Bankolás otthonról

5 fontos dolog, amit a koronavírus miatt megtanultunk a pénzügyekről

Bankolás otthonról

5 fontos dolog, amit a koronavírus miatt megtanultunk a pénzügyekről

Vrazsovits Rita
2021-01-05 Frissítve: 2022-01-18
2021-01-05 Frissítve: 2022-01-18
11750357

A koronavírus minden téren próbára tett bennünket 2020-ban, a pénzügyek terén is volt mit tanulni. Összefoglaltuk, milyen tanulságokat vonhatunk le a járványnak köszönhetően a pénzügyeinkkel kapcsolatban, és mi az, amit 2021-ben is tudunk alkalmazni. 

 

2020 messze nem az emberiség legjobb éve volt, sőt. Azonban ha levonjuk a fontos tanulságokat a pénzügyekkel kapcsolatban, néhány pozitív eredménynek is örülhettünk az év végi számvetésnél - ezeknek pedig 2021-ben is hasznát tudjuk venni.

 

  1. Online (majdnem) mindent el lehet intézni

Az online ügyintézés előnyei a járvány előtt is ismertek voltak: kényelmesebb, gyorsabb és nem utolsó sorban olcsóbb is. Ezt a járvány miatt egyre többen tapasztalták meg, ugyanis több nagybank kétszámjegyű növekedésről számolt be az online szolgáltatások tekintetében. Ezzel párhuzamosan visszaesett a forgalom a bankfiókokban, és egyre többen már csak azokat az ügyeket intézik személyesen, amelyeket máshogyan nem lehet. Ilyen szintű növekedésre az online ügyintézésben a járvány nélkül aligha lett volna lehetőség.

 

Az online bankolás mellett a lakossági hiteltermékeknél is egyre több online megoldás érhető el, ezeket kalkulátorainkban is megjelenítjük. A kisebb összegű személyi kölcsönök közül 2021 nyarától már csak az online igényelhető termékek kaphatják meg a fogyasztóbarát minősítést, emellett a lakáshitelek ügyintézése is egyre egyszerűbbé válik az online megoldásoknak köszönhetően - utóbbiról ebben a cikkben írtunk.

 

Nemcsak hitelt vehetünk fel online, hanem akár eletbiztosítást is köthetünk. Az NN-Bank360 Csoportos életbiztosítás orvosi vizsgálat nélkül, 100%-ban az interneten keresztül köthető meg.

 

csoportos életbiztosítás kötése

 

  1. Tartalékra mindig szükség van

A járvány hatására a magyarok rég nem látott ütemben kezdtek el tartalékolni. Sokan vesztették el a munkájukat és kerültek bizonytalan helyzetbe anyagilag, ennek köszönhetően pedig óvatosabban költekeztek és többet spóroltak. Az MNB decemberi inflációs jelentése szerint a megtakarítási ráta közel két százalékkal nőtt 2019 vége óta, 8,9 százalékról 10,6 százalékra - ilyen magas arányra az elmúlt húsz évben nem volt példa. Az MNB a járványra való tekintettel 2021-re is hasonló eredményt jósol. 

 

A 2019. év végi állapothoz képest szeptemberig kétszámjegyű növekedés történt a lakosságnál lévő készpénzállomány (10%), a forint alapú betétállomány (10%), valamint a devizaalapú betétállomány (16,5%) esetében is.

 

A Bank360.hu szakértői mindig azt javasolják, hogy - a járványhelyzettől függetlenül - legalább annyi könnyen hozzáférhető tartalékkal érdemes rendelkezni, amelyből legalább 3-6 hónapig tudjuk finanszírozni a kiadásainkat.

 

Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás megkötésével munkaképtelenség esetén akár havi 200 000 forinthoz juthatunk hat hónapon át. Online köthető, nem kell hozzá előzetes orvosi vizsgálat.

 

Jövedelembiztosítás kötése

 

  1. Tudatosabb hitelfelvétel

A járvány miatt nemcsak a megtakarításhoz álltunk hozzá másképpen, hanem a hiteligényléshez is. Ezt mutatja, hogy a lakáshitel igénylők egyre hosszabb időre fixálják a kamatot: 2020 első tizenegy hónapjában hat hónappal nőtt a kamatperiódusok átlagos hossza a lakáscélú hiteleknél a 2019-es évhez képest. Hasonló tendencia figyelhető meg a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél, ahol szinte teljesen eltűntek a változó kamatozású kölcsönök. A legalább egy évre fixált kölcsönök között az egy-öt évre fixált hitelek aránya csökkent az új szerződéseknél, ezzel párhuzamosan pedig nőtt a legalább öt évre fixált hitelek aránya. 

 

  1. Nincs szükség se készpénzre, se kártyára a vásárláshoz

A készpénzhasználat visszaszorítása és a fizetési eszközök fejlesztése a járványtól függetlenül is kitűzött célja a jegybanknak és a bankszektornak is. Ezen a téren számos újítás volt idén: az Apple Pay 2019-es indulása után 2020-ban több nagybank is lehetővé tette a mobilos fizetést az iPhone-osoknak, emellett november óta a Google Pay is elérhető az androidos ügyfeleknek - bár a hazai kereskedelmi bankok kártyáit így még nem használhatjuk, csak a Revolut, Curve, Transferwise és a Monese szolgáltatók ügyfelei élhetnek a lehetőséggel. Mobillal akkor is fizethetünk a boltokban, ha nem Apple Payt vagy Google Payt használunk, ugyanis több hazai nagybanknak is van erre a célra saját rendszere. 

 

A törekvések ellenére a lakosságnál lévő készpénzállomány jelentősen nőtt 2020-ban, január és szeptember között közel 700 milliárd forinttal több készpénz van a lakosság birtokában, mint 2019 végén.

 

  1. Nem árt, ha több oldalról is be vagyunk biztosítva

A pandémia és az ezzel járó bizonytalan helyzet sokak figyelmét fordította a biztosítások felé. A Bank360.hu tapasztalatai szerint többen vették számításba hitelfedezeti biztosítás, jövedelembiztosítás kötését, emellett az élet- és egészségbiztosítások iránt is nőtt az érdeklődés. 

 

A biztosítások a járványtól függetlenül is jó szolgálatot tehetnek, hiszen egy váratlan baleset vagy betegség esetén sem kell azon gondolkodnunk, hogy miből fizessük ki a hitel törlesztőrészletét vagy hogy miből finanszírozzuk az egyéb kiadásokat.

 

Az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítás munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén akár havi 200 000 forintot szolgáltat. Halál vagy bármely okú, legalább 70%-ot elérő maradandó egészségkárosodás esetén pedig akár 20 millió forintot fizet. Orvosi vizsgáltat nélkül 100% online köthető.

 

csoportos személybiztosítás kötése

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!