lakáshitel

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsönt felvevők száma

lakáshitel

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsönt felvevők száma

Herman Bernadett
2024-09-03 Frissítve: 2024-09-04
2024-09-03
40686199

Amilyen óvatossá váltak a fogyasztásban, annyira felbátorodtak a kölcsönigénylésben a magyarok. Júliusban már a személyi kölcsönt felvevők száma is csúcsot döntött. A lakáshitelek annak ellenére pörögnek, hogy a kamatok ismét emelkednek. Viszik a CSOK Pluszt és a babavárót is. 

 

Tovább élénkült a lakossági hitelezés júliusban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A háztartások immár 17. hónapja zsinórban ismét nettó hitelfelvevők voltak, 125,8 milliárd forinttal haladta meg az új hitelek összege a törlesztésekét, ami kiemelkedő szám, utoljára 2022 augusztusában volt példa ennél magasabb értékre. A háztartások hitelállománya ennek köszönhetően a hetedik hónap végére 10 675,1 milliárd forintos történelmi rekordra ugrott. 

Emelkednek a kamatok, mégis mennek a lakáshitelek

 

lakáshitelpiac továbbra is pörög, júliusban 136,8 milliárd forint volt a szerződéses összeg, ez több mint kétéves rekord. 2022-ben ráadásul ezt csak úgy sikerült túlszárnyalni, hogy akkor még elérhető volt az MNB Zöld Otthon Programja, amely mellé CSOK-ot, és kedvezményes CSOK hitelt is lehetett igényelni. 

 

A támogatott hitelek most is jól mennek, a szerződéses összeg több mint negyede ilyen volt, ami azt mutatja, hogy felpörgette a gyermeket vállalók érdeklődését a megemelt összegű falusi CSOK és a januártól indult CSOK Plusz

 

Bank360

 

A lakáshitel-szerződések száma is növekszik, 7200 fölött volt a hónapban, ami 2022 szeptembere óta a legmagasabb érték, de semmiképpen sem számít hosszabb távon kiugrónak. Az elmúlt hét és fél évben az MNB adatai szerint átlagosan havonta 7551 lakáshitelszerződést kötöttek, és a nyári hónapokban nem volt ritka a 10 ezer fölött szerződésszám sem. Az átlagosan felvett hitelösszeg viszont egyre nagyobb, már megközelíti a 19 millió forintot, miközben a tavalyi nagy zuhanás után a szerződések száma is visszaemelkedett a korábban megszokott szint közelébe.

 

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

 

Minden rekord megdőlt a személyi kölcsönöknél

 

személyi kölcsönök kamata viszont tovább csökkent júliusban, átlagosan 17,23 százalékos volt, ami a bankok közötti verseny élénkülésére utalhat. A lakossági ügyfelek egymást taposták a kölcsönökért, csaknem 31 ezer szerződést írtak alá, amire még nem volt példa az MNB által vezetett statisztikában. A szerződéses összeg is rekordon áll, meghaladta a 80 milliárd forintot. A személyi hitel szabad felhasználású kölcsön, bármire elkölthetik, akik felveszik, a nyári hónapokban feltételezhető, hogy sokan fordítják lakásfelújítási munkálatokra, autóvásárlásra, de lehetnek olyanok is, akik a nyaralást finanszírozták ebből. 

 

Bank360

 

babaváró hitel piaca az év eleji szigorítás ellenére stabil maradt. Az sem vetette vissza a párok hitelfelvételi kedvét, hogy sokat foglalkozott a média a babaváró támogatás feltételeit nem teljesítőkre váró hatalmas büntetésekkel. Júliusban 1955 szerződést kötöttek a bankok fiatal házaspárokkal, ez az 1900-2000 körüli havi szerződésszám egész évben jellemző volt. A folyósított összeg 21,3 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy a többség a maximális 11 millió forintos hitelt kérte. 

 

A nyaralás szempontjából legnépszerűbb nyári hónap alaposan megcsapolta a lakosság folyószámláit is. A betétek állománya mintegy 120 milliárd forinttal csökkent, és sokak számlája zárhatta mínuszban a hónapot. A folyószámlahitelek állománya ugyanis tavaly október óta nem látott csúcson, 266,2 milliárd forinton tetőzött. 

 

Még nem indult be a kereslet a felújítási támogatásra

 

Júliusban még nem volt érezhető hatása az új otthonfelújítási támogatásnak a hitelpiacon, csak kis mértékben emelkedtek a lakásfelújítási hitelek. „Ez még nem lehet az új otthonfelújítási támogatás eredménye, mert a rendkívül összetett pályázati folyamat miatt júliusban még nem lehettek jóváhagyott banki hitelek ebben a rendszerben” – mondja Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke. Sőt a szakember szerint még augusztusban sem volt komolyabb felfutás. 

 

A sikeres pályázat benyújtása bonyolult feladat, emiatt lehetséges, hogy az első két hónapban a teljes támogatási keret kevesebb mint negyedére érkezett az érintett pénzintézetek MFB pontjaira igény. Emiatt ma még van idejük mindazoknak, akik most kezdenek el 1990 előtt épült családi házak energiahatékonysági beruházásain gondolkodni, de számítani kell rá, hogy a kérelmek befogadása idővel felgyorsul. A pályázati tanácsadó csapat tapasztalatai alapján elmondható, hogy egy átlagos pályázathoz legalább 20 féle különböző dokumentumot kell benyújtani, jellemzően 70-80 oldalas terjedelemben, és maga az igénylés beadása is 1-2 órás folyamat lehet az MFB Pontokon. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!