, nem a számlán felgyűlt tőkére. A legrövidebb futamidő 4 év, a leghosszabb 10 év. További előnye a lakástakaréknak, hogy kamatadó mentes. Az állami támogatás mellett kapunk betéti kamatot a pénzünkre. Négy szolgáltató kínál lakástakarékot:
 

A szerződéses összeg két részből áll, a megtakarításból, ami a saját megtakarításunk, amihez még hozzájön az állami támogatás és a betéti kamat. Ezen felül kedvezményes hitelt is igényelhetünk a lakástakarék-pénztártól, amennyiben nem elég a megtakarításban összegyűlt tőke a lakáscélunk megvalósításához.

Változás! Megszűnt a lakástakarékpénztárak állami támogatása, a befizetések után igénybe vehető 30 százalékos támogatás csak a 2018. október 16-ig megkötött szerződésekre vehető igénybe.

 

Nem csak új lakásra, kipofozásra is

 

A legtöbben lakásvásárlás miatt kezdenek le lakástakarék formájában félretenni, pedig felújításra és korszerűsítésre is igénybe vehetünk állami támogatást lakás-takarékpénztárakon keresztül. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy időben elindítunk egy  megtakarítást, hiszen a legrövidebb futamidő is 48 hónap. Arra is van megoldás, ha ugyan élnénk az állami kedvezmény jótékony hatásaival, de azonnal pénzre van szükségünk. Ilyen esetben előre odaadja nekünk a lakástakarék-pénztár a szükséges összeget egy azonnali áthidaló hitel formájában.
 

De mennyi az annyi?

 

Éves szinten a befizetésünkre 30% állami támogatást, legfeljebb 72 000 Ft-ot tudunk igénybe venni a lakástakarék számlán keresztül, amit a havi maximum 20 000 Ft-od díj befizetésével tudunk kihasználni. Fontos, hogy az állami támogatás az éves befizetésünkre jár, nem a teljes összegre. Akinek ez nem elég és még jobban kihasználná az állami támogatás lehetőségét, az a szűk családhoz fordulhat, mivel egy adószám alatt csak egy lakástakarékot enged a szabály.  Ha 20 000 forintnál nagyobb összeget tudunk félretenni, érdemes a családtagokat kedvezményezettként megjelölve új szerződéseket kötni, mivel akár egy célra is felhasználhatjuk több szerződés összegét. Családon belüli felhasználás esetén nem kell a kedvezményezettnek tulajdonjogot szereznie az ingatlanban, így kötöttségek nélkül lehet használni a megtakarítást.

 

Milyen célokra vehetjük igénybe az állami támogatást?

 

A felújítási munkálatoknak közül szinte mindenre felhasználhatjuk. A tisztasági festéstől kezdve a teljes körű felújításig tág határokon belül választhatunk. Ebbe beletartozik a vezetékek-, burkolatok cseréje, festés, tapétázás, parkettacsiszolás és lakkozás, konyhabútor cseréje, tetőfelújítás, a lábazatok víz elleni szigetelése, tetőfelújítás.
 

Korszerűsítési munkálatoknál is számtalan lehetőség van, hogy mire használhatjuk a megtakarítást. Napelemet szerelhetünk a tetőre, hőszigeteléssel csökkenthetjük a fűtési költségeket, fűtéskorszerűsítéssel kiválthatjuk a régi korszerűtlen fűtési rendszereket, a nyílászárókat hőszigetelt több rétegű ablakokra cserélhetjük. Klímaberendezést is felszerelhetünk ebből az összegből.
 

Az is fontos szempont, hogy mindezekkel a munkálatokkal ingatlanunk értékét is növelhetjük. Másrészt ha nem költünk hosszú távon az ingatlanunkra, akkor az állaga is leromolhat.
 

Mindent azért nem lehet

 

Persze nem lehet akármire költeni az így összegyűjtött pénzt: nem költhetjük például nyaraló felújítására vagy korszerűsítésre vagy garázsra, csak lakóingatlanra használhatjuk fel.
 

Lakástakarék esetén két költséggel kell számolnunk:
 

  1.  a havi számlavezetési díj, ami egységesen 150 Ft,
  2. és a számlanyitási díj, amely általában a szerződéses összeg 1%-a. Időszakos akciókban akár ennél kisebb költséggel is megnyithatjuk a lakástakarék számlát vagy ingyen. Lehet a szerződést módosítani, ennek általában 2000 Ft-os díja van.
     

Nincs négy éved? Akár azonnal kaphatsz pénzt

 

A lakástakarékok esetén lehetőség van úgynevezett áthidaló hitelhez jutni. Az azonnali áthidaló hitel igénylésével anélkül tudjuk megvalósítani a felújítást vagy korszerűsítést, hogy hosszú időt kellene rá várnunk. Az előnye ennek a konstrukciónak, hogy az állami támogatást is megkapjuk, viszont a bank azonnal folyósítja a hitelbírálat után a kívánt összeget. További előnye, hogy fix kamatot fizetünk, tehát nem fog változni a törlesztő részletünk a jegybanki alapkamat változása esetén.
 

Nem bemondásra adják

 

Igazolni is kell a felhasználást, hiszen akármire nem lehet elkölteni a megtakarítást. Az építési anyagokról elég számlát bemutatni a lakáscélú felhasználás igazolásához, a házilagosan kivitelezett munkálatokat nem kell számlával igazolni, hanem 12 000 Ft-ért egy ingatlanszakértő is megállapíthatja, hogy megvalósításra került a felújítás vagy korszerűsítés.
 

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy akár előtakarékoskodás formájában, akár az áthidaló hitel igénybevételével, mindenképpen érdemes állami támogatás segítségével megvalósítani ingatlannal kapcsolatos céljainkat, hiszen a megtakarításunkra járó éves 30%-os állami támogatás jelentős előnyt biztosít a bankbetétekkel szemben.
 

A lakástakarékpénztárak állami támogatásának a megszűnéséről ebben a cikkben olvashatsz.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!