Erste Bank eredmények

A lakáshitel már lejtőn, de a személyi kölcsönt még viszik az Erstétől

Erste Bank eredmények

A lakáshitel már lejtőn, de a személyi kölcsönt még viszik az Erstétől

Erste Bank tartalom
2022-11-09 Frissítve: 2023-10-26
2022-11-09 Frissítve: 2023-10-26
30270257

A lakossági hitelezésben már egyértelműen látszik a kereslet csökkenése, csak a személyi kölcsönök tartották magukat, a vállalatok hiteléhsége ellenben még nagy volt az év első kilenc hónapjában - derült ki az Erste számaiból. 

 

A növekvő bevételek nem tudták ellensúlyozni a szárnyaló költségemelkedést, emellett az előre nem látható plusz terhek is rontották a nyereségességet - derült ki az Erste Bank 2022 első három negyedévének eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. Ennek ellenére növekedéssel zárta a bank az időszakot. A magyar Commerzbank megvásárlásának és integrálásának folyamata hamarosan lezárul. 

 

Az Erste Bank működési bevételei az idei első kilenc hónapban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek emelkedtek legnagyobb mértékben, 62,6 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 17,4 százalékkal nőttek. A kereskedési és konverziós bevételek 18,3 milliárd forinttal estek vissza. Az egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség 28,2 milliárd forint volt, ami szintén a működési bevételeket csökkentette. 

 

Ezzel párhuzamosan a működéssel kapcsolatos kiadások 26,7 százalékkal nőttek egy év alatt, ami nagyrészt az OBA-befizetések emelkedésének, a magas inflációnak és a béremeléseknek tudható be. Így az Erste működési eredménye 11,3 százalékkal csökkent, 67,3 milliárd forintra a költség/bevétel arány pedig szeptember végére 53,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 44,4 százalékról. Az adózás utáni eredmény 18,3 milliárd forint lett, míg a tavalyi azonos időszakot 45,1 milliárd forint nyereséggel zárta a pénzintézet. 

 

Az Erste Bank nettó kamatmarzsa a 2021-es 2,5 százalékról 4,1 százalékra emelkedett a 3. negyedév végére. Emellett több, előre nem tervezhető költség is felmerült 2022-ben:

 

 

Megtorpant a lakáshitelpiac, népszerű a személyi kölcsön

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022. szeptember végén 15,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene 44 százalékkal nőtt 2021 első kilenc hónapjának teljesítményéhez képest, a nemfizető hitelek arányát mutató NPL-ráta pedig 2,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,9 százalékról. A teljes lakossági hitelállomány 1 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke az idei első kilenc hónapban 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 

 

A lakáspiac előző évekre jellemző bővülése a második negyedévben megtorpant, ami az új lakáshitelek folyósításán is érződött. Az Ersténél 3 százalékkal maradt el a volumen a 2021 azonos időszakának eredményétől, de ennél is nagyobb volt a visszaesés a babaváró hitelnél, a kamatmentes kölcsön iránt 14 százalékkal csökkent a kereslet. A személyi kölcsönök viszont kelendőbbek lettek, a kihelyezés 11 százalékkal ugrott meg éves összevetésben – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

Pörögnek a befektetések és a kkv szektor

Az Erste Befektetési Zrt.-nél a befektetett és kezelt vagyon 21 százalékkal gyarapodott 2021. szeptember végéhez képest. A privátbanki üzletág szeptember végén 853 milliárd forintos vagyont kezelt – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

A vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 33,9 százalékkal nőtt egy év alatt, és szeptember végén meghaladta az 1000 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 20 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 29 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 54 százalékkal gyarapodott tavaly szeptember végéhez képest. 

 

December elején bankszünnap lesz a Commerzbank megvásárlása miatt

2021 decemberében derült ki, hogy az Erste Bank megvette a magyar Commerzbankot is. Ennek a tranzakciónak ér most a végére az Erste, november 30-ig lezárják az adásvételt. Az átállás miatt december elején többnapos bankszünnapra kell készülni az ügyfeleknek. Egészen pontosan 2022. december 1. 22:00 és december 4. 24:00 között tart majd a bankszünnap, ebben az időszakban fognak átkerülni a commerzbankos ügyfelek az Erstéhez.

 

A lakossági ügyfeleket az alábbiak szerint érinti az átállás:

 

  • december 1-jén este 22:00 órától a bankfiókok, a George Store és az Erste Store zárva tartanak,
  • a 10 millió forint feletti utalások pedig december 5-én teljesülnek.

 

A George App és Web működni fog, emellett a kártyás vásárlások, az Apple Pay, Google Pay, MobilePay és ATM szolgáltatások is zavartalanul működnek majd. Az azonnali fizetésnél sem lesz fennakadás, 10 millió forintos összeghatárig. 

 

A Commerzbank ügyfeleit az alábbiak szerint érinti a folyamat:

 

  • november 30-án részleges bankszünnap lesz, a kimenő átutalások feldolgozása a Commerzbank által 13:30-ig, a bejövő tranzakciók fogadása pedig 17:00 óráig lehetséges,
  • december 1-4. között teljes bankszünnap lesz.

 

Az Erste Bank vállalati ügyfeleinek arra kell készülnie, hogy

 

  • december 1-jén 22:00 órától nem lesz elérhető a NetBank, a MobilBank és az Electra sem,
  • kivonat nem készül december 2-ára,
  • a bankfiókok zárva lesznek,
  • szünetelni fog a letétkezelési szolgáltatás és az értékpapír ügyletek.

 

A bankkártyák, az ATM-ek működni fognak, ahogyan a kártyás vásárlások is, emellett a TeleBank és az Erste Business24 is elérhető marad.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!