Babaváró hitel igénylések

Így teljesítenek a gyermekvállalást ösztönző hitelek

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.09.12.
Frissítve: 2020-01-08 Létrehozva: 2019-09-12
4845039

 

36 ezer igénylést adtak be közel két hónap alatt a Családvédelmi akcióterv valamelyik elemével kapcsolatban. Vajon hogyan teljesített az indulás után a babaváró hitel, a falusi CSOK és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása? Cikkünkben a júliusban induló Családvédelmi akcióterv részeredményeit foglaltuk össze. 

 

Már 23 ezer Babaváró hitel igénylés érkezett a bankokhoz

 

Júliusban a bankok 54 milliárd forint értékben kötöttek babaváró hitel szerződést. Ebben az összegben még nincsenek benne azok a párok, akik még júliusban igényeltek, de csak augusztusban kapták meg a hitelösszeget. A Bank360 szakértői arra számítanak, hogy a babaváró hitelre vonatkozó számok tovább fognak emelkedni, hiszen a TB jogviszonnyal kapcsolatos adminisztrációs baki miatt a hiteligénylés befogadása sok ügyfélnél a hónap második felére csúszott át, ami azt jelenti, hogy a folyósítások egy része átcsúszhatott augusztusra. Az augusztusban folyósított babaváró hitel összegét még nem ismerjük, de annyit már lehet tudni, hogy a bankokhoz eddig valamivel több mint 23 ezer igénylés érkezett be.

 

Az MNB szeptemberi kiadványa szerint az éves kibocsátás átlagosan 250-300 milliárd forint között alakulhat, az első évben pedig ennél is magasabb összeggel kalkulálnak - akár 400 milliárd forint is lehet az első éves kihelyezés. Ez azt jelenti, hogy évente 25-40 000 házaspár veheti fel a kamatmentes kölcsönt.

 

A babaváró lakáscélra megy leginkább

 

A bankoktól visszaérkező információk alapján a babaváró hitelt igénylő párok nagy része valamilyen lakáscélra fordítja a felvett összeget. Az igénylők 5-10 százaléka a babaváró hitel mellé piaci kamatozású lakáshitelt, vagy államilag támogatott CSOK hitelt is tervez igényelni. A bankok ennek köszönhetően további áremelkedésre számítanak az ingatlanpiacon. Ha szeretnéd tudni, hogyan juthatsz állami támogatás segítségével új építésű vidéki lakáshoz, ne gondolkozz tovább, mi már megírtuk a választ.

 

Az ingatlan mellett népszerű hitelcél a hitelkiváltás is, erre az igénylők körülbelül 15 százaléka tervezi felhasználni a babaváró hitelt. A banki visszajelzések alapján az igénylők között van egy magasabb jövedelemmel rendelkező réteg, akik befektetési termékeket vásárolnak a babaváró hitelből.

 

A családtámogatási program legjobban várt eleme a babaváró hitel volt, ami nem csoda, hiszen a maximálisan igényelhető 10 millió forintos kamatmentes hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat, ha a házaspár három gyermeket vállal. Kalkulálj a Bank360 babaváró hitel kalkulátorával, és tudd meg, milyen feltételekkel veheted igénybe a támogatást!

 

Háromezer felett jár már a jelzáloghitel elengedés

 

Július 1. óta több, mint háromezren éltek a hiteltartozás csökkentés lehetőségével. Ez előtt a kedvezményt csak a harmadik gyermek után lehetett kérni, július 1. óta azonban már a második gyermek születése után is elenged az állam 1 millió forint tartozást, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forint írható le a fennálló jelzáloghitelből - feltéve, ha a hiteligénylés megelőzte a gyermek születését. A további gyermekek után további 1-1 millió forintot enged el az állam. A pontos feltételekkel kapcsolatban ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 

Fontos, hogy az elengedés csak jelzáloghitel tartozásból történhet, tehát a személyi kölcsönünket és más típusú tartozásokat ezzel nem tudjuk csökkenteni, emellett az sem mindegy, hogy lakáscélú jelzáloghitelünk van, vagy szabad felhasználású.

 

11 ezer igénylés a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban

 

A babaváró hitelhez hasonlóan népszerű támogatási forma a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye alapján az első két hónapban 11 ezer igénylés érkezett be, és ez a szám várhatóan tovább fog nőni. Ez a lehetőség csak a nagycsaládosok számára elérhető, tehát legalább három meglévő gyermekre van szükség az igényléshez. A maximálisan igényelhető támogatás 2,5 millió forint, amely az autó vételárának az 50 százalékát fedezheti. A támogatás segítségével vásárolt autókon három évig kötelezően rajta kell hagyni a Családbarát Magyarország matricát, amit az eladó autószalonnak kell elhelyeznie a gépjárművön.

 

Használt lakásra is igényelhető a CSOK hitel

 

Július 1. óta már nemcsak új ingatlan vásárlására vagy építésére lehet igényelni a 3 százalékos fix kamatozású CSOK hitelt, hanem használt ingatlanra is - két gyermek után 10, három gyermek után pedig maximum 15 millió forintot. Ezzel a lehetőséggel néhány százan éltek az elmúlt két hónapban.

 

Nézd meg, melyik banknál milyen feltételekkel veheted fel a CSOK-ot, és indítsd el az igénylést a Bank360 oldalán keresztül!

 

Falusi CSOK: a bankok többsége még nem indult el az új termékkel

 

A Bank360 információ szerint több bank is tervezi a közeljövőben új termékként bevezetni a falusi CSOK-ot, de a rendelet hatálybalépésekor, július 1-jén csak a két legnagyobb hitelintézet indult a kistelepüléseken elérhető hitellel.  Néhány hitelintézet nem tervezi ennek a terméknek a bevezetését. Július 1. óta a bankok körülbelül 1000 igénylést fogadtak be.

 

A falusi CSOK-kal használt lakáshoz legfeljebb 5+5 millió forint igényelhetünk: 5 millió forintot az ingatlan vételárára fordíthatunk, az összeg másik felét pedig korszerűsítésre és/vagy bővítésre költhetjük el. Ebben a cikkben olvashatod el a falusi CSOK feltételeit.

 

Még mindig sok hitelt veszünk fel, de legalább figyelünk a biztonságra

 

Az MNB kiadványa szerint éves alapon a háztartási hitelek állománya 8 százalékkal emelkedett, az új háztartási hitelszerződések volumene pedig 26 százalékkal nőtt. A növekedés mértékét árnyalja, hogy az új lakáshitel szerződések száma alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen szakaszában - az átlagosan folyósított hitelösszeg viszont nőtt.

 

A lakáshitelek terén gyakorlatilag teljesen kiszorulnak a piacról az éven belül változó kamatozású hitelek, mivel a kamatfixált hitelek aránya az új szerződéseknél már 97 százalék, a 10 évre fixált hitelek aránya pedig a duplájára nőtt az elmúlt évben. Népszerűek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyet csak akkor árulhatnak ezen a néven a bankok, ha a termék megfelel az MNB által szabott szigorú feltételeknek. A lakáshitel igénylők között egyre többen vannak azok, akik a kölcsön segítségével újépítésű ingatlant vásárolnak - ugyanez a tendencia a CSOK igénylőknél is megfigyelhető.

 

A növekvő hitelállomány ellenére az MNB nem tart attól, hogy túlzottan eladósodik a lakosság, ami nagyrészt az adósságfék rendszernek köszönhető. A jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az ügyfelek túl magas törlesztőrészletet vállaljanak be az igazolt jövedelmükhöz képest. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!