bankkártya hitelkártya

Öt hasznos tanács, mielőtt bankkártyát választasz

bankkártya hitelkártya

Öt hasznos tanács, mielőtt bankkártyát választasz

Herman Bernadett
2024-04-05 Frissítve: 2024-04-04
2024-04-05
38267851

A bankok az egyes számlacsomagokhoz többféle bankkártyát is kínálnak. Íme, néhány hasznos tanács, mit érdemes megfontolni a választásnál. Nem mindegy például, mennyit utazik az ügyfél, milyen extra szolgáltatásokat szeretne igénybe venni. 

 

Mennyibe kerül?

 

Az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy mennyi a bankkártya éves díja, mennyibe kerülnek a kártyához kapcsolódó egyéb szolgáltatások, például a készpénzfelvétel Magyarországon vagy külföldön. Vannak emellett olyan extra költségek, mint a letiltás vagy a társkártyához kapcsolódó egyéb díjak. 

A banki ügyfelek többsége valószínűleg ez alapján a legolcsóbb, elektronikus bankkártyával is elégedett lesz, a prémium termékeknél ezek a díjak jellemzően magasabbak. 

 

Milyen extrákat nyújt a kártya?

 

A bankok kínálnak a legolcsóbb elektronikus kártya mellett dombornyomott, arany, platina és más exkluzív kártyákat is jellemzően sokkal magasabb éves díj és egyéb költségek mellett. Sokszor az is feltétele egy-egy exkluzívabb bankkártya igénylésének, hogy az ügyfél kiemelt státuszú legyen, az átlagosnál magasabb jövedelemmel, több megtakarítással. 
 

Önmagában a dombornyomásért valószínűleg nem éri meg többet fizetni. Annak a funkciónak, hogy kidomborodnak az adatok a kártyán, csak akkor van jelentősége, ha imprinteren húznák le a plasztiklapot. Ilyen készüléket viszont ma már jóformán sehol sem használnak, mindenhol elektronikus terminálok vannak, amelyek internetes kapcsolaton keresztül kommunikálnak a bankokkal. 

Az arany és platina kártyákhoz több extra szolgáltatás szokott kapcsolódni, ezeket érdemes alaposan átnézni. Aki sokat utazik külföldre, annak például megérheti ilyen kártyát választani, ha kapcsolódik hozzá megfelelő szintű utas- és poggyászbiztosítás. 

 

A kárytához kapcsolt alap utasbiztosítások üzleti utakon, tengerparti nyaraláson, városnézéseken megfelelőek lehetnek. Extrém sportokra, hegymászásra viszont nem biztos, hogy kiterjed a fedezetük. Ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen károkra és mekkora limitg fizet. Ha ez nem megfelelő, akkor külön utasbiztosítást is érdemes kötni.  

Több bankkártyához kapcsolódnak olyan szolgáltatások, hogy a sor elejére lehet velük állni a repülőtéri biztonsági átvizsgálásnál, vagy ingyenes belépést és fogyasztást biztosítanak egyes exkluzív várótermekbe. Emellett kiemelt ügyfélkezelés, baleset- vagy életbiztosítás is kapcsolódhat a bankkártyákhoz. 

 

Visa vagy Mastercard?

 

Magyarországon jellemzően a világ két nagy kártyatársasága, a Visa és a Mastercard bankkártyáit kínálják a bankok. A hazai kereskedők többnyire mindkét kártyát ugyanúgy elfogadják, aki tehát csak Magyarországon fizet ezekkel, nem fog különbséget tapasztalni. Az egyetlen kis különbség most az, hogy a bolti készpénzfelvétel (cash-back) jelenleg csak OTP-s Mastercard típusú kártyával lehetséges a Penny hálózatában.

 

Nemzetközi viszonylatban is általában ezt a két kártyatípust a legtöbb helyen elfogadják, de Európában valamivel nagyobb lefedettsége van a Mastercardnak, míg az USA-ban a kereskedőknél a Visa a népszerűbb. Aki szeretné digitalizálni a bankkártyáját, és telefonnal vagy okosórával fizetni, annak azt is érdemes figyelembe venni, melyik bankkártya digitalizációjára van szerződése a banknak olyan fizetési szolgáltatókkal, mint például az Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay vagy a Xiaomi Pay. 

 

Hitelkártya vagy betéti kártya?

 

Betéti kártyát mindenképpen érdemes igényelni a bankszámla mellé, mivel a mindennapos vásárlásoknál ezzel tudunk fizetni készpénz helyett, és az online vásárlásoknál is fizethetünk a segítségével. Ezen felül a bankkártyás tranzakciók szinte minden banknál sokkal olcsóbbak a fióki ügyintézésnél, ráadásul egyre nagyobb az árbeli különbség közöttük. Az OTP például nemrég azt jelentette be, hogy miközben az elektronikus tranzakciók díját 10 százalék alatti mértékben emeli az idén, a fiókban végzett műveletek árazásában érvényesíti a 17,6 százalékos 2023-as átlagos inflációt. 

Hitelkártyát annak érdemes igényelni, aki olyan szolgáltatásokat vesz igénybe, amelyeknél elvárják ezt. Ilyen lehet az autóbérlés vagy más magas kaucióval járó szolgáltatás. A hitelkártya hitelkeretének terhére a szolgáltatók szívesebben foglalják be a biztosítékot, mint egy betéti kártyánál, és az ügyfélnek is kényelmesebb, ha a hitelkerete csökken, mintha a bankszámlájának az egyenlegét zárolják. 

 

Akinek folyószámlahitele is van, az a bankszámlája egyenlegén túl is költhet a betéti kártyájával, de ez drága mulatság lehet, hiszen ez a hitel már az első naptól kamatozik. A hitelkártya kiválasztásánál is fontos szempont persze a hitelkeret mellett a teljes hiteldíj mutató. Ez általában magas, de ha pontosan törleszti az ügyfél a felhasznált összeget, akkor akár kamatmentesen is használhatja a hitelkeretét. 

 

Programok, pontok, visszatérítések

 

Több bankkártyához kapcsolnak a bankok valamilyen bónuszprogramot. A hitelkártyák többségéhez 1-2 százalékos (évente jellemzően maximum néhány tízezer forintnyi) pénzvisszatérítést kínálnak sokszor a vásárlások után, ezt a pénzt a kártyabirtokos az év végén megkaphatja. 

 

Vannak azonban bankok, amelyek a betéti kártyákhoz is kapcsolnak hasonló programokat. Ha nem is minden vásárlás után, de egy-egy termékcsoportnál, néhány kiemelt kereskedő partnernél adnak kedvezményeket. Ezeket nem biztos, hogy automatikusan megkapja az ügyfél, lehetséges, hogy aktiválnia vagy igényelnie kell. Érdemes megnéznie mindenkinek a bankjánál, hogy tartozik-e valamilyen kedvezményprogram a bankkártyás vásárlásaihoz. 

Vannak olyan kártyák is, amelyek bizonyos termékcsoportoknál, szolgáltatásoknál komolyabb extra kedvezményt adnak. Ezek többnyire úgynevezett co-branded, vagyis közös márka alatt futó bankkártyák. A kedvezmények érkezhetnek pénz és pontok formájában is, utóbbiakat jellemzően a partner márka szolgáltatásaira - például repülőjegy vásárlásra - lehet elkölteni. 

 

Összességében azt tanácsoljuk, hogy csak olyan szolgáltatást, lehetőséget vegyél meg a bankkártyához, amire tényleg szükséged van és rendszeresen élni akarsz vele, ellenkező esetben felesleges költségbe vered magát. Ha viszont tényleg hasznos a drágább kártya nyújtotta lehetőség, akkor érdemes lehet ezt választani.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!