Kamatstop

Az új lakáshiteleket jobban fixálják, de a kamatstoposok inkább maradnak

Kamatstop

Az új lakáshiteleket jobban fixálják, de a kamatstoposok inkább maradnak

Vrazsovits Rita
2022-09-26 Frissítve: 2022-10-17
2022-09-26 Frissítve: 2022-10-17
29493473

Kedvet kaptak az új lakáshiteleik kamatának hosszabb vagy végig fixálásához az ügyfelek, amit az is segít, hogy most ezek az olcsóbb kölcsönök. A kamatstopos jelzáloghitelesek viszont nem rohannak fixre váltani, inkább kiélvezik a most már 2023. július végéig tartó kedvezményt.

 

A gyorsan emelkedő kamatok, és a különböző kamatperiódusok eddig megszokottól eltérő árazása többnyire a hosszabban vagy végig fix lakáshitelek felé terelték az igénylőket a Bank360.hu által megkérdezett pénzintézetek tapasztalatai szerint.

A CIB Banknál egyértelműen a legalább 10 évre fixált jelzáloghitelek a népszerűek, de a teljes futamidőre fixált hitelek iránt is nő az érdeklődés. Ezt a trendet a jelenlegi kamathelyzet sajátosságai is erősítik, hiszen minél hosszabb időre van fixálva a kamat, most annál kedvezőbb lehet az ügyfél számára a kamat, a jelenlegi “inverz hozamgörbe” miatt. (Ez azt jelenti, hogy most, az egyébként szokásostól eltérően, az ötéves kamatperiódusú hitelek a drágábbak, hiszen a várakozások szerint ezeknek majd a kamatfordulókor akár jelentősen is csökkenhet a kamata. Azaz a teljes futamidőt nézve ezek majd olcsóbbá is válhatnak, mint a most valamivel olcsóbb végig fixek.) 

 

A Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Banknál és Takarékbanknál az ügyfelek többsége 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket vesz igénybe, míg a 20 éves futamidő végéig fix kamatozású hitelek részaránya mérséklődött. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek részaránya marginálisra csökkent, mivel a jelenlegi piaci környezetben ezek drágábbak, és a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) sem enged akkora mozgásteret a törlesztőnél, mint a hosszabb kamatperiódusú hitelek esetén. Mindemellett a JTM-nek való megfelelés a kamatemelések ellenére sem okoz problémát az igénylőknek, és az sem jellemző, hogy az alacsonyabb törlesztőrészletért hosszabb futamidőt választanának.

 

Az OTP Bank tapasztalatai szerint az ügyfelek egyre nagyobb hányada igényli a futamidő végéig fix hiteleket, ugyanakkor a 10 éves periódusú hitelek esetén az átlagos futamidő is érdemben emelkedett 2022-ben. Éppen ezért indította el az OTP Bank azt a végig FIX termékét, amivel akár 30 évre is fix kamat mellett lehet lakáshitelt igényelni.

Az UniCredit Banknál az év első négy hónapjában a bank által befogadott lakáshitelek 45-50 százaléka végig fix kamatozású volt, amihez egyértelműen hozzájárultak az NHP Zöld Otthon Program keretében kötött zöld hitelek. A program kifutásával ez az arány 35-40 százalékra esett vissza. Az augusztusban és szeptemberben befogadott lakáshitelek 22 százaléka végig fix kamatozású, a többit valamilyen hosszúságú kamatperiódussal kötötték ügyfeleink. Jelenleg egyértelműen a 10 éves kamatperiódus a legkeresettebb.

 

A kamatstoposok inkább maradnak a még 9 hónapig fix kedvezményüknél

Egyelőre nem rohannak az adósok a bankba, hogy kiváltsák vagy fixálják a korábban felvett hiteleiket. Ennek az az oka, hogy mind a kiváltás, mind a fixálás csak jóval magasabb kamat mellett lehetséges jelenleg. A január óta érvényben lévő kamatstop ráadásul a kormány ígérete szerint már legalább 2023 június végéig megkíméli az ügyfeleket a növekvő referenciakamat miatti pluszköltségeitől. 

 

A CIB-nél az év első felében egyértelműen volt élénkülés ezen a téren, ugyanakkor az utóbbi 2-3 hónapban ez visszaesett, mivel a kiváltás/fixálás esetén kínált kondíció az elmúlt időszak kamatemelései miatt már „nagyon messze van” az eredeti hitel kamataitól, különösen úgy, hogy az eredeti hitelek túlnyomó része kamatstop hatálya alatt van. Az ügyfelek zöme nem motivált a kiváltásra, illetve arra számít, hogy valamilyen állami beavatkozás történik.

 

Az UniCredit Banknál az idei évben stagnált azoknak a hitelkiváltó szerződéseknek a száma, amelyekkel az ügyfelek egyúttal kamatperiódust is váltottak. Ez alól egyedül augusztus jelent kivételt: a múlt hónapban egy jelentősebb emelkedést tapasztaltak a kamatperiódust módosító hitelkiváltó szerződések számában. A többi megkérdezett bank nem tapasztalt ezen a téren változást. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!