Júliusi változások

Minden fontos változás 2019 júliusban!

Júliusi változások

Minden fontos változás 2019 júliusban!

Vrazsovits Rita
2019-07-17 Frissítve: 2022-01-18
2019-07-17 Frissítve: 2022-01-18
4193121

Bár az azonnali fizetési rendszer elindulása végül majdnem egy évet csúszik, és az adategyeztetés határidejét is kitolták, a bankok így sem unatkoznak, hiszen:

 

  • július 1-jén elindult a kormány által februárban beharangozott Családvédelmi akcióterv több eleme is,

  • kibővült  július 1-től a CSOK hitel felhasználása és igényelhetősége,

  • elindult a Falusi CSOK,

  • már lehet vállalkozást bejelenteni CSOK-os ingatlanba,

  • változtak a JTM-re vonatkozó szabályok,

  • akár 5 millió forintot is elengednek a lakáshiteledből,

  • a nagycsaládosok akár 2,5 millió forint támogatást kaphatnak autóvásárlásra.

 

Összefoglaltunk mindent, ami miatt fontos ez a hónap a bankok naptárában.

 

  1. Már igényelhető a babaváró hitel, a bankoknál sok az érdeklődő

 

Maximálisan igényelhető 10 millió forint, kamatmentes hitel, és két, illetve három gyermek vállalása esetén több millió forintos gyermekvállalási támogatás - ez nem mindennapi ajánlat, nem véletlen, hogy a Bank360 blogja is rendszeresen foglalkozik a témával.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel babaváró hitel kalkulátort is készítettünk, amellyel pillanatok alatt ellenőrizhetjük, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra, és hogy melyik banknál tudjuk felvenni a hitelt.

 

A babaváró támogatással több bank is elindult július 1-jén, a szerződéskötésre egészen 2022. december 31-ig lesz lehetősége a fiatal házaspároknak.

 

  1. Használt lakásra is igényelhető a CSOK-hitel

 

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) 2015 óta több tízezer családnak segített elérni a kitűzött ingatlancélt. Korábban a támogatás mellé elérhető, fixen 3 százalékos kamattal igényelhető, kedvezményes lakáshitelt csak azok vehették igénybe, akik új lakást vettek. Júliustól viszont azok számára is elérhető ez a lehetőség, akik használt ingatlant szeretnének vásárolni. Két gyermek után a maximum hitelösszeg 10 millió, három gyermek után pedig 15 millió forint.

 

CSOK támogatás és hitel

 

A CSOK részleteiről itt olvashatsz bővebben.

 

  1. Elindult a falusi CSOK

 

Van az országban 2486 kistelepülés, ahol elérhető július 1-től a CSOK újabb formája, a falusi CSOK. A legnagyobb eltérés a hagyományos CSOK-hoz képest, hogy használt ingatlanhoz is ugyanakkora vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni, mintha új ingatlant vennénk, tehát 1 gyermek után 600 ezer, 2 gyermek után 2,6 millió, 3 gyermek után 10 millió forintot. A falusi CSOK mellé is igényelhető a kedvezményes CSOK hitel.

 

Fontos feltétel, hogy csak a támogatási összeg legfeljebb 50 százalékát lehet ingatlanvásárlásra fordítani, a többit bővítésre és/vagy korszerűsítésre lehet csak elkölteni. Egy egyszerű felújításra továbbra sem vehető igénybe a CSOK semmilyen formája.

 

A településlistát térképre tettük, itt megnézheted.

 

  1. Lehet vállalkozás székhelye a CSOK-os ingatlan 

 

2019. július 11-től be lehet jegyezni egy egyéni vállalkozó (ideértve a KATA-s egyéni vállalkozókat) vagy társas vállalkozás székhelyét a CSOK-kedvezményezett ingatlanba. A változás a falusi CSOK-kal támogatott ingatlanokra is érvényes. A vállalkozásnak illetve az ingatlannak meg kell felelnie néhány feltételnek, ezekről itt írtunk

 

  1. Mától nettó félmillió forint kell a magas jövedelemhez – változnak a JTM-re vonatkozó szabályok

 

2019. július 1-től 400 ezer forintról félmillió forintra nőtt a magas jövedelem összeghatára. Ennek a JTM számításnál van jelentősége, ugyanis ha eléri ezt a határt a havi nettó jövedelmünk, akkor nagyobb arányban terhelhetjük a fizetésünket hitellel. 

 

JTM magas jövedelem

 

  1. Jelzáloghitel elengedés: akár 5 millió forinttal csökkentheted a lakáshiteled

A harmadik, illetve a további gyermek megszületésénél az állam átvállalt 1-1 millió forintot a családok meglévő jelzáloghiteléből. Július 1. óta a kétgyermekesek is élhetnek ezzel a kedvezménnyel, ők 1 millió forint elengedését kérhetik, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forintot vállal át az állam.

 

Ha ezután további gyermekek születnek, az állam minden gyermek után további 1-1 millió forintot enged el. A jelzáloghitel elengedés részleteiről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

 

  1. Elérhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

 

Akár 2,5 millió forintot is kaphatnak a nagycsaládosok autóvásárlásra. A lényeg, hogy legalább 7 személyes, M1-es besorolású autót válasszanak, ami új vagy legfeljebb 1 éves, és nem futott többet 2000 kilométernél.

 

Az autóvásárlási támogatást csak a már meglévő gyermekek után lehet igénybe venni, előre vállalt gyermek után nem. A rendelet szerint már lehet számolni a 12. hetet betöltő magzattal is. 

 

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának a feltételeit ebben a cikkben olvashatod el.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!