Hitelfolyósítás MNB

Magas kamat mellett is viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

Hitelfolyósítás MNB

Magas kamat mellett is viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

Vrazsovits Rita
2023-10-03 Frissítve: 2024-01-14
2023-10-03 Frissítve: 2024-01-14
34953076

Mintha lassacskán éledezni kezdene a lakossági hitelpiac, de az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest azonban továbbra is nagy lemaradásban van. A személyi kölcsön népszerűsége töretlen, a babaváró hitel pedig év végére, egy kisebb hajrára még feltámadhat. A Magyar Nemzeti Bank által frissen közzétett hitelpiaci adatokat elemezzük. 

 

Továbbra is jelentősen elmarad az előző évitől a lakosság hitelfelvételi kedve, de már vannak jelei az élénkülésnek. A hitelkamatok csökkenésnek indultak, és néhány hiteltípus továbbra is népszerű a lakosság körében. 

 

54,41 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelre kötöttek szerződést a lakossági igénylők 2023. augusztusban. Ez 8 százalékkal meghaladja a júliusi eredményt, viszont mindössze az 56,7 százaléka az egy évvel ezelőttinek. A szerződések száma 2,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, augusztusban 4609 szerződést írtak alá az igénylők. Többségük legalább 5 éves kamatperiódust választott, az átlagosan felvett lakáshitel összege pedig 11,8 millió forint volt.

Lakáshitel szerződések

A lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója valamelyest csökkent, 10,41 százalékról 10,12 százalékra. A kormány a legújabb hírek szerint mesterségesen gyorsítaná fel a kamatok csökkenését, amitől növekvő hitelkeresletet vár. A bankoktól azt kéri, hogy október 9-től legfeljebb 8,5 százalékos hitelköltség mutató mellett folyósítsanak jelzáloghiteleket, ami a jelenlegi átlagtól 1,5-2 százalékpontos eltérést jelentene. 

 

Egyre többen kötnek személyi kölcsön szerződést

 

Közel négy éves csúcson járt augusztusban a személyi kölcsön szerződések száma, utoljára 2019. októberében vettek fel többen ilyen típusú hitelt. Az augusztusban kötött 24 484 szerződés 4 százalékkal haladta meg a júliusi értéket, az egy évvel ezelőttit pedig több mint 18 százalékkal. A felvett összeg 50,96 milliárd forint volt összesen, ami az előző hónaphoz képest közel 4 százalékos emelkedés. Az átlagosan felvett személyi kölcsön összege 2,08 millió forint volt. Arról, hogy mi lehet az oka a kis összegű kölcsönök iránti növekvő érdeklődésnek, korábbi cikkünkben már írtunk.

Személyi hitelek

A személyi kölcsönök átlagos hitelköltség mutatója is csökkent valamelyest, de továbbra is magas, augusztusban 19,38 százalék volt. A kedvezőbb ajánlatok között azonban már lehet találni 15-17 százalékos THM-mel igényelhető kölcsönöket is.

Személyi kölcsön kamat

 

Éledezik a babaváró hitel, jöhet a véghajrá

 

Amilyen rosszul indította az évet a babaváró hitel, annál inkább kezdi összekapni magát az év végére, amikor még számíthat egy nagyobb hajrára is. Januártól ugyanis jelentősen szűkül majd az igénylők köre, már csak azok a házaspárok tudják majd igénybe venni a támogatást, ahol a feleség 30 év alatti. 30 év felett már csak igazolt várandósság esetén lesz lehetőség az igénylésre.

 

Az új szabályok bevezetése előtt tehát nem véletlen, hogy ismét nőni kezdett a kamatmentes milliók iránt az érdeklődés. Augusztusban 25,25 milliárd forintra kötöttek szerződést a párok, így a 2019. júliusi indulás óta már összesen 2240 milliárd forintot vettek fel. 

Babaváró hitel folyósítás

Keresik a lakossági befektetők a magas kamatokat

 

A háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos kamatlába a lekötött betétek esetében 10,95 százalék volt augusztusban, a júliusi 12,05 százalék után. Ezzel szemben a lakossági betétek kamata valamelyest emelkedett az előző hónaphoz képest, 4,70 százalékról 4,86 százalékra. 

 

A látra szóló és folyószámlabetétek összege 8108,8 milliárd forint volt, ezen belül a lakosságnál 6973,3 milliárd forint volt, ami minimális, 0,3 százalékos csökkenést jelent a júliushoz képest, a tavaly augusztusi értéknek viszont mindössze a 84 százaléka. A lakosság augusztusban valamivel több betétet kötött le, mint júliusban, ez az összeg 230 milliárd forintról közel 272-re emelkedett. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!