Miből finanszírozzuk a fűtéskorszerűsítést?

Fűtéskorszerűsítés: mit és miből?

Miből finanszírozzuk a fűtéskorszerűsítést?

Fűtéskorszerűsítés: mit és miből?

Bagyinszki Dániel
2021-11-11 Frissítve: 2023-01-17
2021-11-11 Frissítve: 2023-01-17
17186683

Magyarországon a gáz, illetve villany árát is állami szabályozás befolyásolja. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai azonban ezt az iparágat sem kímélték, a magas inflációról nem is beszélve. A kormány részéről nincs tervben, hogy az energiaár-emelkedést ráterheljék a fogyasztókra, közvetve azonban érezhető a változás a megvásárolt cikkek fogyasztói árain is. Magánemberként kevés ráhatásunk van a világgazdasági folyamatokra, arra azonban több lehetőségünk is van, hogy csökkentsük a rezsiköltségeket - ezek közül az egyik leghatékonyabb megoldás a fűtéskorszerűsítés. 

 

Fűtéskorszerűsítés alatt érhetjük az erre alkalmas rendszereknél az automatizálást, illetve akár a teljes fűtési rendszer, hőszigetelés felújítását. is A két véglet között sok, akár egymással kombinálható lehetőség is van, ezek rövid ismertetése után két konkrét példát mutatunk be a felújításra.

 

Érdemes egy ilyen típusú felújítást mindig azzal kezdeni, hogy tisztázzuk, mi vele a cél: költségcsökkentés, környezettudatosság, a komfortérzet növelése vagy egy halaszthatatlan kazáncsere? Egy távfűtéses otthonban korlátozottabbak a lehetőségeink, mint a saját családi házunkban vagy egy hatalmas belmagasságú bérlakás esetén. A felújítás előtt érdemes tájékozódni, hogy szükségünk van-e engedélyeztetési eljárásra (gázkazán esetén mindig), illetve hogy ennek mik a lépései.

Fűtéskorszerűsítés fűtőegység szerint

 

Kazáncsere gázkazánról

Ahol gázkazán vagy turbós kazán cseréje esedékes, az uniós irányelveknek megfelelően 2016-tól már csak kondenzációs gázkazánt lehet a helyére beépíteni. Utóbbinak nagyobb a teljesítménye, emiatt költséghatékonyabb és a környezetvédelmi szempontoknak is eleget tesz. Konvektoros fűtés teljes cseréje esetén ehhez még pluszban hozzájön a radiátorok beépítése is. 

 

Természetesen minden helyzet egyedi a kazáncserénél, de iparági becslések ritkán teszik 1 millió forint alá a kazáncserével járó fűtéskorszerűsítés költségeit. Ha csak a kazán cseréjére van szükség, akkor ennél olcsóbban is megoldható a korszerűsítés.

 

Napelemes vagy elektromos fűtés

Többféle megoldás létezik, ha az otthonunkat napelemről működtetve tartanánk a megfelelő hőmérsékleten. Ezek közül az egyik legmodernebb és hosszú távon költséghatékonyabb a hőszivattyú, aminek a technikai tulajdonságai arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a fűtés mellett hűtse is a házat. 

 

Az ára ennek megfelelően borsos, technológiától függően 2-6 millió forint között van, de a napelem pályázat keretében 100%-os állami támogatás igényelhető.

 

Kisebb, eseti kihasználtságú helyiségek esetén megoldás lehet a hűtő-fűtő klíma használata is. Kisebb házak, lakások esetén vagy a fűtési rendszer kiegészítésére fűtő-, illetve infrapanel is szolgáltathatja a meleget. Előbbiek beépített termosztáttal rendelkeznek, így a megfelelő modelleket akár a telefonunkról is irányíthatjuk.   

 

A felhasználás módjától függően (csak kiegészítő vagy teljes rendszer) az ára széles skálán mozog, néhány százezer forinttól akár 1-1,5 millió forintig is terjedhet. 

Meglévő fűtési rendszer automatizálása

Kisebb költséggel jár, de jelentős hatékonyságnövekedés érhető el az erre alkalmas rendszerek esetében a fűtés automatizálása. Az automatizálás lényege, hogy fűtőtestenként szabályozni lehessen, hogy mikor és melyik helyiségben, milyen fűtésre van szükségünk.

 

A szigetelés fontossága

A fűtéskorszerűsítés nem áll meg a fűtőegység és az ezeket kiszolgáló berendezéseknél; legalább ilyen fontos a hatékonyság érdekében a megfelelő szigetelés. Az ingatlan be- vagy ráépített szigetelése, illetve a nyílászárók minősége tartozik ebbe a kérdéskörbe. Egy bejárati ajtó vagy egy-két ablak cseréje akár 2-300 ezer forintból is megvan, de egy korszerűtlen vagy rossz minőségű hőszigetelés kijavítása, ahol teljes nyílászáró-cserére is szükség van, több millió forintba is kerülhet.

 

Fűtéskorszerűsítés esetén érdemes észben tartani, hogy a kazán és a napelemes rendszerek rendszeres, évente legalább egy karbantartást igényelnek a fenntartható működéshez.

 

Családi ház korszerűsítése

Nézzünk meg konkrét példákat a fűtéskorszerűsítésre. Először egy olyan háznál számoltuk ki a korszerűsítés költségét, amelynél régóta érik a konvektor és kazáncsere, de a megfelelő hőtartáshoz további munkálatokra is szükség van. Ezen felül cserélni szükséges a régi fa ablakokat és a bejárati ajtót, illetve egy külső szigetelés is kell a megfelelő hőszigeteléshez - röviden teljes felújítást igényel az ingatlan. 

 

A hőszivattyú telepítésénél a spektrum olcsóbb felével számoltunk és hárommillió forintos költséget vettünk alapul. Ebben a napelemes rendszer még nincs benne, arra újabb hárommillió forintos kiadással számoltunk. Ha a szigetelési munkálatokra további egy-egy millió forintot számolunk, akkor összesen nyolcmillió forintot kell szánnunk a felújításra. A gyakorlatban az árakat természetesen számos tényező befolyásolhatja.

Belvárosi lakás korszerűsítése

A második példában egy belvárosi lakást vettünk alapul, ahol egy meghibásodás miatt kell kicserélni a kazánt, de a hatékonyság növeléséhez a régi fa ablakok cseréjére is szükség van. Emellett ki szeretnénk használni a modern technológia adta lehetőségeket és programozhatóvá tennénk a lakásban működő fűtési rendszert. Csak a kazán cseréje 4-500 ezer forint körüli összeget tesz ki, négy egyszárnyú ablak cseréje pedig a méretétől és munkadíjtól függően szintén ugyanekkora összeget visz el. Az automatizálás a legolcsóbb az elvégzett munkálatok közül, már 1-200 ezer forinttól elérhető, így egy kis kerekítéssel egymillió forintból kényelmesebbé és költséghatékonyabbá tehetjük a fűtési rendszert. 

 

Miből finanszírozzuk?

Egy többi millió forintos kiadást kevesen tudnak zsebből kifizetni, de erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen különböző állami támogatások és piaci hitelek is rendelkezésre állnak, ha külső forrást vonnánk be a felújítás finanszírozásához. Nézzük meg, melyek ezek:

 

  1. Lakossági napelemes pályázat

 

A napelemes pályázat fűtéskorszerűsítéssel egybekötött napelemberuházásra akár 11 millió forintot is fizethet. A napelemek telepítése és rendszerbe helyezése, illetve a fűtéskorszerűsítés kötségeinek 100 százalékát átvállalja az állam a programban rögzített maximum értékig. A pályázat feltételeiről részletesen az alábbi cikkben írtunk.

 

  1. Otthonfelújítási támogatás

 

Legfeljebb hárommillió forintig téríti vissza az állam a lakásfelújítás költségeit egy legalább hatmillió forint értékű felújítás esetén, ha igénybe vesszük az otthonfelújítási támogatást - erre a legalább egy gyermeket nevelő családoknak van lehetősége. Az elszámolt költségeket fele-fele arányban teheti ki az alapanyagköltség és a munkadíj. Az igénylés feltételeiről ezen az oldalon olvashatsz részleteket. A támogatás előfinanszírozásához kedvezményes, 3 százalékos ügyleti kamat mellett felvehető lakásfelújítási jelzáloghitel igényelhető, legfeljebb hatmillió forintig.

 

Ha inkább a piaci kölcsönök közül választanánk, gyors segítséget jelenthet egy személyi kölcsön felvétele. A Bank360 kalkulátora alapján egy 1 millió forintos személyi kölcsön 60 hónapos futamidővel számolva már 7,28 százalékos thm-mel, 19 823 forintos havi törlesztőrészletekkel és 1 189 380 forintos teljes visszafizetendő összeggel elérhető.

 

  1. Otthon melege program

Az otthon melege program keretében igényelhető támogatás felhasználási célja minden évben változik. Fűtéskorszerűsítésre utoljára 2017-ben volt lehetőség. Mindenesetre érdemes figyelni a pályázati kiírást.

 

  1. Szabad felhasználású jelzáloghitel

Amennyiben nem azonnal van szükségünk pénzre a felújításhoz, szóba jöhet egy szabad felhasználású jelzáloghitel is. Előnye, hogy hosszabb futamidő is választható a törlesztéshez, mint egy személyi kölcsönnél, ami miatt a törlesztőrészletek is alacsonyabbak, hátránya viszont, hogy több időt vesz igénybe az ügyintézés és a hosszabb futamidő miatt magasabb lehet a teljes visszafizetendő összeg. 

 

8 millió forint 20 éves futamidővel és fix kamatozással már 6,05 százalékos thm-mel is elérhető a Bank360 kalkulátora alapján - a havi törlesztőrészlet így 56 765 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 630 200 forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!