Töröljük
a személyes kalkulációt?
NemIgen
Lakossági bankszámla
  • Bankszámla kalkulátor 2023

Melyik a neked kedvező bankszámla? Milyen gyakran használod? A neten intézed a banki ügyeidet? Mindent kártyával fizetsz? Fontos az alacsony havidíj és átutalási díj? Válaszd ki, mi a fontos, és hasonlítsd össze ezek alapján a bankszámlákat! Találd meg a hozzád leginkább illőt kalkulátorunk segítségével!

Állítsd be a kalkulátort.
Digitálisan
bankolok
Kártyával
szeretek fizetni
Sok készpénzt
használok
Diákszámla
Személyre szabott kalkuláció történt
Vissza a választható ügyfélprofilhoz
Számlára érkező havi jövedelem (Ft)info
Megtakarítás összege
a választott banknál (Ft)info
Megtakarítás összege a választott banknál (Ft)
info
info
Ajánlatok listázása
info
Személyre szabott kalkuláció
További szűrési lehetőségek
info
Bankkártya kibocsátója:info

Állítsd be a kalkulátort a havi bankszámla használatod szerint

Fióki átutalásinfo
bankon belül
bankon kívül

Elektronikus átutalásinfo
bankon belül
bankon kívül

Rendszeres átutalásinfo
bankon belül
bankon kívül

Beszedésinfo
 

Bankkártyás vásárlásinfo
 
Pénztári kifizetésinfo
 

Készpénzfelvételinfo
Jogszabályban szereplő havi 2 ingyenes, maximum 150.000 forint értékű ATM-es pénzfelvétellel automatikusan számolunk. Az alábbiakban a havi 150 ezer Ft feletti készpénz felvétel igényedet jelöld meg.
a választott bank ATM-jéből
más bank ATM-jéből
külföldön, ATM-ből

Kivonat típusainfo

SMS szolgáltatásinfo

Internetbankinfo
Adatok törlése
Személyre szabott kalkuláció bezárása
nagyito
Számlára érkező havi jövedelem (Ft):
Megtakarítás összege a választott banknál (Ft):
Részletes kalkulátor
Kondíciók frissítésének dátuma: 2023.06.02.
info
Az összehasonlításnál pénzintézet termékváltozatát vettük figyelembe.
Az összehasonlítás nem tartalmazza a piac összes ajánlatát.

Bankszámla összehasonlítás

Mindenkinek szüksége van lakossági bankszámlára. Bankszámla nélkül szinte lehetetlen munkát találni vagy nagyobb összegű vásárlást lebonyolítani (például autó, ingatlan). Szükséges hiteligénylésünkor is, de akkor is elengedhetetlen, ha fel akarjuk gyorsítani a számláink befizetését a mindennapokban.

A kínálaton azonban szinte lehetetlen eligazodni. Bőven van miből válogatnunk, ha az első számlánkat hoznánk létre, vagy lecserélnénk a régi, drágább folyószámlánkat.

Aki otthonosan mozog a digitális világban, találhat magának online netbankot gyors ügyintézéssel, miközben teljes kontrollt gyakorolhat a pénze felett. Aki egyáltalán nem akar a számlájával foglalkozni, az is választhat a minimális figyelmet igénylő számlamegoldások közül. Így nem kell minden egyes nap ezzel törődnie, csak a legszükségesebb esetekben.

Ugyanígymegtalálhatják a számukra megfelelőt a hagyományos banki ügyintézést preferálók is, vagy azok, akik még éppen csak ismerkednek a modernebb banki számlamegoldásokkal. Azok sem maradnak ki, akik banki műveletek széles körére vágynak.

Leginkább a pénzügyi magatartásunk az, ami segíthet eligazodni a legjobb számla kiválasztásában, ám sok más tényezőt is figyelembe kell vennünk emellett, hogy a számunkra legmegfelelőbb folyószámlát választhassuk. Éppen ezért tekintsük most át, hogy melyek azok a jellemzők, amelyekkel megtalálhatjuk az ideális forint alapú lakossági bankszámlát!

Hány éves kortól van szükség bankszámlára?

Az, hogy mikortól érdemes bankszámlát csináltatni, nagyban függ a pénzügyi felkészültségünktől és a család anyagi helyzetétől is, így nehéz univerzális választ adni erre a kérdésre.

Azt azonban megállapíthatjuk, hogy a legtöbb pénzintézetnél nyithatunk a kicsik számára akár már hatéves kortól is bankszámlát, amellyel megtanulhatják a pénz helyes használatát, a zsebpénz beosztásának szabályait és ismerkedhetnek a pénzügyi folyamatokkal egy bankkártya segítségével. Ebben az esetben a kiskorú a számlatulajdonos, de a törvényes képviselő rendelkezik a számla felett.

A legtöbben az általános iskolai tanulmányok után igénylik első bankszámlájukat, de legkésőbb az egyetemi tanulmányaik megkezdéséig meghozzák az első ilyen döntést. A bankok a fiatalok számára úgynevezett diákszámlákat kínálnak, amelyek díjazása kedvezőbb, ám szinte minden alapfunkciót ellátnak, amelyet más, általános folyószámlák is, ráadásul megjelenésükben (bankkártya, netbank) is próbálnak a fiatalok kedvére tenni. A fiatalok számára tehát megannyi megoldás kínálkozik: tudnak utalni, érkezhet rá fizetés, kapnak bankkártyát és használhatják a netbankot is, hogy csak néhány példát említsünk.

Azt, hogy mikortól van szükség saját bankszámlára, nagyban meghatározza, hogy mire akarjuk majd használni. Aki pénzügyileg tudatosabb gyermeket akar nevelni, készíttethet egyet a kicsi számára, amelyen követhető a zsebpénz felhasználása. Idősebb kamaszoknak nyári munkához, diákmunkához már mindenképp kötelező egy bankszámla, amire a fizetés érkezik. A lehetőség tehát adott, egyéni döntés és élethelyzet kérdése, hogy milyen fiatalon van szükségünk saját bankszámlára.

Amilyen az ember, olyan a számla? Keress a felhasználói típusodhoz megfelelő bankszámlát

A leginkább megfelelő bankszámla felkutatásához először tisztáznunk kell, hogy milyen felhasználók vagyunk. Ebben segítséget nyújthat a Bank360 bankszámla-kalkulátora, ahol négy általános típus közül választhatjuk ki, hogy ránk melyik a leginkább jellemző:

  • Digitálisan bankolok: ezek a felhasználók keresik a mobil- vagy netbankon keresztül kezelhető számlákat. Fontos számukra a videós vagy online számlanyitás, szeretnek mindent saját maguk beállítani, a tranzakciókat pedig azonnal, néhány kattintással elintézni. Nem szívesen járnak bankfiókba, nem állnak feleslegesen sorba, inkább online intézik az ügyeiket sokkal gyorsabban. Ha fizetésről van szó, készpénz helyett kártyát, de leginkább okostelefont használnának.

  • Kártyával szeretek fizetni: a teljesen digitális fizetési megoldásokkal és bankolással még ismerkednek, de rendszeresen használják kártyájukat, például érintéses fizetésre (Paypass vagy payWave, attól függően, hogy Mastercard vagy Visa kártyát használnak). A bankfiókot ők is elkerülik, de nem használják ki a netbankok adta összes lehetőséget, csak az alapvető műveleteket végzik el ott.

  • Készpénzt használok: mivel ők leginkább készpénzzel fizetnek, fontos, hogy a lehető legolcsóbban jussanak pénzükhöz a bankszámláról. Ehhez az árban és funkciókban megfelelő bankszámlát és a bankkártyát használják. Netbankba elvétve lépnek be, inkább a bankfiókban, személyesen intézik az ügyeiket.

  • Alig használom a bankszámlám: csak a legszükségesebb funkciókra van szükségük egy bankszámlánál. Havonta egyszer, vagy annyiszor sem néznek rá az egyenlegre és nem is nagyon használják a számlát. Nem akarják, hogy sok vizet zavarjon, de legyen ott, amikor szükség van rá.

Persze senki sem egyforma, mindenkinek más a fontos, ugyanakkor átfedések is lehetnek a kategóriák között. Érdemes kiindulópontként eldönteni, hogy mi hova tartozunk, hiszen innen sokkal egyszerűbb tovább szűkíteni a lehetőségeket az újabb bankszámla-jellemzők mentén, amelyekre most kitérünk.

Online bankszámla

Hatalmas különbségek vannak abban, hogy mennyit kell fizetnünk a bankszámlánkért. Sajnos csak kevesen figyelnek erre, pedig az egyik legfontosabb szempontnak kellene lennie. Máris egyértelművé válik, hogy miért fontos ez, ha megnézzünk a Bank360 kalkulátorának számításait. Lehet ugyanis bankszámlánk évi 46 832 forintért, de lehet éves szinten 2 400 forintért is. A különbség majdnem 45 000 forint, amelyet fordíthatnánk a hiteleink előtörlesztésére vagy tehetnénk lakástakarékba vagy állampapírba.

Egy ügyes választással tehát megmenthetjük magunkat attól, hogy tízezreket hajítsunk ki az ablakon feleslegesen. Nem csak a hitelek terén, a bankszámláknál is nagy a verseny a pénzintézetek között, ezért időről időre érdemes megnézni, hogy a jelenlegi számlánkat le tudjuk-e cserélni egy kedvezőbbre. Ha kifogunk egy-egy jó akciót, hosszú ideig akár még 0 forintért is bankolhatunk.

Hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni a banki költségeket? Jellemzően úgy, ha minél több terhet leveszünk a bank válláról és magunk vesszük kézbe a pénzügyeink intézését. Ezt digitális megoldásokkal tehetjük meg. Szinte ingyen használhatók azok a számlák, amelyek teljes netbanki ügyintézést kínálnak, mobilos fizetéssel. Így szinte csak a bankkártyáért kell éves díjat fizetni, ám van, ahol ezt is elengedik, a számla díja pedig nagyon alacsony. Kisebb bónusz, hogy környezettudatosak is vagyunk, mert így megszabadulunk a rengeteg papíralapú egyenlegközlőtől és banki levétől, ami egyébként is a szemétben végezné.

Nem csak anyagilag éri meg tehát ezeket a bankszámlákat választani. Bármikor és bárhonnan intézhetjük velük pénzügyeinket, ha van nálunk egy internetelérésre képes mobiltelefon vagy laptop, az ügyintézés pedig gyors és egyszerű. Nincs sorban állás, nincs bankfiókba látogatás és hosszú csevely az ügyintézőkkel. Egy online számlával rengeteg kényelmetlenségtől szabadulhatunk meg és ár tekintében is jól járunk.

Számlavezetési díj – így úszhatod meg, hogy a gatyád is rámenjen

Ha az online bankszámla nem a mi világunk, nem baj. Hagyományos számlákat is találhatunk megfizethető áron. A számlavezetési díj az egyik legfontosabb jellemzője egy bankszámlának, így érdemes ez alapján rangsorolni az ajánlatokat. A bankok időről időre változatnak a díjakon, így ami egyszer drága volt, lehet, hogy egy évvel később már az olcsóbb kategóriába kerül, de ez fordítva is igaz.

A számlacsomag díjain általában az első évben spórolhatunk sokat az induló akcióknak köszönhetően, az első 12 hónapban így a havi számlavezetés díját akár teljesen megúszhatjuk. De mennyit fizetünk majd később? Reális képet akkor kaphatunk a számlavezetésről, ha megnézzük, mennyibe kerül számlánk a második évtől, hiszen a 0 forintos számlánk hirtelen akár 10 000 Ft is lehet a következő évben, ha nem voltunk elég körültekintők. Ennek elkerüléséhez érdemes bankszámla-kalkulátort használni, amely könnyedén mutatja meg, hogy mennyit fizetünk a bankszámláért az első, illetve a második évben, így tisztán láthatjuk, milyen költségek mellett bankolhatunk.

Visa vagy Mastercard? A legjobb bankszámla és bankkártya ott van, csak meg kell találni

Ahogy korábban írtuk, fontos, hogy ismerjük magunkat. A fizetési és banki szokásaink alapján ugyanis további díjak merülhetnek fel. Szeretünk mindent automatizálni? A csoportos beszedési megbízások segíthetnek, de pénzbe kerülnek. Többször veszünk le pénzt a számláról, mint az államilag garantált két ingyenes lehetőség? Figyeljünk oda, hiszen a készpénzfelvételnek is díja van. Állandó átutalási megbízást adnánk 4-5 fél irányába? Nézzük meg ennek is a költségeit! A használati szokásaink nagyban befolyásolják, hogy milyen extra költségek kerülhetnek még felszámításra a számlavezetési díjon és a bankkártya éves díján felül. Ha nem vagyunk elég óvatosak, nagyon könnyen meghaladhatja a több ezer forintot is a számlánk havi fenntartása, pedig egy kis odafigyeléssel akár minimálisra is csökkenthetjük ezeket a költségeket.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy mennyibe kerülnek a különböző kényelmi funkciók? Mindenképpen érdemes átböngészni a számlánkra vonatkozó hirdetményt, amelyen minden esetleges költséget feltüntet a pénzintézet, de igazodási pontot jelenthet kalkulátorunk is, ahol a legfontosabb tranzakciókhoz kapcsolódó díjakat mi is feltüntetjük.

Nem csak a számla költségeiről győződhetünk meg így, hanem a számlához igényelhető bankkártya tulajdonságairól is. Rengeteg betéti kártya közül választhatunk ma a piacon, így ennek kiválasztása ugyanolyan odafigyelést igényel, mint a bankszámláé. Ma jellemzően két kibocsátó, a Visa és a Mastercard kártyáival találkozhatunk. A hagyományos mágnescsíkos kártyák helyett már kaphatunk gyorsabb, érintéses fizetésre alkalmas chippel ellátott bankkártyát is. Azt, hogy a mi számlacsomagunkhoz milyen kártya jár, kideríthetjük a kalkulátor segítségével, vagy a hirdetményből.

Szintén a pénzügyi magatartásunk miatt fontos, hogy milyen kártyát használunk. Aki sokat vásárol a neten, utazik, vagy autót bérel, bizonyára gyakran hallotta, hogy a drágább dombornyomott kártya lenne számára a legmegfelelőbb, ami eltér a korábban említett elektronikus kártyáktól. Az adatok dombornyomása védelmi funkciót látott el (a kereskedők csak bizonyos kártyákat fogadtak el), illetve ezekhez a „presztizskártyákhoz” utasbiztosítás is járt korábban, mára azonban szinte nincs különbség a kártyák között. A különböző extrák, mint az utasbiztosítás, már nem csak a dombornyomott kártyákhoz járnak, a kereskedők pedig bármilyen plasztikot elfogadnak manapság a ritka kivételektől eltekintve.

Bankszámlanyitás az egyes bankoknál – mire érdemes figyelni?

Ahogy fejlődik a technológia, úgy lesz egyszerűbb a bankszámlanyitás is az egyes pénzintézeteknél.

Még mindig a személyes bankszámlanyitás a legnépszerűbb, azaz bemegyünk a bankfiókba és az ügyintéző segítségével megnyitjuk a számlánkat. Ha bankot váltanánk, a bank elvégzi a bankváltással járó macerát. Ehhez viszont ki kell töltenünk néhány dokumentumot a pénzintézet segítségével, attól függően, hogy milyen feladatokat akarunk az új számlán elvégezni. A megnyitásnál legyenek nálunk a személyes dokumentumaink, amelyekről a bank később, egy általunk jóváhagyott másolatot készít. Diákok diákigazolványt, nyugdíjasok pedig nyugdíjas igazolványt is vigyenek magukkal.

Egyre elterjedtebbek a bankoknál a moduláris számlacsomagok, amelyeknél gyakorlatilag tőlünk függ, mennyit fizetünk. Ezeket az elemeket a számlanyitáskor állíthatjuk össze. Jellemzően internetes számlacsomagokról van szó, így alaposan megemelkedhetnek a díjak, ha valamit papíron, bankfiókban vagy telefonon intézünk.akkor is elúszhatunk a költségekkel, ha nem teljesítjük a bank által megadott feltételeket, például a megfelelő jövedelem érkeztetését.  Például az Erste Bank EgySzámla, az OTP Simple, vagy a Sberbank Fair számlacsomagja is így működik, azaz mi állítjuk össze, hogy milyen funkciókat akarunk használni, és csak azért kell fizetnünk.

Egyre több banknál van lehetőség arra, hogy személyes ügyintézés nélkül, online nyithassunk számlát. A Gránit Bank és az MKB Bank az elsők között tette lehetővé a videós számlanyitást. Így akár kényelmesen, otthonról a számítógép előtt ülve is megnyithatjuk a bankszámlát. A Gránit Banknál a Helló GRÁNIT bankszámla igényelhető videón keresztül, az MKB-nál pedig készpénzmentességgel faraghatjuk a költségeket 0 forintra a Digit@ll számlacsomaggal. A Takarék Kereskedelmi Banknál is elérhető az online számlanyitás lehetősége: sikeres azonosítást követően munkaidőben akár 2 órán belül használható lesz a kiválasztott számlacsomag. A Magnet Banknál pedig akár egyéni vállalkozóként is nyithatunk számlát a videobankon keresztül - ebben az esetben az ügyintézési idő nem több, mint 2 munkanap.

Érdemes keresni a számlanyitással járó kedvezményeket is, hiszen jelentősen csökkenthetjük a díjainkat. A CIB Bank ECO számlacsomagjával például jó ideig alacsonyan tudjuk tartani a költségeket.

Ez a pénzügyi rezsicsökkentés

Mindenképpen törekedjünk  arra, hogy  időről időre átfésüljük a banki ajánlatokat, hiszen súlyos ezreket spórolhatunk meg egy olcsóbb bankszámlával. Ha otthonosan mozgunk a digitális térben (vagy hajlandók vagyunk megtanulni a netbank használatát) mindenképp jó választás lehet egy digitális számlacsomag, amelynek költségei alacsonyan tarthatók.

A választáshoz vegyünk igénybe egy kalkulátort, hiszen így gyorsan és egyszerűen tudunk eligazodni az első és második év díjain, de nézzünk utána a hirdetményekben az egyéb költségeknek is! Ha elég alaposak vagyunk, egy jól használható, mégis olcsó bankszámlát találhatunk magunknak, amivel nem okoz fejfájást a bankolás.

Tranzakciós illeték

2019. január 1-től a 20 000 forint alatti lakossági átutalások mentesülnek az eddigi 0,3 százalékos tranzakciós illeték alól. A csökkenés az elektronikus úton végzett utalásoknál jelenik meg, a személyes ügyintézésért továbbra is többet kell fizetni a pénzintézetekben, mintha a netbankot használnánk. Más fizetési műveletek esetében továbbra is 0,3 százalék a kulcs (vagy tranzakciónként legfeljebb 6000 forint).

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

Bank360 kalkulátor:

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A bankszámlák egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb számlaajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során kiválaszthatod a rád leginkább jellemző profilt, valamint érdemes megjelölni, hogy videóchaten keresztül szeretnél-e számlát nyitni. Sok banknál kedvezőbb költségekkel számolhatsz, ha diák vagy, így érdemes ezt is megjelölni, ha te is az vagy. A bankok további kedvezményeket adhatnak akkor is, ha teljesítünk bizonyos feltételeket, mint például a magas jövedelem érkeztetése, vagy a rendszeres használat. Ennek fejében további díjakat faraghatunk le a költségekből. Az ajánlatokat sorbarendezheted bank, első és második éves díj szerint is.

Mennyire volt hasznos a tanács? Értékeld!

4,18 / 880
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!