Az utazási vágy a rá szánt összeget is megnövelte

Sokkal szélesebbre nyitják a bukszájukat a magyarok a nyaralásra

Az utazási vágy a rá szánt összeget is megnövelte

Sokkal szélesebbre nyitják a bukszájukat a magyarok a nyaralásra

Bank360 tartalom
2022-06-17 Frissítve: 2022-06-17
2022-06-17
26591735

A vakációt tervezők130 ezer forinttal többet szánnak nyaralásra, mint a Covid-járvány előtt – derül ki egy friss felmérésből. A nyaralást tervezők aránya is nőtt, és többségüknek már természetesen, hogy utasbiztosítást is kötnek ilyenkor. A megkérdezettek legnagyobb része félretett jövedelméből fedezi a nyaralás költségeit, és többen vesznek igénybe valamilyen hitelt is ehhez. 

 

A Budapest Bankot beolvasztó MKB Bank két év kihagyás után újra elvégezte a lakosság nyaralási-, és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szokásairól szóló trendkutatását, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 78%-a nyaral valamilyen formában az év során. Ez jelentős növekedést jelent a korábbi 2019-es eredményhez képest, amikor a válaszadóknak csak 64%-a tervezett vakációzni abban az évben.

 

A jelentősen megnövekedett utazási kedv mellett az elköltött összeg is kiugró emelkedést mutat: 169 000 forintról 301 000 forintra nőtt a nyaralásra szánt átlagos összeg. Mindemellett 11 százalékponttal (2019: 17%, 2022: 6%) csökkent azok aránya, akik 50 és 100 ezer forint közötti összeggel számolnak az utazásra, és 17 százalékponttal nőtt (2019: 38%, 2022: 55%) azoké, akik többet terveznek költeni 200 ezer forintnál. Ez persze az időközben bekövetkezett forintgyengülés és infláció hatására részben kényszer is, hiszen ugyanazt a belföldi vagy külföldi nyaralás már lényegesen drágább, mint 2019-ben.

 

A legnépszerűbb hónap a nyaralásra továbbra is az augusztus, és a kutatásban résztvevők fele kizárólag belföldön keresi a kikapcsolódást, míg 15 százalékuk csak külföldi lehetőségeket vesz figyelembe. 2019-hez képest 4 százalékkal növekedett azok aránya, akik a tengerpartot választják pihenésre. Legtöbben (43%) legfeljebb ötnapos nyaralást terveznek, de a megkérdezettek több mint harmada 6-10 napos, illetve közel negyede 10 napnál tovább tartó üdüléssel számol.

 

A megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ha nem is mindig, de szokott utasbiztosítást vagy balesetbiztosítást kötni nyaralás előtt. Az is kiderült, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel kötnek biztosítást, ha érte már őket valamilyen kellemetlenség korábbi nyaralásukon.

 

Az utazást tervezők nagy többsége (82%) előre spórolt pénzből finanszírozza az utazásait a kutatás szerint. Nőtt a SZÉP kártya használók aránya: 2019-ben az emberek 22%-a, 2022-ben 26%-a használja SZÉP kártyáját bizonyos fizetésekre a nyaralás során.

 

A nyaraláshoz igénybe vett finanszírozási megoldásokat vizsgálva látszik, hogy a hitelkártya a legnépszerűbb termék a kutatásban résztvevők körében. Ez részben annak köszönhető, hogy nyaralás során több olyan költség is felmerülhet, amelynél a bankkártyás fizetés már alapvető, mint például az autóbérlésnél.

 

Fizetési módok tekintetében is fordulat következett be a legutóbbi kutatás óta. A friss felmérés szerint – feltehetően a COVID-járvány hatására is – jobban preferálják az emberek a bankkártyás fizetést nyaralásaik során, mint a készpénzest. Minden költségtípus (utazás, szállás, étkezés, belépőjegyek és egyéb költségek) terén 40 százalék feletti azok aránya, akik inkább bankkártyával fizetnek. A külföldre utazók 95 százaléka válaszolta azt, hogy nem hagyja otthon a bankkártyáját, és 68 százalékuk figyel arra is, hogy dombornyomott kártyát vigyen magával.

 

A kutatásban résztvevőket arról is kérdezték, milyen módon intéznék bankkártyájukkal kapcsolatos ügyeiket, ha azzal bármilyen probléma adódna: 40 százalékuk internetbanki felületre jelentkezne be, 37 százalékuk a bankja mobilapplikációját használná, és csak 15 százalékuk keresné fel bankja telefonos ügyfélszolgálatát. Mindössze 4 százalékuk keresne bankfiókot a nyaralóhely környékén, vagyis kézzelfogható az elektronikus csatornák növekvő népszerűsége. A bankkártya elvesztése esetén ezeken az elérhetőségeken lehet gyorsan letiltani azt. 

 

A mobiltelefonos fizetés népszerűvé válása – legfőképp a fiatalok körében – meglehetősen szembetűnő: az emberek harmada rendszeresen használja a mindennapokban a mobiltelefonos fizetés lehetőségét, közülük pedig csak 18% nyilatkozott úgy, hogy nyaralás során nem él ezzel a lehetőséggel. Az okosórás fizetés egyelőre kevésbé elterjedt: a válaszadók 11%-a alkalmazza a mindennapok során, ők nyaralásaik során is szívesen fizetnek órájukkal.

 

A megkérdezettek 71%-a költött már az előre tervezettnél nagyobb összeget a nyaralás során, amit a legtöbben (74%) saját tartalékokból fedeznek. A megkérdezettek 23%-a használ ilyen esetekben betéti kártyát, 13%-a hitelkártyát, 2%-a pedig egyéb forrásokból fedezi a túlköltéseket.

 

A felmérés résztvevőitől azt is megkérdezték, mi lenne az, amin legelőször spórolnának nyaralás esetén, amennyiben faragniuk kellene a költségekből. A legtöbben alacsonyabb kategóriájú szállást keresnének (47%), ezután következnek azok, akik megrövidítenék nyaralásukat (38%), olcsóbb utazási módot választanának (34%), az ételen, italon (28%) vagy a programokon, belépőkön spórolnának (25%), illetve 24% arra is hajlandó lenne, hogy egy kevésbé népszerű nyaralóhelyet válasszon, ha le kellene vágni az utazás költségeiből.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!