iskolakezdéshez áruhitel gyorskölcsön

Visszatértek a 0 százalékos áruhitelek, de nem árt az óvatosság

iskolakezdéshez áruhitel gyorskölcsön

Visszatértek a 0 százalékos áruhitelek, de nem árt az óvatosság

Vrazsovits Rita
2024-08-26 Frissítve: 2024-08-25
2024-08-26
40585759

Mindjárt kezdődik az új tanév, ami nem kevés kiadással jár a szülőknek. A nagyobbaknak a szokásos felszerelés mellett egy laptopra is szüksége lehet, amit a legtöbb üzletben ma már akár online, részletfizetéssel is meg lehet vásárolni. Megnéztük, milyen kedvezményes áruhiteleket kínálnak jelenleg az áruházak, és jobban járunk-e, ha inkább kis összegű gyorskölcsönből vásárlunk. 

 

Visszatértek a 0 százalékos áruhitelek, a tanév kezdetéhez közeledve szinte az összes nagyobb üzletben és webáruházban találhatunk olyan időszakos akciókat, amelyekkel 0 százalékos THM-mel tudjuk megvenni a kisebb-nagyobb elektronikai cikkeket. Ez sok szülőnek kapóra jöhet, hiszen a beiskolázás költségei igencsak borsosak, különösen, ha egy átlagos, éppen az egyetemet kezdő, albérletbe költöző fiatalra gondolunk. De már egy alsós iskolakezdéséhez szükséges átlagos vásárlásoknál is repkednek a tízezrek.

 

0 százalék THM a régi-új hívószó: ilyenkor tényleg ingyenes a hitel?

 

A 2022-ben meredeken emelkedő jegybanki alapkamat magával húzta a fogyasztási kölcsönök, így az áruhitelek kamatát is, a törvény által megszabható maximum THM még 50 százalék felett is járt 2022 második felében. Mostanra a sorozatos kamatvágások hatására júliustól 46,25 százalékra csökkent ez az érték, de ez nem jelenti azt, hogy mindenhol ilyen drága áruhitelekkel találkozunk.

 

A tanév kezdetéhez közeledve a nagyobb áruházak számos esetben kínálnak ennél jelentősen, akár a hagyományos személyi kölcsönöknél is olcsóbban, bizonyos termékekre pedig akár teljesen ingyenes áruhitelt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy részletfizetésre vehetünk meg egy terméket, és azon felül semmiért nem kell fizetni.

 

Ez persze nagyon jól hangzik, de ez nem általános: az akció csak meghatározott feltételek teljesítése és csak bizonyos termékek megvásárlása esetén vehető igénybe. Emellett azt is érdemes megnézni, hogy a 0 százalékos áruhitellel kínált termék ára mennyire kedvező, előfordul ugyanis, hogy a hitelt a termékkel fizetjük meg. Mindenképp hasonlítsuk össze az adott termék árát különböző üzletekben, így elkerülhetjük, hogy túlárazottan vásároljunk meg valamit csak azért, mert olcsó hitellel kínálják. 

 

Laptopot és tabletet is lehet venni részletre, költségek nélkül

 

Augusztusban sokan keresnek új laptopot, nem véletlen, hogy ezeket a termékeket szinte minden nagyobb áruház bevette az akciós ajánlatok közé - ezek közül néztünk meg néhányat. 

 

A Media Marktban az MBH Bank áruhitelét lehet igénybe venni, ezen belül számos konstrukció érhető el. 0 százalékos THM-mel vehetünk fel kölcsönt 6, 10 és 22 hónapos futamidőre is, attól függően, hogy milyen terméket szeretnénk megvásárolni. Emellett van olyan áruhitel is, amelynek a feltétele a Vodafone előfizetéses szerződéskötés. A 0 százalékos THM-mel futó akciók 2024. szeptember 30-ig érvényesek. 

 

22 hónapos futamidővel választhatunk például többféle MacBookot, 357 és 475 ezer forintért. Az előbbi havi törlesztőrészlete 16 227 forintra jön ki, félmillió forintos hitelösszeg alatt pedig önerőt sem szükséges fizetni a vásárláshoz. Ha ennél valamivel olcsóbb megoldást keresünk, 10 hónapos futamidőre választhatunk tabletet szintén 0 százalékos THM-mel, havonta 9250 forintért. 6 hónapos futamidővel több laptop közül is választhatunk a Media Marktban, a 149 999 forintos Lenovo például 25 ezer forintos törlesztőrészlettel lehet a miénk, de ha ennél komolyabb gépet keresünk kamatmentesen és részletre, akkor még félmillió forintos laptopot is találhatunk. 

 

Diákszámla is kellene az új tanévre? Itt megkötheted!

 

A laptopok és táblagépek mellett többféle televízióra és nagyobb háztartási gépekre, például hűtőkre és mosógépekre is igénybe lehet venni az akciót, így azoknak is érdemes körülnézni a 0 százalékos THM-mel elvihető termékek között, akik az új albérletet szeretnék berendezni. 

 

A nem időszakos akciók között 9,92 százalékos THM-mel igényelhető áruhitelt is találni 36-48 hónapos futamidőre, legalább 49 900, legfeljebb 2 millió forintos kölcsön esetén. Ez olcsóbb, mint a jelenleg elérhető személyi kölcsönök, azonban ez sem minden termékre érvényes, csak a megjelöltekre. 

 

Az emag online webáruházban három hitelintézet közül is választhatunk, ha áruhitelre van szükségünk: a Cetelem, a Cofidis és az OTP Bank szolgáltatásai is megtalálhatóak itt. Az iskolakezdési akció 2024. augusztus 31-ig tart. A legtöbb esetben 10, 15 és 20 éves futamidő közül lehet választani. Vannak más lehetőségek is, aki például szeretné hamar letudni a törlesztést, akár 4 hónapos futamidővel is felveheti a kölcsönt. Amiben eltérés van, az a minimum és a maximum felvehető hitelösszeg. Ezen a téren a Cetelem a legrugalmasabb, a rövidebb futamidőre akár 25 ezer forinttól is hiteleznek, egészen 2 millió forintig. A Cofidisnél 40 ezer forint a minimum és 1,5 millió forint a maximum, az OTP pedig 30 ezer forintnál húzta meg az alsó és egymillió forintnál a felső határt. 

 

Egy 153 990 forintos HP laptop megvételéhez a Cetelemnél és a Cofidisnél is vehetünk fel 0 százalékos áruhitelt, akár 4 hónapos futamidőre is. A havi törlesztőrészlet így 38 498 forintra jön ki. Ha ennél kényelmesebben szeretnénk törleszteni, akkor választhatjuk a 20 hónapos törlesztést is, 7700 forintos törlesztőrészlettel. Az emagon emellett számos laptop ajánlata mellett szerepel az áruhiteles kedvezmény, így jó eséllyel mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő gépet, a kamatmentes hitel lehetőségével együtt. 

 

Az Alzánál is többféle terméktípusnál érhető el a 0 százalékos áruhitel, a notebookokra egészen 2024. szeptember 22-ig. Ha egy 250 ezer forintos Lenovo gépet választunk, akkor 15 hónapos részletfizetéssel vásárolhatjuk meg, ehhez az áruhitelt a Cetelem nyújtja. A havi törlesztőrészlet ennél az ajánlatnál 16 666 forintra jön ki. 

 

A gyorskölcsönből bármit megvehetünk, de más feltételekkel

 

A kis összegű szabad felhasználású személyi kölcsön, vagyis a gyorskölcsön esetében nem áll fenn az a hátrány, hogy csak meghatározott termékeket lehet belőle megvásárolni, gyakorlatilag bármilyen célra felhasználhatjuk a pénzt, egyszerre akár több termékre is. A kamatmentességet viszont elfelejthetjük, a kedvezőbb személyi kölcsönök THM-e is 11 százalék felett kezdődik, ami nem tudja felvenni a versenyt a 0 százalékos áruhitelekkel. 

 

A gyorskölcsön előnye viszont, hogy az igénylése akár ugyanolyan gyors is lehet, mint az áruhitelé, ok esetben ki sem kell mozdulni otthonról ahhoz, hogy szerződni tudjunk, mivel az igénylés minden lépése online történik. Ugyanez a lehetőség az áruhiteleknél is megvan, de érdemes megnézni vásárlás előtt a feltételeket, mert bizonyos ajánlatoknál csak az áruházi vételnél érvényesek a kedvezményes kamatok.

 

Emellett azt is érdemes megfontolni, hogy mekkora kölcsönt szeretnénk felvenni. Az áruhitelnél ez általában nem kérdés, hiszen akkora lesz a kölcsön forintra pontosan, amennyibe a termék kerül. A nagyobb értékű vásárlásoknál általában önerőt is kell fizetni, és az ezen felüli összeget kapjuk meg áruhitelként. A gyorskölcsönnél ez azonban nem így van, a minimum felvehető kölcsönösszeget a bankok határozzák meg. 

 

A Providentnél a Heti hitel 40 ezer, a Start kölcsön 100 ezer, a Cofidisnél a Megújuló Hitel szintén 100 ezer forinttól érhető el, de ezek közül egyik sem teljesen hagyományos személyi kölcsön. A Megújuló Hitel egyfajta hitelkeretnél funkcionál, amit később újra fel lehet használni, a Provident kölcsöneit pedig heti rendszerességgel kell törleszteni. A költségek nagyon eltérőek lehetnek: a Provident Start kölcsöne jelenleg 13,2 százalékos THM-mel érhető el, ami az átlagos áruhiteleknél kedvezőbb, a futamidő viszont csak 19 hét lehet, más nem. A Heti kölcsön jóval drágább, 30 százalék körül van a THM, a futamidő viszont rugalmasabb, több opció közül is lehet választani. 

 

A Raiffeisen Banknál, az UniCredit Banknál, a CIB Banknál és a K&H Banknál 300 ezer forint, a Cetelemnél 400 ezer forint, az OTP Banknál, az MBH Banknál és az Erste Banknál 500 ezer forint a minimum. Ezek az összegek túl magasak lehetnek például abban az esetben, ha “csak” egy 150-200 ezer forintos laptopot szeretnénk megvenni, emellett a kisebb összegű hitelek általában drágábbak is, mintha nagyobb összeget vennénk fel. A Bank360 gyorskölcsön kalkulátora alapján 20-30 százalék között van a THM ezeknél az ajánlatoknál. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!