Erste Bank lakáshitel személyi kölcsön CSOK Plusz

Megduplázta tavalyi nyereségét az Erste, az idén fellendülhet a hitelezés

Erste Bank lakáshitel személyi kölcsön CSOK Plusz

Megduplázta tavalyi nyereségét az Erste, az idén fellendülhet a hitelezés

Herman Bernadett
2024-03-05 Frissítve: 2024-03-05
2024-03-05
37788301

Tavaly 115 milliárd forintos rekord eredményt ért el az Erste Bank Hungary. A hitelezés visszaesett, de az idén már látszanak a fellendülés jelei, a CSOK Plusz keresett, és a piaci kamatok is elfogadható szintre csökkentek. 

 

Rekord eredményt ért el az Erste Bank 2023-ban - mondta Jelsity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. A működési bevétel 39 százalékkal nőtt, a működési költségek 7 százalékkal emelkedtek. A működési eredmény így a 2022-es másfélszeresére emelkedett, az adózás utáni eredmény pedig megközelítette a 115 milliárd forintot, ami több mint a kétszerese a 2022-es évinek. 

 

Az emelkedés hátterében a díj- és jutalékbevételek közel 12 százalékos növekedése mellett a támogatott hitelek átértékelődése áll, amely a kamatok jelentős változása miatt 2022-ben csökkentette (-21 milliárd), míg 2023-ban jelentősen növelte (+43 milliárd) a működési bevételeket.

 

Betétből értékpapírba került a megtakarítás

 

Az ügyfélhitelek állománya mindössze 1,3 százalékkal csökkent, a betéteké viszont csaknem 10 százalékkal. Ezt a pénzt nem vitték el a csoporttól az ügyfelek, hanem értékpapírokba fektették be. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – tavaly év végére 5516 milliárd forintra nőtt, ami 17 százalékos növekedést jelent egy év alatt. 

 

A megtakarításokon belül a befektetések aránya 70 százalékra nőtt a 2022. végi 63 százalékról. Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon tavaly a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, 2023 végére 22 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A privátbanki üzletág tavaly év végén már ezermilliárd forintos vagyont kezelt.

 

A lakáshitelpiac összeroskadt 2023-ban

 

A hitelállomány 1 százalékkal csökkent, az új kihelyezések volumene 41 százalékkal esett vissza. A legerőteljesebben a jelzáloghitelezés esett vissza - mondta Harmati László vezérigazgató-helyettes. 

 

A hiteleken belül a teljes lakossági hitelállomány 7 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke azonban 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a jelzáloghitelek és a babaváró hitel iránti kereslet visszaesése miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 46 százalékkal esett vissza a 2022-es eredményhez képest, míg a babaváró hitel iránt 30 százalékkal csökkent a kereslet. 

 

Ezzel szemben a személyi kölcsönöknél 4 százalékkal nőtt az új folyósítás, míg a kisvállalkozók esetében 23 százalékkal ugrott meg a kihelyezés az egy évvel korábbihoz képest.

 

A vállalati területen a kötvény- és hitelállomány együttesen 8 százalékkal csökkent egy év alatt, december végén 1132 milliárd forint volt. A kis- és középvállalkozásoknál a vállalati hitelek és kötvények állománya 2 százalékkal gyarapodott, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 5 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 18 százalékkal zsugorodott 2022 végéhez képest. Az egy évvel korábbinál jóval magasabb kamatok miatt a cégek megfontoltabban nyúltak külső forráshoz. Tavaly az új kötvények és hitelek volumene 51 százalékkal maradt el a 2022-es teljesítménytől.

 

Idén jöhet a fordulat a hitelezésben

 

Az idei év fordulatot hozhat a piacon az Erste szerint. A CSOK Plusz megmozgatta a piacot, a 6,5 százalékos lakáshitelkamatok is már vonzóak az ügyfelek számára, a kamatszint elérte azt a lélektani határt, amely mellett szívesen vesznek fel hitelt a magyarok. 

 

lakáshiteleken belül januárban-februárban már 30 százalékot tett ki a CSOK Plusz, és úgy tűnik, hogy az első negyedévben, ami jellemzően nem szokott erős lenni a lakossági hitelpiacon, most erőteljes fellendülés várható. 

 

Harmati László beszámolt arról is, hogy megugrott a csalási kísérletek száma az Ersténél is, de sikerült az ügyfeleket összesen 11,8 milliárd forintnyi csalástól megvédeni, közel 28 ezer csalási kísérletet akadályozott meg a bank.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!