Lakáshitel kereslet

A kamatplafon sem hozta meg a kedvet a lakáshitelekhez

Lakáshitel kereslet

A kamatplafon sem hozta meg a kedvet a lakáshitelekhez

Vrazsovits Rita
2023-12-04 Frissítve: 2023-12-12
2023-12-04 Frissítve: 2023-12-12
36099412

Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése, októberben még a szeptemberinél is kevesebb szerződést kötöttek az igénylők. Tették ezt annak ellenére, hogy a kamatmaximalizálástól olcsóbbá válták a lakáscélú jelzáloghitelek. Ugyanez nem mondható el azonban a személyi kölcsönökről, amelyek viszont drágán is tartják magukat.

 

Nem jelent meg több igénylő a bankokban az október 9-től bevezetett önkéntes lakáshitel kamatplafon ellenére sem. Hiába csökkentették a bankok a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérését teljesítve legfeljebb 8,5 százalékra a lakáscélú jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM), az adósok októberben még a szeptemberinél is kevesebb szerződést kötöttek. 

 

A háztartásoknak nyújtott lakáshitelek szerződéses összege októberben 51,40 milliárd forint volt, ami közel azonos a szeptemberi 51,48 milliárd forinttal. Ebből az állami kamattámogatással igénybe vett hitelösszeg közel 12 milliárd forintot tett ki, ami 23 százalékot jelent. Az igénylők összesen 4431 szerződést kötöttek, ami a 97 százaléka a szeptemberi 4548-nak. Ez alapján az egy főre jutó, átlagosan felvett lakáshitel összege 11,6 millió forint - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból. 

 

Az 51,40 milliárd forint több mint háromnegyedét, 77 százalékot használt lakás vásárlására fordították az igénylők, új lakásra pedig 9 százalék vett fel lakáskölcsönt. A fennmaradó körülbelül 6,5 milliárd forintot építésre, bővítésre, felújításra vagy más célra fordították.

Lakáshitel folyósítás

Az átlagos teljes hiteldíj mutató a lakáscélú hiteleknél 9,60 százalék volt októberben. Ez az érték azért lehet magasabb, mint a 8,50 százalékos plafon, mert a kedvezőbb árazás csak az október 9. után kötött szerződésekre vonatkozott, előtte a bankok magasabb THM-eket kínáltak az ügyfeleknek. A lakáshitel-igénylések hosszabb átfutási ideje miatt a kamatplafon tényleges piaci hatását a novemberi adatok ismeretében lehet alaposabban értékelni a Bank360.hu szakértői szerint.

 

Elkezdődött a babavárónál az év végi hajrá

 

Az idén szinte végig gyengélkedő babaváró hitel az utolsó negyedévre talált magára, októberben 29,30 milliárd forintra kötöttek szerződést az igénylők. A fokozott érdeklődés nem véletlen: januártól jelentősen szigorodni fognak az igénylési feltételek, már csak a 30 év alatti fiatal párok vehetik igénybe. 30-40 év között csak a legalább 12 hetes várandósság igazolásával adhatják be az igénylést. Akik ezt nem tudják vállalni, azoknak december 31-ig kell jelentkezniük a 10 milliós, akár teljesen támogatássá tehető, szabad felhasználású hitelért. 

Babaváró hitel folyósítás

Októberben közel háromezren kötöttek babaváró szerződést, ez az előző hónaphoz képest közel 16 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos hitelösszeg közel 9,9 millió forint volt, vagyis az igénylők zöme a maximum összeget, 10 millió forintot vett fel. A program indulása óta 235 025 pár vette fel a kamatmentes kölcsönt, legalább egy gyermeket vállalva. 

 

A személyi kölcsön hozta a kötelezőt

 

A személyi kölcsönök idén augusztusban fogytak legjobban, azóta enyhe csökkenés látható a szerződéses összegeknél és a szerződések számában is, ami azonban megfelel a szezonálisan szokásosnak. Személyi kölcsönből októberben 43,87 milliárd forintot vettek fel, a megkötött szerződések száma 20 709 volt. Az egy igénylőre jutó átlagos hitelösszeg 2,1 millió forint körül alakult. 

Személyi kölcsön folyósítás

A személyi kölcsönök árazása stagnált az utóbbi hónapokban, az átlagos hitelköltség mutató októberben 19,31 százalék volt. Ez mindössze 0,02 százalékpontos csökkenés a szeptemberi értékhez képest, de már júniusban is 19,30 százalékon állt ez a mutató. Jelentős csökkenéssel a november havi jelentés sem kecsegtet, mivel a bankok sem módosítottak sokat a feltételeiken az elmúlt hetekben. 

 

A fogyasztási hitelek közül az áruhitelek jobban mentek októberben, mint szeptemberben, összesen 6782 szerződést kötöttek az igénylők, 1,46 milliárd forint értékben. Az egy igénylőre jutó átlagos hitelösszeg 215 ezer forint volt. 

 

Egyre csökken a forintbetétek kamata

 

A háztartások forintban lekötött betétjeinek átlagos kamata 9,44 százalék volt októberben, ami a szeptemberi értékhez képest több mint 1 százalékpontos visszaesést jelent. Ezen belül a lakossági betétek kamata már csak 4,05 százalék. Ugyanez az érték májusban még 8 százalék felett volt, így fél év alatt lényegében megfeleződött. 

 

A lekötött betétek szerződéses összege októberben 1093,3 milliárd forint volt, ami 7 százalékos visszaesés az előző hónaphoz képest. Ezen belül a lakossági ügyfelek által lekötött betétek szerződéses összege azonban kicsit emelkedett szeptemberhez képest, 256,7 milliárd forintról 267,4 milliárdra. 

Betétszerződések

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!