Megéri szétnézni a bankszámlák kínálatában

Ezt kínálja az egyesült nagybank a számlát vezető ügyfeleknek 

Megéri szétnézni a bankszámlák kínálatában

Ezt kínálja az egyesült nagybank a számlát vezető ügyfeleknek 

Vrazsovits Rita
2022-04-08 Frissítve: 2023-07-27
2022-04-08 Frissítve: 2023-07-27
20607742

Megtörtént a Budapest Banknak és az MKB Banknak a fúziója, április 1. óta MKB Bank néven működik tovább az egyesült pénzintézet, amellyel jövőre a Takarékbank is egybekel. Megnéztük, az egyesülés után milyen számlacsomagokat kínál az régi-új MKB, és mennyire igazodik már ehhez a Takarékbank. 

 

Jelentősen formálja a hazai bankszektort a Magyar Bankholding tagintézmények összeolvadása. A Budapest Bank március 31-én olvadt be az MKB Bankba, melyről mi is beszámoltunk. Ezt megelőzően a fúzió egyik fontos lépése az volt, hogy a két bank összehangolta termékportfólióit. Emiatt több esetben előfordult, hogy ugyanazokkal a feltételekkel lehetett számlát nyitni vagy hitelt felvenni a két banknál már az összeolvadás előtt is. 

 

Hasonló a helyzet a Takarékbankkal is

 

Az egyesült MKB Bank számlacsomagjait átnézve már most látható, hogy a feltételek nagyrészt megegyeznek a Takarékbank által szabott kondíciókkal, pedig a két pénzintézet fúziójára 2023-ig még biztosan várnunk kell. A lakossági bankszámlák feltételei 

 

Megegyeznek többek között az MKB Banknál és a Takarékbanknál is megtalálható Belépő számlacsomag feltételei. Mindkét banknál alapesetben 1000 forint a számlavezetési díj, amihez nem kell jövedelmi feltételt teljesíteni. Ha nem elektronikusan, hanem papíron kérjük a számlakivonatot, akkor 1200 forint a számlavezetés. Díjmentes az internetbank és a mobilbank, a tranzakciókért azonban minden esetben fizetni kell a számlatulajdonosnak:

 

  • az elektronikus eseti utalás bankon belül és kívül is 0,55 százalék (min. 400 forint, max. 15 ezer forint), emellett meg kell fizetni a 0,30 százalékos tranzakciós illetéket is,
  • a rendszeres átutalás és a csoportos beszedés költsége fixen 100 forint (plusz a tranzakciós illeték).

 

A számlacsomaghoz Mastercard Standard bankkártya igényelhető az MKB Banknál, ami évente 7000 forintba kerül. Ha a Takarékbanknál választjuk a Belépő számlacsomagot, akkor Visa Unembossed kártyát választhatunk évi 4000 forintért, vagy Visa Classic kártyát 7000 forintért. 

 

A Kedvezmény, Kedvezmény Plusz és Extra számlacsomagokat is mindkét bankholdingos pénzintézetnél lehet választani, szinte azonos feltételekkel. Utóbbival akár 0 forintos számlavezetési díj is elérhető mindkét banknál, ehhez viszont havonta legalább 600 ezer forint jóváírásnak kell történnie a számlán, ami csaknem az átlagbér duplája. A jövedelmi elvárásl mellett az elektronikus számlakivonat is feltétel, a papíralapú változatért minden számlacsomagnál 200 forinttal kell többet fizetni. A Kedvezmény Plusz csomag havi nettó 350 ezer forint jövedelem felett érhető el, ekkor a számlavezetési díj 350 forint havonta. Akinek ennél kisebb a jövedelme, de nem kevesebb, mint 100 ezer forinttal, annak havonta 500 forintba kerül a számla fenntartása, a tranzakciós költségek nélkül. 

 

A jövedelmi feltételekre minden hónapban érdemes odafigyelni, a bank ugyanis plusz díjat számít fel, ha nem érkezik a választott számlacsomagnak megfelelő összeg a számlára. A büntetés mértéke:

 

  • a Kedvezmény számlacsomagnál a mindenkori bruttó minimálbér 1,40 százaléka, ami 2022-ben 2800 forint,
  • a Kedvezmény Plusz számlacsomagnál a mindenkori bruttó minimálbér 2 százaléka, ami 2022-ben 4000 forint,
  • az Extra számlacsomagnál a mindenkori bruttó minimálbér 3 százaléka, ami 2022-ben 6000 forint.

 

A Prémium számlacsomag is mindkét banknál elérhető szolgáltatás. Elektronikus kivonatot választva itt is lehet 0 forint a számlavezetés, feltéve, hogy legalább 8 millió forint átlagos vagyonunk van a banknál. Ha nem teljesül ez a feltétel valamelyik hónapban, akkor a bank a mindenkori bruttó minimálbér 3 százalékát számítja fel korrekciós díjként, ami 2022-ben 6000 forint. A Prémium számlásoknak az első évben nem kell kártyadíjat fizetniük, emellett díjmentesen vehetik igénybe az internetbankot és az üzenetküldő szolgáltatást is. 

 

Aki diákként vacillál, hogy az MKB Banknál vagy a Takarékbanknál nyisson számlát, annak sem kell sokat töprengenie, hiszen mindkét banknál ugyanazokkal a feltételekkel fogadják. A számlavezetés elektronikus számlakivonattal díjmentes, az SMS szolgáltatásnak nincs havidíja, illetve a bankkártya éves díját sem kell megfizetni. Utóbbinál annyi a különbség, hogy az MKB-sok Mastercard, a takarékosok pedig Visa kártyát fognak kapni. Az eseti átutalás díja elektronikusan 100 forint, plusz a 0,30 százalékos tranzakciós illeték. A diákszámlát mindkét banknál azok nyithatják meg, akiknek van tanulói vagy hallgatói jogviszonya, illetve 14-25 évesek. 

 

Az MKB Menedzser számlacsomag szintén megegyezik a Takarékbank ugyanezt a nevet viselő csomagjával. Azon cégtulajdonosok, ügyvezetők valamint a cég számlája felett aláírási jogosultsággal rendelkező személyek tudnak ilyen számlát nyitni, akik kisvállalkozói vagy vállalati számlát nyitnak vagy vezetnek a MKB Banknál. A takarékbankos változat megnyitásához pedig Takarékbanknál vezetett kisvállalkozói vagy vállalati számla megléte szükséges. 

 

A cégek is hasonló ajánlatok közül választhatnak

 

Mindkét banknál van arra lehetőség, hogy a cégek szerződést kössenek velük, és a munkavállalókat csoportosan vigyék el valamelyik bankhoz. Az MKB Banknál a Partner és a Partner Plusz szolgáltatás érhető el, 5-500, illetve az 500 főnél nagyobb vállalatok számára. Ehhez hasonló a Takarékbanknál a Flotta és a Flotta Plusz számlacsomag, ahol szintén él az 500 fős határ. A számlacsomagok nevének összehangolása itt még nem történt meg. 

Bankszámla kalkulátorunkkal megnéztük, az egyesült MKB számlacsomagjai hol helyezkednek el a kínálatban. Összességében az MKB és a Takarékbank által kínált kedvezmények jelentős része - kártyás vásárlás, ingyenes internetbank és mobilbank használat - a bankok zöménél elérhetőek. A számlavezetési díj elengedése is sok esetben alap, ehhez az MKB Banknál diákszámlát vagy menedzserszámlát kell nyitni, vagy az Extra számlához legalább 600 ezer forintos havi nettó jövedelmet kell igazolni. 

 

Havi 250 ezer forintos jövedelemmel számolva a Kedvezmény számlát vehetjük igénybe, mely a kalkulátor alapbeállításai szerint az első és a második évben is 33 640 forintba kerül. Ugyanezekkel a feltételekkel számolva ennél olcsóbban is találhatunk számlát. Az első éves díj több banknál ennél még olcsóbb is lehet, mivel az első éves kártyadíjat vagy annak egy részét több pénzintézet is elengedi. Havi nettó 350 ezer forintos jövedelemmel ennél évente 22 000 forintos költséggel számolhatunk, ennél továbbra is találhatunk kedvezőbb csomagokat a piacon.

 

Az egyesült bank számlakínálatából az látszik, hogy egyelőre nem törekszik a legolcsóbbnak lenni a piacon az alapdíjaival. A bankszámlák kiválasztásánál azonban sosem jó csak egy díjtételt megvizsgálni. Érdemes mindig a pénzhasználatunk és a költségek alapján valamennyi paramétert vizsgálni, mert egy részletesebb, több szempontot is figyelembe vevő kalkuláció végén kiderülhet, hogy az egyik elemében nagyon vonzó számlacsomag a mi pénzügyi szokásaink alapján a végén drágává válik, és fordítva. A bankok számlanyitási akcióit is megéri figyelni, mert ezzel is sokat spórolhatunk magunknak, gyakran az éves díjjal összemérhető egyedi kedvezményeket kínálnak..

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!