Megtakarítás és befektetés

Megéri-e állampapírt venni a bankoknál? Ekkorák a költségek

Megtakarítás és befektetés

Megéri-e állampapírt venni a bankoknál? Ekkorák a költségek

Vrazsovits Rita
2023-08-11 Frissítve: 2023-08-31
2023-08-11 Frissítve: 2023-08-31
34214384

Az értékpapírszámlák megnyitása általában ingyenes, utána viszont számos költséggel érdemes számolni a számlavezetési díjtól az állományi díjon át a tranzakciókig. Ezeknek egy részét akkor is meg kell fizetni, ha állampapírt vásárolunk, ami az államkincstárnál díjmentes, ahogyan az ottani számla is. A bankok azonban már nemcsak egymással, hanem a kincstárral is versenyeznek a feltételekben. Van olyan közülük, amelyik egyre olcsóbban vagy akár ingyen teszi elérhetővé az állampapírvásárlás lehetőségét.

 

Sokan az elszálló infláció elmúlt másfél évben tanulták meg, mi is az az állampapír, és többségük egy füst alatt az értékpapírszámlával is megismerkedett, hiszen erre általában szükség van az előbbihez, hacsak nem az egyetlen fizikailag is létező, kinyomtatott Kincstári Takarékjegyből vesz valaki a postán.

 

Állampapírt vásárolni több módon is lehet. Egyrészt vehetünk a kereskedelmi bankokon keresztül, de akár közvetlenül a Magyar Államkincstárnál is. Abban nincs különbség, hogy mindkét esetben az első lépés egy értékpapírszámla megnyitása, ami az Államkincstárnál és a kereskedelmi bankok zöménél is díjmentes. Előbbinél később sem kell plusz költségekkel számolni, az államkincstárnál ugyanis nincs számlavezetési díj és az esetleges idő előtti visszaváltást is meg lehet úszni viszonylag olcsón, vagy jó időzítéssel akár ingyen is. 

 

A kereskedelmi bankoknál más a helyzet, a számla megnyitása után számolni kell a számlavezetési díjjal és más költségek is felmerülhetnek. Ezekben azonban jelentős különbségek vannak a bankok között, ezért érdemes alaposan szétnézni, mielőtt megnyitjuk az értékpapírszámlánkat. Akár váltani is érdemes a feltételek összehasonlítása után, amihez most összegyűjtöttük az ajánlatokat. 

 

A számlavezetésnél vannak a legnagyobb különbségek

 

Több értékpapírszámla közül is választhatunk, ha ilyet szeretnénk nyitni, ide tartozik

a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ),

a tartós befektetési számla (TBSZ),

és a normál, egyszerű értékpapírszámla. 

 

Az OTP Banknál a megnyitott számla típusától függően a számlavezetési díj évi 0,23-0,25 százalék 100 ezer euró alatt, amelyet negyedévente kell megfizetni. A minimum díj 251 forint, ha prémium és prémium számlacsomagba tartozó értékpapírszámlán nyilvántartott értékpapírokról van szó, egyébként 976 forint. A 100 ezer eurót meghaladó rész után már csak 0,1-0,11 százalékos számlavezetési díjat kell fizetni. Ezekből a díjakból az OTP-nél akár faragni is lehet, elektronikus értesítés kérése esetén ugyanis negyedévente 67-251 forinttal is olcsóbb lehet  a negyedéves számlavezetési díj, attól függően, hogy hány elektronikus kivonatot kérünk. 

 

A Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vásárlók számára a számlavezetés díjmentes, ahogy az adagolt kibocsátás és a jegyzés is. Az állampapír aukciós megbízás díja az árfolyamérték 1 százaléka. A tranzakciós díjaknál még előfordulhat transzferálási díj, ami az állampapírok esetén 1361 forint értékpapírmozgásonként. 

 

Azok az OTP Bank ügyfelek, akiknek diákhitel számlájuk van, kedvezményes feltételekkel nyithatnak értékpapírszámlát. Nekik 100 ezer euró alatt évi 0,19 százalék a számlavezetés díja (minimum 251 forint), a 100 ezer euró feletti részre pedig 0,1 százalékot kell fizetni. Ha Prémium Magyar Állampapírt vásárolnak, akkor számukra is ingyenes a számlavezetés. 

 

A Gránit Banknál értékpapírszámlát nyitó ügyfelek számára nemcsak a számlanyitás, hanem a számlavezetés is ingyenes, és nem csak abban az esetben, ha állampapírt vásárolunk. Ez azonban csak a lakossági ügyfelekre érvényes, a nem lakossági ügyfeleknek 5000 forintot kell fizetniük havonta. 

 

Lakossági állampapír vásárlóknak ingyenes a letéti őrzési díj is, a többi esetben ezért 1 százalékot kell fizetni, a fizikai értékpapírok őrzésére pedig külön díjszabás vonatkozik. Az értékpapír transzfer tranzakciónként 1100 forintba kerül, de a saját számlák között történő átvezetés díjmentes. A Gránit Bank ügyfelek a számla megnyitása után egyszerűen, online is vásárolhatnak állampapírt. 

 

A K&H Bank értékpapírszámla vezetésének a díja akció keretében 2023. december 31-ig 0 forint, ha “rendszeres” befektetési jegyek valamelyikét választjuk. Az alapdíj egyébként a KBC Asset Management N.V. által kezelt alapok esetén 1500 forint, amit minden negyedév utolsó hétvégéjén kell megfizetni, vagy a számla megszüntetésekor. Egyéb értékpapír számlák esetén a számlavezetési díj 0,04 százalék, minimum 500, maximum 10 000 forint. 500 millió forint állomány fölött 0,04 százalék a díj. 

 

Az állampapírokra vonatkozóan az adásvétel ingyenes az K&H-nál, az állampapír transzferért pedig bankon kívül: 800 forintot kell fizetni értékpapírmozgásonként. Ahhoz, hogy meg lehessen nyitni a számlát, legalább 100 000 forint értékben kell állampapírt vásárolni. 

 

Az Erste Banknál a többi bankhoz hasonlóan ingyenes a számlanyitás. A havidíj 350 forint, emellett az állományi díjat is fizetni kell, ez 0,015 százalék havonta. Utóbbi az 50 millió forint feletti részre ingyenes. Ezen díjak mindegyikét elengedi azonban az Erste azoknak, akik 2023. július 1. és szeptember 30. között nyitnak értékpapírszámlát vagy indítanak új Erste Future Befektetési Programot. Nekik, ha a nyitást megelőző fél évben nem rendelkeztek értékpapírszámlával, két évre elengedi a bank a fix és az állomány díj 100 százalékát. A kedvezmény feltétele, hogy legalább 20 ezer forint értékben fizessünk be valamelyik rendszeres befektetéscsomagba.

 

Az állampapíroknál a megbízások díjmentesek, az állampapír-aukcióra beadott ajánlat díja pedig az árfolyamérték 0,1 százaléka szorozva a lejáratig hátralévő negyedévek számával, de minimum 1000 forint. Az állampapír elsődleges forgalomba hozatala és az azt követő értékesítés során felszámított díj a névérték 1 százaléka. 

 

A Raiffeisen Bank szintén nem számol fel díjat a számlanyitásért, a számlavezetés költsége pedig attól függ, hogy mennyi pénzünk van a banknál.

  • 30 millió forintig évi 0,35 százalék a díj,
  • a 30-50 millió forint közötti részre évente 0,29 százalék,
  • az 50-100 millió forint közötti részre szintén évente 0,29 százalék,
  • 100 millió forint felett pedig évente 0,11 százalék. 

Fizetni a díjat a negyedévente kell. 

 

Az állomány 6 millió forintig terjedő részére 0,13 százalékot kell fizetni, a 6-30 millió forint közötti részre évi 0,175 százalékot, 30 millió forint felett pedig nem kell fizetni. Az állományi díj szintén negyedévente díjmentes. 

 

Az állampapír aukciós megbízásért 0,3 százalékot kell fizetni, de minimum 4500 forintot. Az aukciós megbízás módosítása 730 forintba kerül módosításonként. Az állampapír vétel és eladás bankfiókban és a Raiffeisen Direkten keresztül 1450 forint, az Internet Brókering felületén valamivel olcsóbb, 1100 forint. 

 

Az MBH Bank az éves állomány után havonta minimum 330 forintot kell fizetni, de a végleges költség eltérhet attól függően, hogy milyen típusú értékpapírt tartunk a banknál:

  • tagsági jogokat megtestesítő értékpapírok, certifikátok, warrantok: periódus átlagállományára vetítve évi 0,30 százalék,
  • kollektív befektetési értékpapírok: évi 0,40 százalék,
  • MKB Alapkezelő kezelésében lévő befektetési alapok által kibocsátott kollektív befektetési értékpapírok: évi 0,15 százalék,
  • hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok: 0,30 százalék,
  • Magyar Állampapír: 0,30 százalék,
  • MKB Bank által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok: 0,30 százalék.

A hozadékbeszedés a magyar állampapír esetén díjmentes.

 

A megbízási díjak az egy évnél rövidebb és az egy évnél hosszabb lejáratú Magyar Állampapír aukció esetén is 1 százalék (min. 5000 forint), a Magyar Állampapírok másodpiaci forgalmazása szintén 1 százalék (min. 5000 forint). A lakossági állampapírok jegyzése díjmentes.

 

A CIB Bank értékpapírszámlát is díjmentesen megnyithatjuk, a számlavezetésért havonta 330 forintot kell fizetni. Az állampapírok vételi és eladási díja másodlagos forgalomban 0,5 százalék, minimum 25 000 forint. Az állományi díj 0,25 százalék évente, ha magánszemély vásárolja meg az állampapírt, a gazdálkodó szervezeteknek 0,15 százalékot kell fizetni. 

 

Az UniCredit Banknál nem kell külön fizetni a számlavezetésért, de felmerülhet költségként a kupon és osztalékfizetésből indított automatikus utalás, melynek díja 0,115 százalék, minimum 150 forint. Az állampapírok esetében 100 ezer euró értékpapír állomány értékig évente 0,25 százalék a díj, amit negyedévente kell megfizetni (740 forint minimum). A 100 ezer euró feletti részre 0,1 százalékot kell fizetni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!