Szja visszatérítés

Nem kaptad meg az szja-visszatérítést? Ne hagyd veszni, itt a segítség!

Szja visszatérítés

Nem kaptad meg az szja-visszatérítést? Ne hagyd veszni, itt a segítség!

Tóth Levente
2022-02-16 Frissítve: 2022-02-16
2022-02-16
18860158

Az elmúlt napokban milliók várták a postást vagy nézték a bankszámlájukat, hogy megérkezett-e a családi szja-visszatérítés jellemzően több százezer forintos összege. Megmutatjuk, mit tehetnek azok, akik nem kapták meg a pénzt keddig, vagy nem annyit, amennyire számítottak.

 

Csaknem másfél millió gyerekes adózónak extra pénz állt a házhoz február 14-ig, első körben ugyanis eddig postázta vagy utalta át a NAV a családi szja-visszatérítéseket, amelynek az összege magasabb jövedelem esetén elérhette akár a 809 ezer forintot is személyenként. Sokan vannak azonban olyanok, akik hiába várták a pénzt. Ennek több oka is lehet, ahogyan tenni is több dolgot lehet azért, hogy megszerezzük a visszatérítést. A Bank360.hu összefoglalta, hogyan szerezhetjük meg a visszatérítést.

 

  1. Nézzük meg, jogosultak vagyunk-e egyáltalában a családi szja-visszatérítésre

A jogosultság feltétele, hogy valaki 2021 bármely (akár egyetlen) napján családi adókedvezményre legyen jogosult. Biztosan ilyen az, aki nevelt gyermeke alapján családi pótlékot kapott. Rajta kívül a vele közös háztartásban élő házastársa. A várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa. Rajtuk kívül a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, továbbá az, aki rokkantsági járadékot kap. 

 

Feltétel az is, hogy 2021-ben összevont szja-adóalapba tartozó jövedelme legyen. Igényelhet az is, aki ekho szerint adózó jövedelmet kapott vagy kisadózó (katás). Összevont adóalapba tartozó jövedelemnek számít például a munkabér, a költségtérítés, az ingatlan-bérbeadásból származó bérleti díj. Az ingatlaneladásból származó szja-köteles bevétel viszont nem ilyen.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

  1. Kinek kellett megkapnia február 15-ig a családi szja-visszatérítést?

Akik családi pótlékot kapnak, azoknak az Államkincstár automatikusan átadta az adatait a NAV-nak, így nekik bármilyen igénylés nélkül is meg kellett már kapniuk az szja-visszatérítést. Rajtuk kívül azoknak fizettek most, akik december 31-ig benyújtották a NAV-nak a VISSZADO nyilatkozatot. A NAV csak akkor utalt, ha a jogosultság megállapítása mellett az adózó címét vagy bankszámlaszámát is ismerte.

 

  1. Mit tehet az, aki családi pótlékot kapott vagy benyújtotta tavaly a VISSZADO-t, mégsem fizetett neki a NAV?

Ha az 1. pontban leírt jogosultsága fennáll, akkor ellenőrizze, hogy volt-e egyáltalában mit visszautalnia a NAV-nak. A munkáltatótól már meg kellett kapni mindenkinek a 2021-es jövedelméről az szja-bevalláshoz szükséges kimutatást. Ez a 21M30-as dokumentum, aminek az I.22. sorában szerepel az összevont adóalapba tartozó jövedelem, az ez alatt lévő 65. sorban pedig a levont szja-előleg összege. Elképzelhető, hogy a családi kedvezmény alkalmazása után már nem is volt év közben levont szja. Ha tehát ebben a sorban nulla van, akkor a NAV-nak a jogosultság ellenére már nem volt mit visszautalnia.

 

Érdemes ellenőrizni, hogy a VISSZADO nyilatkozatban jó címet vagy bankszámlaszámot adtunk-e meg a visszautalásra. Banális hiba, de azért bárkivel előfordulhat, hogy elüt egy számot. Ezt megtehetjük az ügyfélkapun keresztül is megfelelő hozzáféréssel, és lehet másolatunk a benyújtott nyilatkozatról digitálisan vagy papíron.

 

  1. Mit tegyek, ha jogosult vagyok, családi pótlékot kaptam vagy helyesen, jó címmel, számlaszámmal benyújtottam a VISSZAADO-t, illetve ha vont is szja-t tőlem a munkáltatóm, ennek ellenére mégsem kaptam pénzt a NAV-tól?

Ebben az esetben mindenképpen érdemes felkeresni egy kormányablakot, a NAV ügyfélszolgálatát, vagy hívni a 1819-es ügyfélszolgálati vonalat, hogy tisztázzuk, mi a gond. Számítsunk arra, hogy a sok érdeklődő miatt nehéz ügyintézőhöz jutni a telefonos ügyfélszolgálaton.

  1. Mit tehetek még, ha az előbbiek ellenére nem kaptam meg a visszautalást, nem a várt összegben, vagy mindeddig nem igényeltem, de jogosult vagyok rá?

Márciustól megnézhetjük az eSZJA oldalon a NAV által készített szja bevallás tervezetünket, amelynek módosításával még visszaigényelhetjük a családi szja-t, illetve változtathatunk is a már megkapott összegén, ha nem az általunk kalkulált pénzt utalta a NAV.

 

Lehetőség van arra is, hogy a visszaigénylést az önállóan benyújtott 21SZJA adóbevallásunkban tegyük meg. Ebben módosítani is tudjuk a már megkapott összeget.

 

A tervezet módosításával vagy önálló adóbevallásban visszaigényelt családi szja-t március 1-től kaphatjuk meg. A pénzügyminiszter ígérete szerint a pénzt ilyenkor soron kívül utalja a NAV.


Ha már megjött a családi szja-visszatérítés, és annyi, amennyire számítottunk, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy mire fordítsuk. A Bank360.hu ebben a cikkben foglalta össze, milyen lehetőségeink vannak a felhasználására a hitel-előtörlesztéstől elkezdve a nyugdíjbiztosításon és állampapír-vásárláson át az állami lakásfelújítási támogatás igénybevételéig.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!