hitelfelvétel kilenc tanács

9 fontos szabály, amit mindenkinek érdemes betartani hitelfelvételnél

hitelfelvétel kilenc tanács

9 fontos szabály, amit mindenkinek érdemes betartani hitelfelvételnél

Herman Bernadett
2024-05-05 Frissítve: 2024-05-04
2024-05-05
38683486

Kölcsönt felvenni nem ördögtől való és nem is szükséges rossz. Egy jó hitel beruházás, amellyel korábban megvalósíthatja az ember a céljait. Alaposan meg kell azonban fontolni, mire, mekkora hitelt érdemes felvenni és milyen feltételekkel, hogy elkerüljük a veszélyes eladósodás csapdáját. Ha viszont jól döntünk, még profitálhatunk is a bankok értünk folyó versenyéből. Ezeket a szabályokat betartva lehetünk nyertese egy hitelnek.

 

A jó hitel valójában beruházás

 

A hitelnek lehetőleg olyan célt kell szolgálnia, ami később megtérül, akár anyagi értelemben is. Ha elromlik az autó, amit a család nem tud nélkülözni, azt akár hitelből is érdemes megjavíttatni. Érdemes lehet hitelt felvenni egészségügyi kiadásra is, drágább fogászati beavatkozásra, műtétre, ha ezzel javítani tudja az ember az életminőségét, jobb munkát szerezhet. A tanulás szintén olyan beruházás lehet, amely később megtérül, érdemes lehet hitelből finanszírozni egy tanfolyamot, nyelvi kurzust vagy akár a jogosítvány megszerzését is. Szintén megtérülhetnek a lakás felújításával kapcsolatos beruházások, például egy energetikai korszerűsítés. 
 

Ne vegyünk fel hitelt mindenáron!

 

Ha elkerülhető, akkor nem jó ötlet hitelt felvenni kifejezetten a napi megélhetés finanszírozására, mert ez gyakran adósságcsapdához vezet. Olyan extra, egyébként mellőzhető kiadásokra, mint a nyaralás, különféle bulik, partik (esküvő, születésnap, keresztelő) sem ajánlatos olyan hitelt felvenni, amit aztán éveken át kell törleszteni, és a jövedelmünket túlságosan megterheli. 
 

Versenyeztessük a bankokat, hasonlítsuk össze az ajánlatokat!

 

A bankok hitelajánlatai között jelentős különbségek vannak. Kölcsönigénylés előtt szánjon időt a tájékozódásra, és ne csak a számlavezető bankja ajánlatát nézze meg, mert sokat spórolhat az összehasonlítással, amit hitelkalkulátorral egyszerűen elvégezhet. Ennek során ne csak azt figyelje, hogy milyen feltételeket szabnak a bankok, mekkora a kamat és a törlesztőrészlet, hanem azt is, hogy milyen kedvezményeket kínálnak, hiszen ezek igénybevételével akár jelentősen csökkenthetők a költségei. 

 

A hitelfeltételek meghatározásakor például nemcsak az igénylő igazolt havi rendszeres jövedelmét vizsgálják a bankok, az is számít, hogy hol vezeti a számláját. Ha például egy másik pénzintézetnél, akkor a kölcsönért cserébe hajlandó-e azt átvinni a hitelt nyújtó bankhoz. Egy jó választással nemcsak a hitelét teheti olcsóbbá, hanem akár más banki költségeiből is megtakaríthat. 

 

Ha sokféle hitelünk van, fontoljuk meg a hitelkiváltást!

 

Ha valakinek többféle, magas kamatozású hitele is van már - például folyószámlahitel, hitelkártya, gyorskölcsön, áruhitel -, és ezeket nehezen törleszti, érdemes lehet ezeket kiváltani egyetlen, alacsonyabb kamatozású kölcsönre, amivel csökkenthető a havi törlesztési teher, és elkerülhető annak a veszélye, hogy képtelenek leszünk fizetni az adósságainkat. 
 

Igényeljük online, sokat spórolhatunk!

 

Sokan szeretnek a bankfiókokban ügyet intézni, a pénzintézetek viszont már azt díjazzák, ha az ügyfél online intézkedik. Több tízezer forintot spórolhat az, aki online igényel személyi kölcsönt. Erre szinte mindig találhatunk akciókat is, amelyekben extra kedvezményeket, jóváírást kínálnak.
 

A bankba érkező jövedelem olcsóbb hitellel jár


Azt is díjazzák a bankok, ha az ügyfél egy náluk vezetett bankszámlára utaltatja a jövedelmét. Akár több százalékkal csökkenhet a hitel kamata és a THM ebben az esetben. Az átlag fölötti jövedelműek általában még kedvezőbb kondíciókkal kaphatnak hitelt, mint a szerényebb keresetű ügyfelek. 
 

A THM fontosabb lehet a kamatnál

 

A hiteleknél a kamat az egyik legfontosabb költség, de a teljes hiteldíj mutató (THM) az, amely megmutatja, valójában mennyibe is kerül nekünk a kölcsön. Ez a mutató ugyanis a kamaton túl már tartalmazza az egyéb, jellemzően a hitelfelvételkor felmerülő költségeket is, például az adminisztrációs díjakat. 
 

Gondoljunk a következő évekre, az előtörlesztésre is!

 

Egy hitelszerződés évekre, gyakran évtizedekre szóló elköteleződéssel jár. Ez idő alatt sok minden történhet, előfordulhat, hogy korábban vissza akarja fizetni a kölcsönét, vagy egy másik hitelre szeretné kiváltani a meglévő tartozást, mert több pénzre van szüksége. Ebben az esetben fontos lehet, hogy az előtörlesztés vagy végtörlesztés ne kerüljön sokba. A bankok elvileg a fennálló tartozás 1,5 százalékáig is elmehetnek ilyenkor, de léteznek minősített fogyasztóbarát személyi hitelek, amelyeknél az előtörlesztés az előtörlesztett összeg legfeljebb 0,5 százaléka lehet. 
 

Ha törlesztési nehézségünk van, keressük meg időben a bankunkat, vagy már előre védekezzünk ellene!

 

Az is megtörténhet a több éves futamidő alatt, hogy az adós előre nem látható okból nehéz anyagi helyzetbe kerül, elveszíti a munkáját, megbetegszik, és emiatt nem tudja az eredeti szerződés szerint törleszteni a hitelét. Ilyenkor mindenképpen érdemes időben felkeresni a bankot, és egyeztetni a lehetséges megoldásokról, a hitel átütemezéséről, nem megvárva azt a helyzetet, amikor már esetleg hónapok óta nem sikerült törleszteni. 

Ezzel az adós nemcsak a szerződésszegésből származó különféle büntetési tételektől mentesül, de a negatív KHR listára sem kerül fel, ami azonnal hitelképtelenné tenné, és megakadályozná, hogy például egy másik banknál később kiváltsa a hitelét. 

Arra is van mód, hogy a hiteltörlesztést megnehezítő vagy lehetetlenné tévő váratlan helyzetre már előre felkészüljön az ügyfél. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a kölcsön mellé (törlesztési) hitelfedezeti biztosítást köt. Akinek van ilyen biztosítása, annak súlyos betegség vagy munkanélküliség esetén egy meghatározott időn át a biztosító fizeti a törlesztőrészleteit. Rokkantság vagy halál esetén pedig a teljes tartozást rendezheti a biztosító. Ezt a biztosítási összeget csak a konkrét hitel törlesztésére lehet fordítani, illetve az aktuális tőkeértékét vagy annak egy részét fizetheti ki a biztosító.

 

A másik, hasonló lehetőség, hogy életbiztosítást és jövedelempótló biztosítást, vagy a kettő kombinációját köti meg az ügyfél, amely halál, súlyos egészségkárosodás vagy tartós munkaképtelenség, munkanélküliség esetén fizet ki egy meghatározott összeget. Ez a biztosítás nem kötődik a hitelhez, bármire fordítható, és abban az esetben is az eredeti összeget téríti meg, ha a baj a futamidő vége felé következett be, akkor, amikor már alig maradt valami a tőketartozásból. Más szóval, ha valaki egy 10 millió forintos hitel mellé 10 milliós biztosítást köt, ezt az összeget akkor is megkapja, ha már csak néhány ezer forint maradt a hiteléből.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!