Kamatmódosításokkal indult a nyár is

Megjöttek a vakációs hitelkamatok: két emelés, két csökkentés

Kamatmódosításokkal indult a nyár is

Megjöttek a vakációs hitelkamatok: két emelés, két csökkentés

Vrazsovits Rita
2022-06-02 Frissítve: 2022-06-19
2022-06-02 Frissítve: 2022-06-19
24335899

Befutottak az első nyári hitelkamat-változások. Hosszú idő után először nemcsak jelentős emelésekről, hanem érdemi csökkentésekről is beszámolhatunk.

 

A banki kamatváltozások jellemzően hó eleji menetrendjét felborították a jegybank felpörgő kamatemelései. Az elmúlt időszakban már sűrűbben is módosítottak a hitelintézetek, de a hónap első napjaiban biztosan. Így volt az júniusban is. Hiába emeltek a bankok májusban több hullámban is, júniustól többen újra léptek. Meglepetést csak az okozott, hogy nagyon régóta először érdemi kamatcsökkentésnek is tanúi lehetünk a jelzáloghiteleknél.

 

A Raiffeisen Bank a jelzáloghitelek kamatán emelt, ami érintette a lakásvásárlásra és -építésre, a lakáshitelek és egyéb hitelek kiváltására felvehető kölcsönöket, a szabad felhasználású jelzáloghitelt, illetve a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt is. Az emelés mértékét a kamatperiódushoz kötötte:

 

  • az öt éves kamatperiódusú és a fix öt éves kamatperiódusú jelzáloghitelek 1 százalékponttal lettek drágábbak,
  • a tíz éves és a fix tíz éves kamatperiódusú kölcsönök kamata 0,80 százalékponttal emelkedett,
  • a fix 15 éves kamatperiódusú hitelek kamata szintén 0,80 százalékponttal emelkedett,
  • a fix 20 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 1,05 százalékponttal nőttek.

 

Így június elsejétől a lakáscélú hitelek, a lakáshitelek kiváltására felvehető és a fogyasztóbarát lakáshitelek standard ügyleti kamata 8,24-8,84 százalék között van. A szabad felhasználásra és egyéb hitelkiváltásra felvehető kölcsönök kamata pedig 10,24-10,84 százalék között. 

 

Az elmúlt időszak újabb jegybanki kamatemelései ellenére az MKB Banknál csökkentek a jelzáloghitel kamatok. Az MKB Bank általánosan 0,60 százalékkal csökkentette a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek ügyleti kamatát, így 6,40-7,90 százalékos ügyleti kamat mellett lehet 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt felvenni. A változtatás érintette a lakásvásárlásra felvehető kölcsönt, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket, illetve a fogyasztóbarát kölcsönt is. Az MKB Bank rendhagyó kamatcsökkentéséről ebben a cikkben írtunk bővebben, illetve arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Bankholding másik tagintézményénél, a Takarékbanknál is hasonló kamatcsökkentés ment végbe. 

 

A Takarékbanknál összhangban az MKB Bankkal, a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek lettek olcsóbbak, 0,60 százalékponttal. A fix 20 kamatperiódusú hagyományos és fogyasztóbarát lakáshitel kamata viszont emelkedett, bankszámlanyitás nélkül, 12 millió forintos hitelösszeg felett 0,70 százalékponttal, 7 százalékról 7,70 százalékra. 

 

A CIB Bank  a személyi kölcsönének ügyleti kamatait emelte általánosan egy százalékponttal. A módosítást követően az

 

  • aktív munkabér kamatkedvezménnyel 14,95 százalék,
  • aktív 250 kamatkedvezménnyel 11,45 százalék,
  • 7 millió forintnál magasabb felvett hitelösszeggel és aktív 250 kamatkedvezménnyel 10,45 százalék,
  • aktív 450 és Magnifica kamatkedvezménnyel szintén 10,45 százalék az ügyleti kamat.

 

Természetesen nem zárható ki, hogy ezeknél a módosításoknál már kalkuláltak a jegybank keddi 0,5 százalékos alapkamat-emelésével, illetve a banki költségeket direktebb módon befolyásoló egyhetes jegybanki betét beharangozott növelésével 0,3 százalékkal 6,75 százalékra. Feltételezhető azonban, hogy az MNB döntései még majd ezután jelentkeznek a bankok hitelfeltételeiben

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!