Milliókba kerül, de milliókat spórolhatunk az ablakcserével

Mennyi a törlesztője egy hétmilliós hitelből megcsinált teljes ablakcserének?

Milliókba kerül, de milliókat spórolhatunk az ablakcserével

Mennyi a törlesztője egy hétmilliós hitelből megcsinált teljes ablakcserének?

Tóth Katalin
2022-09-12 Frissítve: 2022-09-18
2022-09-12 Frissítve: 2022-09-18
29222321

Most szinte mindenki azt keresi, hogyan tudná csökkenteni az energiakiadásait. Kiszámoltuk az egyik legtöbbet hozó energiatakarékossági módszernek, az ablakcserének a költségeit. Egy 100 négyzetméteres családi ház esetén ez egy havi 100 ezer forintos törlesztőrészletű hitelből lehet megoldani, de ennek jelentős részét rögtön visszahozhatja a sokkal alacsonyabb rezsikiadás.

 

Példánkban egy szakember segítségével egy 100 négyzetméteres családi ház ablakainak és teraszajtójának cseréjével számoltunk. Konkrétumokat persze nehéz mondani, hiszen minden háznak és különböző számú és típusú nyílászárója van, de a megkérdezett szakemberek becslési szerint a falfelület 15-20 százalékát teszik ki az ablakok és teraszajtók. Ezek cseréje 3-6 millió forintba kerül. Ha ötkamrás új műanyag nyílászárókat építünk be, az 4-5 millióból is kijöhet, és ezek már 20-30, de ha nagyon régi típusú ablakokat cserélünk le akkor az 50 százalékkal is csökkentheti a rezsiemelkedés miatt magasabb fűtésszámláját - mondta egy szakember. A spórolás mértéke természetesen a ház egyéb energetikai paramétereitől is függhet, főként a szigeteltségétől. 

 

Mi háromrétegű üveges, hétkamrás nyílászárókkal számolunk, amilyeneket az állami Otthonfelújítási Program is megkövetel, így 6 millió közelébe tettük az ablakok árát és a beépítést. Ebben azonban még nincs benne a szellőztető berendezések megvásárlása és beszereltetése, amelyekre feltétlenül szükség van ahhoz, hogy megelőzzük a penészedést. Ha egy ilyen, viszonylag maximalista programot valósítunk meg, számoljunk inkább 7 milliós beruházással.

 

Egy 50 négyzetméteres panellakás esetében, amelynek egy terasza és a másik szobában három szárnyú ablakja van, egy olcsóbb megoldás 2 millió forintból is kijöhet az ablakos cégek nyilvános ajánlatai szerint. 

 

A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorának és lakáshitel kalkulátorának számításaiból látszik, hogy a lakásfelújító anyagi szempontból sokkal jobban jár, ha nem személyi hitelt vesz fel a beurházásra. Ennél a kölcsönnél a kalkulátor legkedvezőbb ajánlata jelenleg az Erste Most Extra személyi kölcsöne 14,36 százalékos THM-mel és havi 118 396 forintos havi törlesztőrészlettel, 8 éves futamidő esetén, 400 ezer forintos nettó jövedelemmel.

 

Ilyen hosszú futamidőre kevés az ajánlat, de rövidebb, személyi kölcsönöknél jellemzőbb, ötéves futamidővel már jobban lehet válogatni. Itt már 13 százalék körüli THM-ekkel indulnak az ajánlatok, több is egymás közelében. Ezeknek azonban a futamidő miatt már több mint 150 ezer forint a havi törlesztőrészlete, ami ilyen nettó fizetésnél már elég nagy teher.  

 

A lakáshitelek jóval olcsóbbak, 7 millió forint hitelre 8 éves futamidővel már 8,36 százalékos THM-mel is találhatunk ajánlatot a Bank360.hu kalkulátorában. A Gránit lakáshitele havi 98 883 forint törlesztőrészlettel jár, és 2,5 millió forint lesz a hitel összes költsége. Az Erste lakáshitele csak kevéssel magasabb, 98 992 forintos törlesztőrészlettel vehető igénybe, és a THM 8,44 százalék. A CIB ötéves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének a THM-je csaknem 1 százalékkal magasabb, 9,41 százalék, a havi törlesztő pedig 102 564 forint. 

 


A legjobb választás azonban az év végéig igénybe vehető kamattámogatott lakásfelújítási hitel és állami támogatás. A legalább egy gyermeket nevelők számára még nyitva álló lehetőség felhasználásával egy hétmilliós nyílászárócserét meg lehet úgy valósítani, hogy a 3 milliós állami támogatás mellé felveszünk 4 millió forint kamattámogatott kölcsönt verhetetlenül alacsony, akár 3,15 százalékos THM-mel. Az OTP 4 milliós Otthonfelújítási Hitelének havi törlesztője például csak 46 918 forint, ha 8 éves futamidővel vesszük fel. 

 

Az állami támogatást viszont saját magunknak kell előfinanszíroznunk, amit azonban megtehetünk úgy is, hogy a maximális, hatmilliós hitelt vesszük fel, majd az utóbb megkapott támogatásból előtörlesztünk. Ilyen alacsony kamatnál az is megfontolandó, hogy törlesszük tovább a teljes hitelt, és az előfinanszírozott, majd megkapott támogatást fordítsuk másra. A hétmilliós ablakcserénél persze ennél a megoldásnál még van egy egymilliós finanszírozási lyuk, de ezt esetleg meg tudjuk oldani más módon, vagy a költségvetést visszük le hatmillióra olcsóbb megoldásokat választva.

 

Akárhogyan is döntünk, a támogatás megszerzéséhez már nagyon kell sietnünk, mert a felújításnak be kell fejeződnie az év végéig, csak idei számlákat nyújthatunk be.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!