adó-visszatérítés nyugdíjpénztár egészségpénztár tbsz nyesz

Százezreket kereshet, ha még az idén intézkedik a befektetéseiről 

adó-visszatérítés nyugdíjpénztár egészségpénztár tbsz nyesz

Százezreket kereshet, ha még az idén intézkedik a befektetéseiről 

Herman Bernadett
2023-12-27 Frissítve: 2024-03-21
2023-12-27 Frissítve: 2024-03-21
36439855

Már csak napjai maradtak a befizetésre annak, aki minél nagyobb adóvisszatérítést szeretne kapni jövőre az idei befektetései alapján, vagy meg szeretné úszni a kamatadót. Több százezer forint lehet a tét, és az utalás vagy befizetés határideje szolgáltatónként változhat. 

 

Akár 280 ezer forint is ütheti a markát annak, aki még az év vége előtt kihasználja az adókedvezménnyel támogatott megtakarítási lehetőségeket. A nyugdíj- és egészségcélú megtakarításokra ugyanis évente 20 százalék, maximum 280 ezer forintnyi támogatás igényelhető vissza a befizetett személyi jövedelemadóból (szja). Ahhoz, hogy ezt megkaphassa valaki, előbb természetesen nyitnia kell egy megfelelő számlát, vagy kötnie kell egy biztosítási szerződést, illetve belépnie egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy egészségpénztárba. Akinek már van ilyen, az egyszeri befizetéssel tudja még növelni vagy akár teljesen kihasználni a kedvezményeket. 

 

A pénztáraknál 150 ezer forint igényelhető vissza

 

Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészség-, valamint önsegélyező pénztári befizetésekre minden évben 20 százalék, maximum 150 ezer forintnyi adóvisszatérítés igényelhető. Ahhoz, hogy valaki 2024-ben az szja-bevallás után megkapja az adókedvezményt, az kell, hogy még az idei év végéig befizessen a számlájára. Magyarországon egy magánszemély több pénztárban is lehet tag, egyszerre több nyugdíj- és egészségpénztárban is akár. A maximális 150 ezer forintos adóvisszatérítéshez az kell, hogy összesen legalább 750 ezer forintnyi tagdíjat fizessen be ezekbe. 

 

Az szja-bevallásnál ki kell majd választani, melyik pénztárba kéri vissza az adót a pénztártag. Bármelyikbe kérheti, amelyikbe történt az idén befizetés. Ha tehát valaki például 400 ezer forintot fizetett be egy nyugdíjpénztárba és 200 ezer forintot egy egészségpénztárba, akkor összesen 120 ezer forint jár vissza, ennek visszautalását a kettő közül bármelyik intézménynél lévő számlájára kérheti majd. Ha viszont csak a nyugdíjpénztárba fizetett be, az egészségpénztárba nem, akkor kizárólag a nyugdíjpénztárba utalnak majd vissza adót. 

 

További jó hír, hogy nem csak az egyéni, de a munkáltatói befizetések után is jár a 20 százalékos visszatérítés. Ráadásul több pénztár is akciózik az év végén, hogy ezzel is ösztönözze a további tagdíjfizetést. Vannak olyan kasszák, amelyeknél értékes (akár 500 ezer forintos) vásárlási utalványt lehet most nyerni, máshol egyszerűen jóváírják ezt az összeget az egyéni számlán. Olyan pénztár is akad, amelyik az új belépőket vagy pedig az új tagot hozó régi tagokat díjazza pénzzel. 

 

A biztosításokra is járhat 130 ezer forint

 

A szja-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításokba is megérheti az év végén befizetni, ezekre is jár ugyanis 20 százalék, maximum 130 ezer forintnyi adójóváírás. A maximális összeghez az éves befizetésnek el kell érnie a 600 ezer forintot, vagyis havonta mintegy 50 ezer forintnyi megtakarításra van szükség. 

 

A biztosítóknál is számos akció van, ami extra díjfizetésre ösztönzi az ügyfeleket. Több cég extra biztosítást ad a nyugdíjbiztosítás mellé, ami lehet balesetbiztosítás, egészségügyi asszisztencia vagy éppen olyan kiegészítő, amely keresőképtelenség esetén átvállalja a díjak fizetését. Sok esetben ajándék is jár a biztosítás megkötése mellé, van olyan biztosító, amelyik okoskarkötőt ad az ügyfeleknek. 

 

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) történt befizetések után szintén járhat 20 százalék, maximum évente 100 ezer forintnyi adóvisszatérítés. Annyi kikötés viszont van, hogy összesen nyugdíjcélú megtakarítások után legfeljebb 280 ezer forintnyi adót kérhet vissza egy adóalany, vagyis a teljes, 380 ezres keretet nem lehet kihasználni. 

 

Fontos teendők még az év vége előtt

 

Adóvisszatérítés ugyan nem, de adókedvezmény elérhető még ezek kívül a tartós befektetési számlákra (TBSZ) is. Egyes megtakarítások, értékpapírok hozamát, kamatát vagy árfolyamnyereségét 15 százalékos adóval sújtja az állam, emellett a kamatjövedelmekre 2023. július 1-től további 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is kivetettek, ez alól csak az állampapírok és az ingatlanalapok mentesültek. 

 

A TBSZ-ekkel azonban ezek a közterhek elkerülhetők, ha a befektető a gyűjtőév után legalább 5 éven át megtartja a befektetését. A számlán lévő állományt persze forgathatja, de kivenni belőle nem lehet, ha meg akarja tartani az adókedvezményt. Megéri kihasználni a lehetőséget, hiszen aki például egy évvel ezelőtt vásárolt OTP-részvényt nagyjából 10350 forintos árfolyamon, az mostanáig 50 százalékot keresett ezen a papíron. Ha ennek a 15 százalékát be kell fizetnie az államnak, akkor csak 42,5 százaléknyi árfolyamnyereség marad nála, vagyis egymillió forintnyi befektetésen 500 ezer helyett csak 425 ezer forintot tudott keresni. Aki ennél is többet fektetett be, az pedig százezrekkel, milliókkal is beljebb lehet, ha TBSZ-en kereskedik a részvényeivel, értékpapírjaival. 

 

Érdemes tehát még az év vége előtt megnyitni a TBSZ-t azoknak, akik jövőre értékpapírokat vásárolnának, és szeretnék elkerülni a kamatadó, árfolyam-nyereségadó befizetését. A gyűjtőév december 31-ével végződik, tehát aki az év utolsó napjaiban lép, az gyakorlatilag rögtön nyer egy évet. A TBSZ-ekről viszont nem árt tudni, hogy a gyűjtőévet követő ötödik év végén lejárnak, emiatt 2023 végén is le fognak járni azok a számlák, amelyeket 2018-ban nyitottak. Akinek ilyen TBSZ-e van, fontos, hogy jelezze a számlát vezető pénzügyi intézménynél, át akarja-e vinni a megtakarítását egy újabb tartós befektetésbe. 

 

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a befizetést

 

A pénztári és biztosítói befizetéseknél nem elég december 31-ig befizetni a pénzt, a 2023-as adókedvezmény igénybevételéhez arra is szükség van, hogy még az idén le is könyveljék a számlánkra a pénzt. Ha ez már csak 2024-re történik meg, akkor ezt a befizetést a 2024-es adóév szja-bevallásában tudjuk figyelembe venni a visszaigénylésnél. Ezért az év utolsó napjaiban érdemes megnézni, hogy a biztosítónk, pénztárunk milyen befizetésekre milyen határidőket ad meg. Legbiztosabb azonban az, ha nem centizzük ki a befizetést. 

 

Az egyes pénztárak és biztosítók által közzétett befizetési határidőkről és akciókból itt írtunk részletesebben.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!