Babaváró hitel igénylések

Így teljesítenek a gyermekvállalást ösztönző hitelek

Babaváró hitel igénylések

Így teljesítenek a gyermekvállalást ösztönző hitelek

Vrazsovits Rita
2019-09-12 Frissítve: 2022-01-18
2019-09-12 Frissítve: 2022-01-18
4845039

 

36 ezer igénylést adtak be közel két hónap alatt a Családvédelmi akcióterv valamelyik elemével kapcsolatban. Vajon hogyan teljesített az indulás után a babaváró hitel, a falusi CSOK és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása? Cikkünkben a júliusban induló Családvédelmi akcióterv részeredményeit foglaltuk össze. 

 

Már 23 ezer Babaváró hitel igénylés érkezett a bankokhoz

 

Júliusban a bankok 54 milliárd forint értékben kötöttek babaváró hitel szerződést. Ebben az összegben még nincsenek benne azok a párok, akik még júliusban igényeltek, de csak augusztusban kapták meg a hitelösszeget. A Bank360 szakértői arra számítanak, hogy a babaváró hitelre vonatkozó számok tovább fognak emelkedni, hiszen a TB jogviszonnyal kapcsolatos adminisztrációs baki miatt a hiteligénylés befogadása sok ügyfélnél a hónap második felére csúszott át, ami azt jelenti, hogy a folyósítások egy része átcsúszhatott augusztusra. Az augusztusban folyósított babaváró hitel összegét még nem ismerjük, de annyit már lehet tudni, hogy a bankokhoz eddig valamivel több mint 23 ezer igénylés érkezett be.

 

Az MNB szeptemberi kiadványa szerint az éves kibocsátás átlagosan 250-300 milliárd forint között alakulhat, az első évben pedig ennél is magasabb összeggel kalkulálnak - akár 400 milliárd forint is lehet az első éves kihelyezés. Ez azt jelenti, hogy évente 25-40 000 házaspár veheti fel a kamatmentes kölcsönt.

 

A babaváró lakáscélra megy leginkább

 

A bankoktól visszaérkező információk alapján a babaváró hitelt igénylő párok nagy része valamilyen lakáscélra fordítja a felvett összeget. Az igénylők 5-10 százaléka a babaváró hitel mellé piaci kamatozású lakáshitelt, vagy államilag támogatott CSOK hitelt is tervez igényelni. A bankok ennek köszönhetően további áremelkedésre számítanak az ingatlanpiacon. Ha szeretnéd tudni, hogyan juthatsz állami támogatás segítségével új építésű vidéki lakáshoz, ne gondolkozz tovább, mi már megírtuk a választ.

 

Az ingatlan mellett népszerű hitelcél a hitelkiváltás is, erre az igénylők körülbelül 15 százaléka tervezi felhasználni a babaváró hitelt. A banki visszajelzések alapján az igénylők között van egy magasabb jövedelemmel rendelkező réteg, akik befektetési termékeket vásárolnak a babaváró hitelből.

 

A családtámogatási program legjobban várt eleme a babaváró hitel volt, ami nem csoda, hiszen a maximálisan igényelhető 10 millió forintos kamatmentes hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat, ha a házaspár három gyermeket vállal. Kalkulálj a Bank360 babaváró hitel kalkulátorával, és tudd meg, milyen feltételekkel veheted igénybe a támogatást!

 

Háromezer felett jár már a jelzáloghitel elengedés

 

Július 1. óta több, mint háromezren éltek a hiteltartozás csökkentés lehetőségével. Ez előtt a kedvezményt csak a harmadik gyermek után lehetett kérni, július 1. óta azonban már a második gyermek születése után is elenged az állam 1 millió forint tartozást, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forint írható le a fennálló jelzáloghitelből - feltéve, ha a hiteligénylés megelőzte a gyermek születését. A további gyermekek után további 1-1 millió forintot enged el az állam. A pontos feltételekkel kapcsolatban ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 

Fontos, hogy az elengedés csak jelzáloghitel tartozásból történhet, tehát a személyi kölcsönünket és más típusú tartozásokat ezzel nem tudjuk csökkenteni, emellett az sem mindegy, hogy lakáscélú jelzáloghitelünk van, vagy szabad felhasználású.

 

11 ezer igénylés a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban

 

A babaváró hitelhez hasonlóan népszerű támogatási forma a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye alapján az első két hónapban 11 ezer igénylés érkezett be, és ez a szám várhatóan tovább fog nőni. Ez a lehetőség csak a nagycsaládosok számára elérhető, tehát legalább három meglévő gyermekre van szükség az igényléshez. A maximálisan igényelhető támogatás 2,5 millió forint, amely az autó vételárának az 50 százalékát fedezheti. A támogatás segítségével vásárolt autókon három évig kötelezően rajta kell hagyni a Családbarát Magyarország matricát, amit az eladó autószalonnak kell elhelyeznie a gépjárművön.

 

Használt lakásra is igényelhető a CSOK hitel

 

Július 1. óta már nemcsak új ingatlan vásárlására vagy építésére lehet igényelni a 3 százalékos fix kamatozású CSOK hitelt, hanem használt ingatlanra is - két gyermek után 10, három gyermek után pedig maximum 15 millió forintot. Ezzel a lehetőséggel néhány százan éltek az elmúlt két hónapban.

 

Nézd meg, melyik banknál milyen feltételekkel veheted fel a CSOK-ot, és indítsd el az igénylést a Bank360 oldalán keresztül!

 

Falusi CSOK: a bankok többsége még nem indult el az új termékkel

 

A Bank360 információ szerint több bank is tervezi a közeljövőben új termékként bevezetni a falusi CSOK-ot, de a rendelet hatálybalépésekor, július 1-jén csak a két legnagyobb hitelintézet indult a kistelepüléseken elérhető hitellel.  Néhány hitelintézet nem tervezi ennek a terméknek a bevezetését. Július 1. óta a bankok körülbelül 1000 igénylést fogadtak be.

 

A falusi CSOK-kal használt lakáshoz legfeljebb 5+5 millió forint igényelhetünk: 5 millió forintot az ingatlan vételárára fordíthatunk, az összeg másik felét pedig korszerűsítésre és/vagy bővítésre költhetjük el. Ebben a cikkben olvashatod el a falusi CSOK feltételeit.

 

Még mindig sok hitelt veszünk fel, de legalább figyelünk a biztonságra

 

Az MNB kiadványa szerint éves alapon a háztartási hitelek állománya 8 százalékkal emelkedett, az új háztartási hitelszerződések volumene pedig 26 százalékkal nőtt. A növekedés mértékét árnyalja, hogy az új lakáshitel szerződések száma alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen szakaszában - az átlagosan folyósított hitelösszeg viszont nőtt.

 

A lakáshitelek terén gyakorlatilag teljesen kiszorulnak a piacról az éven belül változó kamatozású hitelek, mivel a kamatfixált hitelek aránya az új szerződéseknél már 97 százalék, a 10 évre fixált hitelek aránya pedig a duplájára nőtt az elmúlt évben. Népszerűek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyet csak akkor árulhatnak ezen a néven a bankok, ha a termék megfelel az MNB által szabott szigorú feltételeknek. A lakáshitel igénylők között egyre többen vannak azok, akik a kölcsön segítségével újépítésű ingatlant vásárolnak - ugyanez a tendencia a CSOK igénylőknél is megfigyelhető.

 

A növekvő hitelállomány ellenére az MNB nem tart attól, hogy túlzottan eladósodik a lakosság, ami nagyrészt az adósságfék rendszernek köszönhető. A jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az ügyfelek túl magas törlesztőrészletet vállaljanak be az igazolt jövedelmükhöz képest. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!