Ne hagyjuk, hogy vártalan helyzetek elrontsák a nyaralásunkat

Pénzügyi aranyszabályok külföldi nyaralásra

Ne hagyjuk, hogy vártalan helyzetek elrontsák a nyaralásunkat

Pénzügyi aranyszabályok külföldi nyaralásra

Bank360 tartalom
2022-07-03 Frissítve: 2022-09-22
2022-07-03 Frissítve: 2022-09-22
28115870

Nyaralni azért megyünk, hogy kipihenjük magunkat, feltöltődjünk, élményeket szerezzünk. Ha azt akarjuk, hogy ez így is történjen, érdemes betartani néhány pénzügyi aranyszabályt.

 

Érdemes biztonsági vésztartalékot képezni

A külföldi nyaralás során a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében nem érdemes a teljes, erre szánt keretet elkölteni a szállásra és programokra, hiszen bármikor adódhat olyan váratlan helyzet, amikor mélyebben zsebbe kell nyúlni. Ilyenkor jó, ha még van mihez nyúlni - tanácsolja a kisebb összegű gyorskölcsönöket nyújtó Provident. Még ha be is biztosítjuk magunkat a váratlan helyzetekre utasbiztosítással, repülő biztosítással vagy/és sztornóbiztosítással, arra számítanunk kell, hogy a felmerülő extra költségeket először nekünk kell állni, és ezt csak később térítik meg nekünk.

 

Készpénz vagy kártya?

Európában és a nagy turisztikai központokban, célországokban már általánosnak mondható a kártyás fizetés lehetősége akár kisebb vásárlásoknál is, de azért valamennyi készpénzt még ilyen helyekre is érdemes vinnünk. Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy kisebb összeget valahol csak készpénzben (automatákban akár apróban) tudunk kiegyenlíteni. Ilyen helyekre azonban már nem kell tömött bukszával menni. 

 

Ha nem euró, font vagy dollár a fizetőeszköz, akkor érdemes itthon átváltani kisebb összeget az ottani valutára, vagy/és vinni magunkkal dollárt vagy eurót is. Az erre a célra váltott készpénzt célszerű kisebb címletekben kérni, valamint több külön zsebben vagy tárcában tartani, hogy ha bármi történik, mindig legyen még vésztartalék. Érdemes arra is gondolnunk, hogy a kártyánk elveszthetjük, ellophatják, így olyan helyen is szükségünk lehet valamennyi készpénzre, ahol egyébként az egész nyaralásunkon sem kellene elővenni.

 

Hol és mikor váltsunk valutát?

Maga a pénzváltás is egy olyan feladat, amivel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni, hiszen körültekintéssel sokat lehet spórolni ezen is. Általános gyakorlat ugyanis, hogy a bankokban magasabb áron vehetünk valutát (azaz készpénzt), mint a pénzváltóknál. Az elmúlt hónapokban folyamtosan gyengült a forint, tehát igazán jó időpont nincs a váltásra, de ha tudjuk, akkor azért igyekezzünk elkerülni az aktuális nagy árfolyamcsúcsokat. Sajnos az elmúlt hónapok tapasztalata az volt, hogy a nagyobb értékvesztések után csak kicsit és időlegesen tudott visszakapaszkodni a forint, így aki kivárt egy jobb árfolyam reményében, az rajtavesztett. 

 

A kártyás fizetés kényelmes, de tartsunk be néhány szabályt!

Előfordulhat, hogy az Európai Unió tagországain kívül a kis összegű vásárlások esetében nem, vagy csak felár ellenében használható a bankkártya. Éppen ezért érdemes előzetesen tájékozódni a nyaralásunk helyszínének gyakorlatról annak érdekében, hogy ne helyben érjen kellemetlen meglepetés. A biztonság kedvéért érdemes utazás előtt ellenőrizni a bankkártya lejárati idejét, illetve felkészülni arra, hogy a nyaralás alatt meg tudjuk változtatni a limiteket. Ezt megfelelő internethozzáféréssel helyben is megtehetjük az internet- vagy mobilbankunkban. Feltétlenül jegyezzük fel azt a telefonszámot, internetes elérhetőséget, amin keresztül a kártya elvesztése esetén a letiltását el tudjuk intézni. A bankoknak ezeket az elérhetőségei itt megtalálhatók.

 

Biztosítsuk be magunkat minél jobban!

Az utasbiztosításra még most is sokan úgy gondolnak, mint fölösleges költségre, pedig külföldön, idegen környezetben sokkal könnyebben kerülhetünk bajba, vagy váratlan, ott számunkra nehezen vagy/és költségesen megoldható helyzetbe. Kisebb-nagyobb sérülések, balesetek például bárhol adódhatnak, és ha nekünk kell fizetni az egészségügyi ellátásunkat, akkor máris sokszorosan megtérül egy ehhez képest aprópénznek számító utasbiztosítás - hívja fel a figyelmet a Provident.

 

Olyan utasbiztosítást is tudunk kötni, amelyben assistance szolgáltatás is van, azaz az ügyintézésben is segítségünkre lesznek, ami idegen országban, esetleg magabiztos nyelvismeret nélkül aranyat érhet a szorult helyzetünkben. Az utasbiztosítások a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával könnyen összehasonlíthatók, és kiválaszthatjuk közülük a legmegfelelőbb a nyaralásunk paraméterei alapján. Például a repülő fedezetekre és az útlemondási biztosítást is tartalmazó konstrukciókra is külön szűrhetünk.

 

Ne hagyjuk, hogy lehúzzanak az autóbérlésnél!

Ma már sokan nyaralnunk úgy, hogy a helyszínen bérelnek autót, és azzal járják be a vidéket. Szerencsére ezt már nagyon könnyű elintézni, de nem árt betartani néhány alapszabályt, például az autóbérléshez kapcsolódó biztosításoknál, különben könnyen alaposan megdrágulhat az olcsónak tűnő bérautó. Az autóbérlés aranyszabályairól itt írtunk.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!