Ingyenes értékpapírszámla állampolgári jogon

Ingyenes kincstári értékpapírszámlát kap minden magyar

Ingyenes értékpapírszámla állampolgári jogon

Ingyenes kincstári értékpapírszámlát kap minden magyar

Bank360 tartalom
2023-11-18 Frissítve: 2024-04-09
2023-11-18 Frissítve: 2024-04-09
35784079

Alanyi jogon minden magyar állampolgárnak lesz ingyenes kincstári értékpapírszámlája az államapapír-vásárlásokhoz. Ez a lehetőség már most is létezik, ilyet bárki nyithat, de a tervek szerint ezután az állam automatikusan megteszi mindenkinek, már csak élni kell a lehetőséggel. 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz szombati kongresszusán tartott beszédében bejelentette: még idén elindítják azt a programot, amellyel állampolgári jogon biztosítanak kincstári értékpapírszámlát, és mindenki tetszőlegesen, bármikor vásárolhat állampapírt.

 

A Magyar Államkincstárnál jelenleg is bárki nyithat értékpapírszámlát (erről itt olvashatsz részletesen), és azon keresztül vehet vagy eladhat állampapírt. Ez a számla és az azon keresztüli adásvétel jelenleg is ingyenes. Sokan éltek is már ezzel a lehetőséggel, hiszen aki az értékpapírszámláján csak állampapírt akar tartani, annak ennél nincs olcsóbb lehetőség.

 

A bankoknál és más értékpapír-forgalmazóknál is lehet értékpapírszámlát nyitni, de ezeknél már számolni kell különböző számlavezetési és forgalmazási díjakkal (ezekről itt olvashatsz részletesen). Mivel az infláció hatására nagyon megugrott az állampapírok forgalma, egyre több bank igyekszik kedvezményekkel konkurenciát teremteni az ingyenes kincstári számlának.

 

A kincstári számlán csak állampapírt tarthatunk, adhatunk vehetünk, a bankoknál és brókercégeknél nyitott számlákon viszont más értékpapírokat is (például részvényt, befektetési jegyet, vállalati kötvényt). Ezért aztán, aki többféle értékpapírba is befektet, érdemes megfontolnia, hol és milyen számlát vezet. Lehet többféle számlája, így az is járható út, hogy az állampapír-vásárlásait az ingyenes kincstári értékpapírszámlán intézi, a többit pedig a bankban vagy brókercégnél vezetett számlán.

Speciális értékpapírszámla a tartós befektetési számla (TBSZ). Ez lehetőséget kínál arra, hogy a befektetésünk hozama mentesüljön a kamatadó és a szocho megfizetésétől. Ehhez azonban meghatározott ideig a tbsz-en kell tartanunk a befektetett összeget. A lakossági állampapírok hozama egyébként is adómentes, tehát ehhez nincs szükség TBSZ-re, viszont a szocho júliusi kiterjesztése sokakat arra ösztönzött, hogy ilyen számlát nyissanak. 

A pénzügyminiszter mostani bejelentés tehát nem egy új lehetőséget nyit meg a kisbefektetők előtt, hanem egy már működő szolgáltatást terjeszt ki. Az majd a részletekből derül ki, hogy az állampolgári jogon mindenkinek járó ingyenes értékpapírszámla miként is működik a jelenlegihez képest. Valószínűleg a jogosultak számára automatikusan létrehozzák azt, és értesítik erről őket. Ezt követően már szabadon használhatják állampapírok vásárlására és eladására például akár az ügyfélkapus vagy azon keresztül létrehozott kódjaikkal, jelszavaikkal.

 

Az újdonság a mostanihoz képest annyi lehet, hogy nem kell külön létrehozni a kincstári értékpapírszámlát, az automatikusan létrejön, már csak használni kell. Viszont valószínűleg ez nem lesz kötelező, tehát állampapírokat továbbra is adhat és vehet bárki a nem kincstári értékpapírszámláján is.

 

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az értékpapírszámla kifejezetten értékpapírok tartására és forgalmazására szolgál, nem helyettesíti a hagyományos bankszámlát. Ezen a fizetési számlán keresztül intézhetjük a mindennapi pénzügyeinket, átutalásainkat, vásárlásainkat, ide érkeznek a nekünk utalt pénzek, illetve erről vonják a szolgáltatók például a rezsikiadásainkat. Az állami értékpapírszámlánktól független erre továbbra is szükség lesz.

Minden tudnivaló az értékpapírszámláról.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!