Lakáshitel kamatok

Még két nagybank csatlakozott a kamatemelők táborához

Lakáshitel kamatok

Még két nagybank csatlakozott a kamatemelők táborához

Bank360 tartalom
2022-09-19 Frissítve: 2022-09-19
2022-09-19
29345858

A Takarékbank az MKB Bankkal összhangban 19-étől módosított a jelzáloghitelek kamatain, és az Erste Bank is emelt lakáshitelkamatain hétfőtől. 

 

Szeptember közepén több nagybank (OTP, K&H, MKB) emelt a lakáshitelek kamatain, a fontosabb változásokat korábbi cikkünkben már bemutattuk. Hozzájuk csatlakozott hétfőtől további két pénzintézet: a Takarékbank és az Erste Bank is közzétette az ügyleti kamatokra vonatkozó új feltételeket. 

 

A Takarékbank új hitelkondíciói megegyeznek az MKB Bank szeptember 19-től érvényes kamataival. Mivel mindkét pénzintézet Magyar Bankholdinghoz tartozik, a lépéseik összehangolása már hónapok óta megszokott. Ez alapján az ügyleti kamat az 5 és 10 éves kamatperiódusú piaci feltételű kölcsönöknél is emelkedik. Előbbinél a standard kamatemelés 1,60 százalékpont, a 10 éves kamatperiódusú hiteleknél pedig 0,30 százalékpont, ha nem vállal az igénylő jóváírást a banknál vezetett számlára

A drágulás mértéke valamivel nagyobb azok számára, akik vállalják a havi jövedelemátutalást: szintén 10 éves kamatperiódusnál 0,90 százalékpont. A futamidő végéig fixált, 20 éves lakáshitelek kamata 0,60 százalékponttal lett magasabb szeptember 19-től. A módosítások érintették a hagyományos lakáscélú hiteleket, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket és a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket is. 

 

Az Erste Bank szintén szeptember 19-től módosított a feltételeken. A rövidebb, 5 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél az alábbi változások léptek életbe:

 

  • a lakásvásárlásra és -építésre, illetve lakáshitel kiváltásra felvehető hiteleknél 0,90 százalékpontos standard kamatemelés történt,
  • a szabad felhasználású és az egyéb hitelek kiváltására felvehető konstrukció 0,70 százalékponttal drágult, 
  • a fogyasztóbarát verzió kamata pedig 0,50 százalékponttal emelkedett. 

 

A 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatai a jövedelemérkeztetés vállalásától és az igényelt hitelösszegtől függően változtak az alábbiak szerint:

 

  • lakásvásárlásnál és lakáshitel kiváltásnál 0,50-0,85 százalékpont mértékben,
  • szabad felhasználásnál és egyéb hitelek kiváltásánál 0,40-0,70 százalékpont mértékben,
  • fogyasztóbarát lakáshiteleknél 0,15-0,50 százalékpont mértékben emelt a bank. 

 

A fix 15 éves konstrukciók kamata a hagyományos lakáscélú hiteleknél 0,55 százalékponttal emelkedett, a fogyasztóbarát verzió pedig 0,20 százalékponttal. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!