Babaváró hitel önerőként

Lakáshitel önerő: mit lehet beszámítani és mit nem?

Babaváró hitel önerőként

Lakáshitel önerő: mit lehet beszámítani és mit nem?

Daróczi Renáta
2019-12-12 Frissítve: 2022-02-25
2019-12-12 Frissítve: 2022-02-25
6136455

A fogyasztási hitelek, illetve a jelzálogalapú de kisebb összegű hitelek igényléséhez a legtöbb esetben nem szükséges önerőt igazolni a bankok felé. Ha viszont lakás vásárlásra szeretnénk hitelt igényelni akkor az általunk kért hitel nagyságától függetlenül szükségünk lesz önerőre. Ennek mértéke nagyban függ a hitelösszegtől, de az ingatlan értékétől is. A jogszabályok szerint ugyanis a bankok maximum a fedezeti ingatlan értékének 80%-ra adhatnak lakáshitelt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 10 millióra értékelt ingatlan megvásárlásához maximum 8 milliós hitelt nyújthat a bank – a maradék 2 millió forintot pedig nekünk kell előteremtenünk.

 

Mi lehet lakáshitel önerő?

A legkézenfekvőbb lehetőségek:

  • készpénz
  • folyószámlán lévő megtakarítás
  • lakástakarék


Milyen egyéb lehetőségek vannak?

 

  1. CSOK támogatás

Ha házaspárként meglévő gyermek(ek) mellett vásárolnánk ingatlant akkor a Családi Otthonteremtési Kedvezmény alapján igényelhető vissza nem térítendő támogatással is kalkulálhatunk. Ennél a lehetőségnél fontos megjegyezni, hogy ennek a felhasználhatósága csupán egy ajánlás a Magyar Nemzeti Bank részéről, tehát a bankoknak lehetőségük van arra, hogy máshogy döntsenek a CSOK önerőbe való beszámításáról. Ezért ha a CSOK támogatást önerőként szeretnénk felhasználni, akkor célszerű még az igénylés előtt érdeklődni ennek a felhasználhatóságáról.

 

  1. Személyi kölcsön

Ha már kimerítettük a meglévő forrásainkat, de így sem gyűlt össze az elvárt önerő, akkor felmerülhetne a hiányzó rész személyi kölcsönből történő kiegészítése. Ezzel kapcsolatban viszont a Magyar Nemzeti Bank szigorította a szabályokat és nem engedélyezi az önerő hitelből való finanszírozását.

 

  1. Babaváró hitel

Az MNB viszont különbséget tesz a normál személyi kölcsön, illetve a babaváró hitel között. Utóbbi esetén úgy rendelkezik, hogy mivel ez egy állami kezességvállalással folyósított támogatási forma – melynek elsődleges célja, hogy segítse a családok ingatlanhoz jutását – ezért lehetővé teszi, hogy az igénybe vett babaváró támogatás 75%-át hozzáadhassák az önerőhöz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha igénybe tudjuk venni a babaváró támogatás maximális, 10 millió forintos összegét, akkor abból 7,5 millió forintot használhatunk fel önerőként lakásvásárláshoz.

 

Hogyan alkalmazzák a bankok az MNB ajánlását a gyakorlatban?

 

Bár a pontos banki belső hitelbírálati szabályok nem ismertek, de a támogatáshoz szükséges igénylő lapok összehasonlítása alapján is megfigyelhetők az eltérések az egyes bankok között. Vegyük példaként a hitelösszeg felhasználására vonatkozó kérdést. Egyes bankok megelégednek a „szabad cél”, „hitelkiváltás” vagy „vásárlás” meghatározással, míg más pénzintézetek forintra pontos részletezést kérnek az ügyféltől, hogy milyen hitelcélra mennyi forintot kíván elkölteni.

 

Hogyan számolják a JTM-et a babaváró hitelnél?

 

Ha terhesség, vagy a gyermek születése miatt a házaspár igénybe vette a törlesztési szüneteltetést, akkor a JTM számítás során a szerződésben aláírt kedvezményes törlesztőrészlettel kell számolni úgy, hogy a megnövelt futamidőre hónapokra arányosítva számolja ki a bank a havi adósságszolgálatot.

 

Ha még nem vettük igénybe a törlesztés szüneteltetését, akkor a normál futamidővel számolnak és az ügyleti kamat nélküli, kedvezményes törlesztőrészletet veszik alapul. Mindkét esetben a fizetendő kezességvállalási díj nélkül számolnak.

 

Ha a babaváró hitel igénylése után 90 napon belül történik lakáshitel igénylés, akkor a hitelt igénylőknek kell nyilatkoznia arról, hogy mekkora összegű babaváró hitelt vettek igénybe. Ennek az összegnek a 25%-át figyelembe veszik a hitelfedezeti mutató számításánál. Tehát ha 10 milliós babaváró hitelt igényeltünk, akkor ebből 2,5 millió forintot fognak fennálló tartozásként figyelembe venni a hitelfedezeti mutató meghatározásakor. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb lakáshitelre vagyunk jogosultak, mivel a cikk elején már említett 80%-os korlátba ez is beleszámít.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!