Ha Amerikába utazunk, mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnünk

Ezért köss feltétlen utasbiztosítást, ha az USA-ba utazol

Ha Amerikába utazunk, mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnünk

Ezért köss feltétlen utasbiztosítást, ha az USA-ba utazol

Bank360 tartalom
2022-06-15 Frissítve: 2023-08-09
2022-06-15 Frissítve: 2023-08-09
26333309

A magyar állampolgárok vízummentesen léphetnek be az USA-ba, azonban érvényes ESTA - (Electronic System for Travel Authorization - Elektronikus Beutazási Engedély) mindenképpen szükséges az országba való belépéshez, akkor is, ha csak turistaként utazunk. Turistautak esetében nem kötelező az utasbiztosítás megkötése sem, azonban erősen ajánlott, mert az Amerikai Egyesült Államokban minden egészségügyi szolgáltatás fizetős, és a világon az egyik legdrágább. Összefoglaltunk minden tudnivalót az amerikai utasbiztosításról. 

 

Kontinensnyi ország

Az USA több mint 330 millió lakossal a Föld harmadik legnépesebb országa. Mindenféle náció és vallás képviselteti magát a lakói között, nem túlzás azt mondani, hogy a világ egyik, ha nem a legsokszínűbb országa. 

 

Az USA alapterülete 9.834 millió km², százszor akkora, mint Magyarország. Mindenféle éghajlati zóna megtalálható benne a szubtrópusitól (Florida) kezdve a sivatagin át (Nevada) a sarkköriig (Alaszka). Ennek megfelelően hatalmas távolságok vannak a városok és a látnivalók között. Ezért annak, aki Amerikába utazik, fel kell készülnie arra, hogy egy hosszabb úton homlokegyenest eltérő viszonyok közé is kerülhet. 

 

Beutazás

Az USA eltörölte a vízumkényszert a magyar állampolgároknál, azonban az országba való vízummentes belépés az ESTA-hoz kötött a legfeljebb 90 napos turista és üzleti utak esetén. Az ESTA-t online kell angolul kitölteni, ez körülbelül egy ötperces folyamat. Az amerikai hatóságoknak jóvá kell hagyniuk az ESTA jelentkezést, azonban a magyarországi jelentkezők a statisztikák szerint több mint 99%-ban sikerrel járnak.

 

A 90 napot meghaladó, illetve, tanulmányi, munkavégzési, ösztöndíj vagy csereprogram céljából történő utazás az USA-ba továbbra is vízumköteles. A vízumot az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségén keresztül kell elintézni. A vízum egyik feltétele az egészségbiztosítás, amelyet általában egy utasbiztosítás is fedez.

 

Beutazáskor a visszaútra szóló utazási dokumentumokat (repülőjegy, foglalás) is be kell majd mutatnod. Nagyon érdemes erre figyelni, mert ha nincs ilyened, akkor az immigration officer megtagadhatja a belépést.

 

Egészségügyi ellátás az USA-ban

Az amerikai egészségügyi rendszer gyakorlatilag teljesen önfinanszírozó. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátás teljes költségét a betegnek kell viselnie. A legtöbb amerikai állampolgárnak van valamilyen egészségbiztosítása, amely bizonyos mértékben fedezi a költségeket.

 

Magyar turistaként viszont minden költséget neked kell állnod, sokszor előre kifizetve azokat.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

 • Egy egyszerű orvosi ellátás több száz vagy akár több mint 1000 dollárba is kerülhet, és ezen felül még neked kell állnod a gyógyszerek teljes árát. Így például egy influenzás megbetegedés akár több százezer forintba is kerülhet.
 • A sürgősségi fogorvosi ellátás szintén önköltséges az USA-ban. Egy foghúzás vagy tömés szintén több száz dollárba kerülhet, ez az összeg forintban kifejezve százezres tétel.
 • Az USA-ban a mentő fizetős magánszolgáltatás. Tehát akkor is kell fizetni érte, ha életveszélyben vagy és mentővel kell kórházba szállítani. Egy egyszerű mentős kórházba szállítás átlagára többszáz dollár, de távolságtól vagy az eset súlyosságától függően akár több ezer dollárba is kerülhet.
 • A legtöbb amerikai kórházban magas színvonalú az elhelyezés és ellátás. Ennek azonban akár napi több ezer dollár is lehet az ára. A kórházban fekvés ára elérheti a napi (!) egymillió forintot. Itt elég nagy a szórás az államok között, Kaliforniában például napi átlag 3 726 dollárral kell számolni, igaz, ha Wyomingban ér minket a baj, megússzuk naponta 1 383 dollárból.
 • Az Egyesült Államokban világszínvonalú technológiával operálnak. Ennek megfelelően az ár is igen magas. Egy bonyolultabb műtét ára több tízmillió forint is lehet.

 

Könnyű tehát belátni, hogy a USA-ba nem érdemes megfelelő utasbiztosítás nélkül elindulni. Ezeket a költségeket egy jó utasbiztosítás teljes mértékben fedezi, nem kell tehát aggódnod a több milliós számla miatt, ha beteg leszel vagy baleset ér.

 

Hogyan működik az utasbiztosítás betegség vagy baleset esetén az USA-ban?

Ha megtörtént a baj, feltétlen jelezd a biztosítód asszisztencia szolgáltatója felé 24 órán belül. Ezt a telefonszámot minden utasbiztosítási kötvényen feltüntetik, nagyon fontos, hogy ha segítségre van szükséged, mindig a kötvényen lévő telefonszámot hívd, mert ők 0-24 órában elérhetőek és segíteni tudnak. Ezzel szemben, ha a biztosítók honlapjáról hívod az általános, központi ügyfélszolgálatot, ott nem tudnak azonnal megoldást adni egy külföldi utazás alatt felmerült problémára, más ügyek intézésében illetékesek. Sőt ha munkaidőn kívül telefonálsz, akkor nem is tudod őket elérni. 

 

Az orvosnál vagy kórházban mondd el, hogy a betegségre illetve balesetre is térítő utasbiztosításod van. Az esetek nagy részében a biztosító felveszi a kapcsolatot az egészségügyi intézménnyel, így nem neked kell előre kifizetned az ellátásod költségeit. Ha mégis előre kell finanszíroznod a költségeket, ezeket az utólagos kárrendezés során kifizeti neked a biztosító abban az esetben, ha térít a káreseményre, és a kárösszeg a limiten belül van.

 

Milyen utasbiztosítást érdemes kötni az USA-ba?

Mindenképpen olyan utasbiztosítást köss, ami nagy összegben fedezi a betegséggel és balesettel kapcsolatban felmerülő orvosi és egészségügyi költségeket. Tehát olyan biztosítás után nézz, amelynek magas az orvosi kezelésre és kórházi ellátásra szóló limitje.

 

Ha sportolsz (ide tartozik a síelés is), feltétlen nézd meg, mire és milyen összegben térít az utasbiztosításod. Egy sportbaleset ellátása könnyen több millió forintba kerülhet.

 

Szintén hasznos, ha az utasbiztosítás tartalmaz felelősségbiztosítást. Sok utasbiztosítás beépített eleme a szállodai felelősségbiztosítás, amely a szálláshelyen véletlenül okozott kár megtérítésében nyújt segítséget, kisgyermekkel utazó családok számára például ez hasznos fedezet lehet. 

 

Autóbérlés

Autóbérléskor a kaucióhoz szükséged lesz dombornyomott hitelkártyára. A bankszámlához kapcsolódó debit kártyát a legtöbb autókölcsönző nem fogadja el. Bérelt autóban, motorban okozott kárt az utasbiztosítások általában nem térítik meg, mert nem tartalmaznak erre vonatkozó fedezetet,  ehhez érdemes a kölcsönző céggel egyeztetni, és felelősségbiztosítással együtt kölcsönözni a járművet.

 

Tömegközlekedés

Az USA nagy részén (főleg a kisebb városokban) nem annyira fejlett a városi tömegközlekedés, mint Európa legtöbb országában. Ennek megfelelően a városon belüli közlekedéshez is szinte mindenkit autót használ.

 

A városok közötti tömegközlekedés szintén nem túlságosan fejlett az USA legtöbb részén. A vonat ritkán jár, és nagyon drága, és a buszon közlekedés sem túlságosan felhasználóbarát. A kisebb településeket nagyon nehéz tömegközlekedéssel megközelíteni. Célszerű autót bérelni a közlekedéshez.

 

Kártyahasználat

A legtöbb helyen az USA-ba lehet hitelkártyával fizetni, sőt, gyanúsan néznek, ha nagyobb összeget akarsz készpénzzel kifizetni. A debit kártyákat (betéti kártya) nem minden esetben fogadják el, érdemes kiváltani egy hitelkártyát. A legtöbb magyar hitelkártyát az USA-ban is használhatod, de figyelj arra, milyen árfolyamon veszel dollárt a bankodtól. Érdemes szólni a bankodnak, hogy külföldre utazol, ellenkező esetben akár le is tilthatják a kártyád, mert azt gondolják, valaki jogosulatlanul használja. Ha viszont te veszted el a kártyádat az amerikai utad során, akkor itt tudod gyorsan letiltatni.

 

Elég lehet a hitelkártyához járó utasbiztosítás az USA-ban?

Nagy valószínűséggel nem. A hitelkártyához adott utasbiztosítások általában alapszintű szolgáltatást tartalmaznak, így sem a biztosított káresemények, sem a káreseményenkénti limitek nem elégségesek az amerikai út esetében.


A magasabb értékű számlacsomagokhoz igényelhető arany, platina vagy magasabb szintű kártyák esetében talán elegendő lehet, de mindenképpen ellenőrizni kell utazás előtt, hogy milyen utasbiztosítást nyújtanak pontosan.

 

A legfontosabb szempontok az utasbiztosítás kiválasztásához

Az ESTA támogatási és utazási vízumügynökség az alábbi szempontok átgondolását  javasolja a megfelelő utasbiztosítás kiválasztásához, mellyel mi is egyetértünk:

 • A biztosítás által maximálisan fedezett költségek. Javasolt, hogy ez a küszöb legyen nagyobb 500 000 eurónál.
 • Ha az egészségügyi költség számottevő, javasolt, hogy a biztosító közvetlenül a kórháznak rendezze a költségeket. Nem ajánlják a fizetés utáni visszatérítés opcióját.
 • Figyelj a levonásokra. Minél kisebb a baleset esetén a rád jutó rész, annál jobb a biztosításod. ( A magyar utasbiztosítások szinte egyikénél sincs erre vonatkozó önrész, de érdemes ellenőrizni. )
 • Javasoljuk, hogy tartalmazzon fedezetet hazautaztatásra vészhelyzet esetén (természeti katasztrófák, váratlan háborúk, terrorista támadások, stb.).
 • Tartalmazzon fedezetet mentővel való szállításra.
 • Győződj meg róla, hogy a vészhelyzet esetére fenntartott szám mindig aktív és megbízható.
 • Válassz olyan biztosítást, amely fedezi az elhagyott vagy ellopott poggyászt, biztosítást, stb.
 • Amennyiben az utazásod része kirándulás vagy magas kockázattal járó sportok (téli sportok, hegyi kirándulás, ejtőernyőzés, rafting, stb.), győződj meg róla, hogy a biztosítás ezeket, valamint a kórházba szállítást (némely esetben helikopteres szállítás szükséges) is fedezi.


Hasznos tudnivalók

A konzuli szolgálat USA-ba történő beutazással kapcsolatos információi

A magyar nagykövetség és Washington D.C-ben.

Magyarország New York-i Főkonzulátusa

Magyarország Chicago-i Főkonzulátusa

Magyarország Los Angeles-i Főkonzulátusa

Magyarország Houston-i Alkonzulátusa

Magyarország Miami-i Alkonzulátusa

 

Összefoglalás

Könnyen beláthatod, hogy mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnöd, ha az USA-ba utazol. Ugyan nem kötelező a belépéshez, mégis akár sokmilliós kiadásoktól menthet meg, mert ha baj ér, neked kell minden költséget állnod egy nagyon drága országban.

 

Gyakori kérdések

Kötelező belépés előtt utasbiztosítást kötni az USA-na?

A ESTA-val való beutazáshoz nem.

 

Hawaiira és Alaszkába is érvényes az USA-ba kötött utasbiztosítás?

Igen, amennyiben nem zárják ki ezt specifikusan a szerződési feltételek.

 

Mikor kötelező az utasbiztosítás a USA-ba való beutazáskor?

Ha nem az ESTA-val utazol be, kötelező amerikai egészségbiztosítást kötni, amelye általában egy utasbiztosítás fedez.

 

Érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) az USA-ban?

Nem. Ez csak a meghatározott európai államokra (EU-tagokra) terjed ki, így az USA-ban nem érvényes az EEK kártya.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!