Akadályokba ütközhetnek az ex-katások a hitelfelvételnél

A kata elbukására rámehetnek még az állami támogatások is

Akadályokba ütközhetnek az ex-katások a hitelfelvételnél

A kata elbukására rámehetnek még az állami támogatások is

Vrazsovits Rita
2022-09-01 Frissítve: 2022-08-31
2022-09-01
29073197

Akár teljesen eleshetnek bizonyos állami támogatásoktól a katából kieső vállalkozók, és a hitelfelvételük is megnehezedik. Amikor a folytatásról döntenek, erre is érdemes figyelniük. 

 

Sok szempontot kellett az elmúlt hetekben végiggondolni azoknak a vállalkozóknak, akik augusztus végéig a régi kata szerint adóztak. Több út is nyitva áll előttük: 

  • ha megfelelnek az új kata szabályoknak, akkor be tudnak jelentkezni az új kata alá (eddig ezt a megoldást nem sokan választották, a NAV közlése szerint az első tíz napban 4326 egyéni vállalkozó tett nyilatkozatot),
  • áttérhetnek más adózási formára, például átalányadózásra, ekhora, cégként kivára, vagy maradnak a társasági adóban
  • szüneteltethetik az egyéni vállalkozást,
  • lezárhatják a vállalkozást, és megpróbálhatnak elhelyezkedni alkalmazottként, illetve a bt.-t végelszámolva átalányadós egyéni vállalkozást indíthatnak.

 

Az előre számlázással ugyan a katájukat vesztő egyéni vállalkozások és cégek egy darabig még katás bevételhez juthatnak, a főállású katások tb-jogviszonya a katával együtt megszűnik, arról szeptembertől új keretek között kell gondoskodnia a kata árváknak. 

 

Érdemes figyelni a tb-jogviszonyra

A fenti lehetőségek közül több szempontból sem mindegy, hogy melyik és hogyan valósul meg. Érdemes végiggondolni például, hogy szeretnénk-e felvenni a közeljövőben hitelt, vagy igénybe akarjuk-e venni valamelyik állami támogatást.

 

Előbbinél a hitelképesség igazolásával gyűlhet meg a bajunk, míg az utóbbinál ezen kívül az elvárt társadalombiztosítási jogviszony igazolása is gondot okozhat. Az egyéni vállalkozási tevékenység folytatása esetén - akár katásként, akár más módon - a tb-jogviszony nem jelent problémát, hiszen a jogviszony folytonossága nem szakad meg, az állami (társadalombiztosítási) ellátásokra jogosultak leszünk a választott adózási forma szabta keretek között. 

 

A jövedelemigazolást viszont megnehezítheti egy hiteligénylésnél, ugyanis a bankoknak nemcsak az elmúlt év jövedelmét kell nézniük, hanem azt is, hogy a jövőben gond nélkül tudunk-e majd törleszteni. A megváltozott kata szabályok hiteligénylésre vonatkozó következményei még néhány nappal az augusztus 31-ei határidő előtt sem voltak egyértelműek: több nagybank jelezte, hogy dolgoznak a feltételek átdolgozásán.

 

Van olyan bank, ahol a módosítás még nem befolyásolt semmit, és befogadják az igényléseket, de olyan pénzintézet is van, ahol átmeneti jelleggel a katás jövedelemmel rendelkező vállalkozóknak nem nyújtanak lakáscélú hitelt. Egyes hitelintézetek pedig csökkentették a bevételekből származó elszámolható jövedelmek mértékét.

 

Ha a vállalkozási tevékenység jogfolytonosan folytatódik is, a bankok nyilván óvatosabbak lesznek, hiszen az előző évi vagy az idei eddigi katás jövedelmek alapján korántsem lehetnek biztosak abban, hogy ezek a bevételek szeptembertől is meglesznek a hiteligénylőnek. Ezen csavar egy továbbit az az eset, amikor valaki katás bt.-ből átalányadós egyéni vállalkozásra vált szeptembertől. Ebben az esetben ugyanis ugyanis ő akkor is egy induló egyéni vállalkozónak számít jogilag és hitelbírálati szempontból is, ha pont ugyanazt csinálja és ugyanolyan bevételei vannak (lesznek), mint eddig bt.-sként.

 

Ennél is nagyobb fejtörést okozhat a vállalkozás szüneteltetése, még úgy is, hogy az előre számlázás miatt néhány hónapig nem apadnak el a bevételek. Ebben az esetben jelezni kell a NAV felé, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékot fogunk fizetni (ez 2022-ben havonta 8400 forint). Így az állami egészségügyi ellátórendszerből nem esünk ki, viszont az állami támogatások igényléséhez szükséges tb-jogviszonyunk megszűnik. Ha ez az állapot 30 napnál tovább tart, akkor nem vehetjük igénybe sem a csokot, sem a babaváró hitelt

 

A vállalkozás felfüggesztésekor dönthetünk úgy is, hogy bejelentkezünk álláskeresőnek. Ha ebben a státuszban jogosultak vagyunk ellátásra, az legfeljebb 90 napig biztosítja a tb-jogviszonyt. Ez azonban csak félmegoldás lehet azoknak, akik év végéig szeretnének várni egy következő munkahellyel vagy új vállalkozás indításával. Szeptembertől számolva ugyanis a 90 nap november 29-én telik le, ami után további 32 nap van hátra év végéig - ebben az időszakban már meg kell fizetni az egészségügyi hozzájárulást. Így azonban kicsúsznak az állami támogatásoknál legfeljebb elfogadható 30 napos szünetből is, vagyis nem fogják tudni igénybe venni a tb-jogviszonyhoz kötött állami támogatásokat. Hacsak nincs egy házastársuk, aki megfelel a feltételeknek. 

 

A tb-jogviszony 30 napnál hosszabb ideig tartó megszakadása egyben azt is jelenti, hogy egy új jogviszony létrejöttével “elölről kezdődik” a számolás. Vagyis a csokhoz szükséges egy vagy két, illetve a babaváró hitelhez szükséges három év. Ha rajtunk kívül nincs más, aki igazolni tudná az elvárt tb-jogviszonyt, akkor végleg eleshetünk a támogatási lehetőségektől. A falusi csok és az otthonfelújítási támogatás december végén érnek véget, a babaváró hitel meghosszabbítására pedig 2023 végéig tett ígéretet a kormány. A hagyományos csoknak nincs végső dátuma, de ettől függetlenül ennek 2023-as fennmaradását is bejelentette már a kormány, viszont egyelőre kétséges, hogy ez vonatkozik-e a falusi csokra is. 

 

Az új állásnál a próbaidő jelent gondot

A katások egy szerencsés része valószínűleg foglalkoztatottá válik, azonban az új munkaviszony a próbaidő alatt keresztbe tehet a hiteligénylésnek. Ez nemcsak a piaci hitelekre igaz, hanem az államilag támogatott hitelek igénylésére is, hiszen a hitelképességet ebben az esetben is vizsgálják a bankok.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!