nyugdíjasok

Itt a kincstár nagy dobása a leendő nyugdíjasok számára

nyugdíjasok

Itt a kincstár nagy dobása a leendő nyugdíjasok számára

Herman Bernadett
2024-02-02 Frissítve: 2024-04-09
2024-02-02 Frissítve: 2024-04-09
37109938

Februártól nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál. A nyugdíj-előtakarékossági számlát az ügyfélkapun keresztül is meg lehet nyitni. 

 

Február 2-án indul a Magyar Államkincstár nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szolgáltatása a forint alapú állampapírba fektetett nyugdíj előtakarékosságra. A NYESZ bevezetésének célja elsősorban az öngondoskodás legbiztonságosabb módjának, azaz az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfélnek már legyen értékpapírszámlája a kincstárnál. A NYESZ online azonnal megnyitható ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a kincstár állampapír-értékesítési ügyfélszolgálatain.

 

Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5 ezer forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után  a nyugdíj-előtakarékossági számla ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél. 

 

Aki ilyen módon takarékoskodik, személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosult lesz, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint évente, vagyis a maximális adóvisszatérítés évi 500 ezer forint befizetésével érhető el. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. 

Ez maradt a nyugdíjkötvényből?

 

Ha többféle nyugdíj-megtakarítása is van egy ügyfélnek (tehát például nyugdíjbiztosítás és NYESZ, vagy önkéntes nyugdíjpénztár és NYESZ), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg ezen nyugdíjcélú megtakarításokra összesen évi 280 000 forint. A kincstári NYESZ-re valamennyi lakossági ügyfél által vásárolható forint alapú állampapír megvásárolható. 

 

Hosszú időn át rebesgették, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kibocsát majd valamilyen nyugdíjkötvényt is, amelynek kamatozása a babakötvényhez hasonlóan az inflációt követi. Ezt az elképzelést három évvel ezelőtt végleg levették a napirendről, ehelyett hozhatták most létre a negyedik nyugdíjpillérként is emlegetett NYESZ-számlát a kincstárban. 

 

A NYESZ népszerűsége az elmúlt években folyamatosan csökkent, mára alig 90 ezer kisbefektetőnek maradt ilyen értékpapírszámlája. A most induló kincstári számla vonzó lehet amiatt, hogy ingyenes, de nem biztos, hogy ez legjobb az ügyfelek számára. “Tekintettel arra, hogy a nyugdíjcélú öngondoskodás általában hosszú évtizedekre szól, ezen a távon a szakértők általában már diverzifikáltabb, magasabb kockázatú eszközöket tartalmazó befektetést javasolnak. Tisztán állampapír alapú megtakarítást legfeljebb azoknak ajánlanak, akik már nagyon közel járnak a nyugdíjhoz” - mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető elemzője. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!