Csok bővítés

Csok bővítéshez: ezekre a részletekre érdemes figyelni

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.08.27.
Frissítve: 2020-09-10 Létrehozva: 2020-08-27
9971483

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) már 5 éve igényelhető. A vissza nem térítendő állami támogatás mellett kedvezményes hitel is igényelhető új vagy használt lakás vásárlásához, valamint meglévő ingatlan bővítéséhez.

 

A kormány az elmúlt évben több szempontból is könnyítette a CSOK feltételeit. 2019. július 1-jétől használt lakás vásárlására is igénybe vehető a kedvezményes hitel, valamint eltörölték a használt lakások esetében korábban meghúzott 35 millió forintos felső értékhatárát.

 

(Minden, a CSOK-kal kapcsolatos cikkünk ide kattintva érhető el.)

 

A CSOK felhasználható ingatlan bővítésre is

Nem minden esetben és adott család aktuális anyagi helyzetében valósítható meg az új ingatlan vásárlása vagy építése. Éppen ezekre a helyzetekre jó megoldás a CSOK, amikor meglévő lakást vagy házat bővítenek, hiszen az állami támogatás és kedvezményes hitel a szükséges feltételek teljesülése esetén jár, az ingatlanon az értéknövelő beruházás is megvalósul, és a gyermekek számától függően további helyiségekkel bővül.

 

A táblázat a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes hitel mértékét mutatja meg, ha az igénylő házaspár minden feltételnek megfelel, és a meglévő ingatlanjuk bővítését tervezik.

CSOK bővítésre

 

Mivel állami támogatás is járhat a lakás vagy ház bővítéséhez, a rendelet szigorúan szabályozza, milyen beruházás felelhet meg. A Bank360.hu összegyűjtötte a legjellemzőbb szempontokat.

Bővítés feltételei

 

A bővítés során milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni?

Csak olyan számlát fogadhat be az ügyfél a kivitelezőtől, amely érvényes adószámmal rendelkezik, és a beruházás megkezdése előtt legfeljebb 6 hónappal korábbi. A számlán szereplő vevő kizárólag a CSOK-ra szerződő magánszemély lehet.

 

A teljes beruházás bekerülési költségének 70%-át számlával kell igazolni a bank felé. Ilyen elfogadható költségek lehetnek például az építőipari munkákon kívül a műszaki terv és ellenőrzés, valamint a hatósági engedély beszerzésének a díja, de a bontás és a földmunka is. 

 

Ahhoz, hogy a CSOK utolsó részletét is megkaphassa az ügyfél, a bővítés befejezése után a használatbavételi engedélyt és a használatbavétel hatósági tudomásul vételét igazoló dokumentumot kell bemutatni a banknak.

 

Fontos! A beruházást bővítés esetében is, nem csak építésnél, a szerződésben rögzített határidőre be kell fejezni! Amennyiben nem valósul meg vállalt határidőig az igazolt használatbavétel, vissza kell fizetni a támogatást. Ezért az ingatlan bővítése is nagy körültekintést és tervezést igényel, legyen szó a kivitelező szakemberek kapacitásáról vagy éppen az alapanyagárak esetleges növekedéséről.

 

További költségek merülnek fel?

Egy új épületszárny, vagy akár több új szoba felépítése utáni életvitelszerű használatbavétele további költségekkel járhat. Itt gondolhatunk a belső munkálatokra, mint a festés, esetleg klíma megvásárlása és beszerelése, vagy éppen a bútorzat beszerzése.

 

Ezeknek a költségeknek a finanszírozására adhat megoldást a személyi kölcsön,a jelzáloghitel vagy éppen a babaváró hitel. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben is meg kell felelni a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) korlátozásainak.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!