határidő szja bevallás

Nézd át a hétvégén az adóbevallásodat, sok pénzt kaphatsz vissza!

határidő szja bevallás

Nézd át a hétvégén az adóbevallásodat, sok pénzt kaphatsz vissza!

Herman Bernadett
2024-05-18 Frissítve: 2024-05-18
2024-05-18
38929207

Május 21-ig kell beadnia mindenkinek a személyi jövedelemadóról szóló bevallását. Évente milliárdok ragadnak bent az államnál, mivel az öngondoskodó magyarok nem igénylik vissza a nekik járó pénzt. 

 

Az idén egy nappal többet kaptak az adófizetők arra, hogy beadják a személyi jövedelemadó-bevallásukat. Május 20. a pünkösdi hosszú hétvégére esik, emiatt május 21-én kedden még be lehet nyújtani a dokumentumokat. A határidőt elmulasztók elvileg persze csak akkor kapnak büntetést, ha adótartozásuk van, és annak a befizetésével késnek. Közvetve azonban azok is rosszul járnak, akiknél éppen fordítva van, az állam tartozik nekik, ezért visszaigényelhető adójuk van. 

 

A pénz ugyanis addig ott maradhat az államnál, amíg az érintett adófizető vissza nem igényli, pontosabban az adóbevallás benyújtása után 30 nappal kerül csak a számlájára. Érdemes tehát mindenkinek, aki adó-visszatérítésre jogosult, mielőbb benyújtani az adóbevallását. Aki eddig ezt nem tette meg a NAV által minden évben elkészített, és már hónapok óta elérhető adóbevallás-tervezetének jóváhagyását vagy módosítását, kiegészítését, az még 21-ig átnézheti az eSZJA oldalon, hogy jól szerepelnek-e ebben a befizetései, kedvezményei, illetve van-e további érvényesítendő adókedvezményei és adóköteles jövedelme. Ha 21-ig nem tesz semmit a NAV-os adóbevallás-tervezettel, akkor az automatikusan az adóbevallásává válik. 

 

A hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókedvezmények befizetései és jóváírásai jellemzően már szerepelnek a tervezetben a pénztárak és biztosítók adatszolgáltatásai alapján, de még ezeket az összegeket is érdemes ellenőrizni, és vannak esetek, amikor az adózónak kell meghatározni, melyik megtakarításánál mekkora adójóváírást akar érvényesíteni.

 

Több millió embert érint

 

A nyugdíj- és egészség célú öngondoskodást például adókedvezménnyel segíti az állam. A nyugdíjpénztári, egészség- és önsegélyező pénztári befizetésekre 20 százalék, évente maximum 150 ezer forint igényelhető vissza. Fontos tudni, hogy aki kétféle pénztárban is takarékoskodik, az csak az egyikbe kérheti vissza az adó-visszatérítést, és erről az adóbevallásában nyilatkoznia kell. 

 

Szintén érdemes átnéznie a bevallását annak, aki szja-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítással rendelkezik, ők évente 20 százalék, maximum 130 ezer forintnyi szja-t igényelhetnek vissza a befizetések után. 

 

A nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) rendelkezők szintén visszakaphatnak 20 százalék, maximum 100 ezer forintot. Fontos tudnivaló, hogy a pénztári, nyugdíbiztosítási és NYESZ-befizetésekre összesen évente legfeljebb 280 ezer forintnyi szja igényelhető vissza. 

 

Jelenleg az önkéntes nyugdíjpénztáraknak több mint egymillió tagjuk van, az egészség- és önsegélyező pénztáraknak 1,1 millió fölött van a tagságuk, 485 ezren rendelkeznek adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítással, emellett csaknem 100 ezer NYESZ-számla is van a hazai befektetési szolgáltatóknál. Az szja-visszatérítés tehát több millió embert érinthet még akkor is, ha van átfedés a tagságban, vannak olyan pénzügyileg tudatos ügyfelek, akik egyszerre többféle megtakarítással is rendelkeznek. 

 

Milliárdokat hagynak veszni

 

A visszaigényelt személyi jövedelemadó összege egyre nagyobb. Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárakban 18 milliárd, az egészség- és önsegélyező pénztárakba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 14,33 milliárd forint került vissza az államtól. Az idén még több pénzre számíthatnak a pénztárak és a tagok, hiszen 2023-ban nőtt a tagdíjbefizetések volumene mindkét pénztártípusnál. Akár 5 milliárd forinttal is több adót kaphatnak vissza emiatt a tagok. 

 

Az, hogy ez megtörténik-e, még nem tudni. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint több milliárd forintot hagynak bent évről évre a tagok az államnál. 2021-ben például mintegy 7 milliárd forintnyi szja-visszatérítésről mondtak le, 2022-ben is még 5 milliárd forint volt a különbség. Az is visszakaphat még utólag pénzt, aki az elmúlt években elmulasztotta ezt megtenni, hiszen az szja-bevallások korrekciójára öt évig van lehetőség. A késve visszakapott adóforintok azonban nem kamatoznak, aki tavaly nem kérte vissza a pénzét az adóhatóságtól, az ezzel az összeggel lemaradt a kiváló 2023-as pénztári hozamokról.

 

Bajba kerülhetnek a TBSZ-t megszüntetők 

 

Azokat, akiknek visszaigényelhető adójuk van, nem bünteti az állam, ha késnek a bevallással. Azokat viszont, akiknek befizetnivalójuk van, késedelmi kamatokkal, büntetésekkel sújthatja, ha elmulasztják a május 21-i határidőt. A tartós befektetési számlával (TBSZ) rendelkezők például csak akkor mentesülnek a kamatadó és szocho megfizetése alól, ha a gyűjtőév után öt évig nem nyúlnak hozzá a számlájukhoz, az magától lejár és megszűnik. 

 

Ha valaki a lejárati idő előtt kivett pénzt a TBSZ-ről, megszüntette, annak az addig felhalmozott kamatok, árfolyamnyereség után adóznia kell, és ezt be kell vallania külön az szja-bevallásban. Ha így befizetési kötelezettsége keletkezik, azt rendezni kell az adóhatóságnál. 

 

Szintén érdemes figyelni arra, hogy bár az adó-visszatérítéseket a késlekedő bevallóknak is ki fogják fizetni 30 napos határidővel, az szja 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatoknál szigorú a május 21. határidő. Aki tehát szeretné jótékony célra felajánlani az adója egy részét, annak ezt legkésőbb keddig el kell intéznie.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!