2023 sem lesz egyszerűbb, mint az előző év volt

Itt a lista: így változnak a hitelek és támogatások 2023-ban 

2023 sem lesz egyszerűbb, mint az előző év volt

Itt a lista: így változnak a hitelek és támogatások 2023-ban 

Bank360 tartalom
2023-01-01 Frissítve: 2023-01-23
2023-01-01 Frissítve: 2023-01-23
30805676

Január elsejétől jelentősek a változások a hitelekben és az állami támogatásokban, valamint nőnek a bérek is. Összeszedtük a legfontosabbakat: nőtt a thm plafon, megszűnt a hitelmoratórium és már három kamatstop is érvényes június végéig.

 

Megugrott a THM plafon

2023. január elsejétől 29,9 százalékról 37 százalékra emelkedett a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíjmutató (thm). Az áruhitelek és hitelkártyák esetén az 52 százalékot is elérheti a thm az új plafonérték szerint, szemben a 2022 végéig érvényes 44,9 százalékkal. Ezek a maximumok a jegybanki alapkamathoz vannak kötve, és 2023. június 30-ig lesznek érvényesek.

 

Még legalább fél évig, június 30-ig megmarad a kamatstop, ami a meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek drágulását akadályozza meg egy szint felett. A 2022 januárjától bevezetett kamatplafon a változó kamatozású, referenciakamathoz kötött lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik, 2022. november óta pedig a 3, 4, és 5 éves kamatperiódusú, nem kamattámogatott lakáshitelekre is kiterjesztették.

 

Egyelőre június 30-ig él a kis- és középvállalkozások hiteleire meghirdetett kamatstop is. Január elsejétől a szabad felhasználású diákhiteleknél is hatályba lép az új kamatstop, ami 4,99 százalékos sapkát húz az ilyen kölcsönökre.

 

Lejárt a hitelmoratórium, 2023-tól mindenkinek törleszteni kell

2023. január 1-től megszűnt a 2020. márciusban bevezetett törlesztési moratórium. Mostantól tehát azoknak a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is újra el kell kezdeniük a törlesztést, akik mindeddig igénybe vették a felfüggesztés lehetőségét.

 

A hitelmoratórium alatt felhalmozott költségek miatt nem növekedhet az adósok törlesztőrészlete, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezt nem kell kifizetniük. Ez a futamidő meghosszabbításával történik, a többletköltségek kifizetéséhez szükséges idővel nő a törlesztési idő.

 

A hitelmoratóriumos adósok ugyanakkor ettől függetlenül tapasztalhatnak majd törlesztőrészlet-emelkedést. Ha ugyanis a moratórium alatt a hitelüknek volt kamatfordulója, akkor a kamatstop által megengedett mértékig megnőhet a hitelük kamata, és ebből fakadóan a havi részletük összege is. 

 

Az általános törlesztési moratórium 2021. október végéig tartott, 2021. novembertől pedig már csak a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, illetve azok kérhették a törlesztés felfüggesztését, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük. (Továbbra is él ugyanakkor egészen 2023. december 31-ig az aszálykárosult agrártermelők számára 2022 őszén meghirdetett hitelmoratórium.)

 

Ezek a családtámogatások maradnak meg 2023-tól is

A 2022 utolsó napjaiban hozott kormányrendelet szerint a babaváró hitel és a falusi CSOK még két évig maradnak, egészen 2024. december 31-ig, egyelőre a feltételek módosítása nélkül. A babaváró hitel így továbbra is legalább egy gyermek vállalása esetén 10 millió forint kamatmentes kölcsönt jelent. Több gyermek vállalásával pedig a hiteltartozás egy részét vagy akár a teljeset is átvállalhatja az állam, így ebben az esetben a hitel támogatássá válik. 

 

Továbbra is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és az ahhoz kapcsolódó támogatott hitelt, azonban ez nem is volt veszélyben, hiszen az igénylésének nincs határideje. A speciális változata, a falusi CSOK azonban lejárt volna 2022 végén, de ezt is meghosszabbította a kormány 2024 végéig. A falusi CSOK-kal továbbra is a kistelepüléseken lehet legfeljebb 10 millió forint állami támogatáshoz jutni ingatlanvásárlás és ingatlanbővítés, -korszerűsítés esetén. A falusi CSOK-ra meghatározott települések listája 2022-hoz képest valamelyest rövidebb lett, 2023-ban 2630 faluban lehet igénybe venni a támogatást. 

 

A nagycsaládos autóvásárlási kedvezmény és az otthonfelújítási támogatás januártól már nem igényelhető. Utóbbinál kisebb engedményt adott a kormány: speciális esetekben lehetővé tette a támogatás igénylését 2023. március 31-ig. Az engedmények méltányossági okból a gyermekvállalás körülményeire való tekintettel, valamint napkollektor, napelemes rendszer telepítésénél érvényesíthetők.

 

A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye esetén annyi a változás, hogy aki igényelte a támogatási összeget 2022. december 31-ig, és meg is kapja ezt, az 2023 végéig vehet vagy lízingelhet autót ennek felhasználásával.  

 

Jön a 30 év alatti anyák szja-mentessége, megy a diákhitel-tartozás

2023-tól bővül azoknak a köre, akiknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A 25 év alattiak és a négy vagy több gyermekes anyák után mostantól azok a 30 év alatti nők is megkapják ezt a kedvezményt, akik gyermeket vállalnak. Saját és örökbefogadott gyermekre egyaránt érvényesíthető az új kedvezmény. 

 

Egy új szabállyal bővítették a diákhitel-tartozás elengedésre jogosultak körét is 2023-tól. A 30 év alatti nőknek már akkor is elengedik a teljes fennálló kölcsöntartozását, ha egy gyermeket szülnek legkésőbb a diploma megszerzését követő két éven belül. Eddig a diákhitel-tartozás teljes elengedéséhez több gyermeket kellett vállalni. Az új mellett az alábbi kedvezménnyel továbbra is élhetnek a diákhitelesek:

  • gyermek születése esetén kérhető a törlesztés szüneteltetése,
  • két gyermekre a fennálló tartozás felét engedik el,
  • három gyermek után az egész tartozást elengedik (ha több szerződés is van, csak az egyiknél).

 

Emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

2023 január 1-től a bruttó minimálbér 232 000, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedik. Ez 16, illetve 14 százalékos növekedést jelent a 2022-eshez képest. Ez közel egymillió dolgozót érint közvetlenül, és közvetve még több embert, hiszen a minimálbérhez kötött járadékok, juttatások is növekednek ezzel párhuzamosan. Januártól így magasabb lesz a gyed, a gyod, a diplomás gyed, az álláskeresési járadék és a táppénz összege is.

 

Április végéig nem nőnek a rezsiárak

A még 2022 decemberében meghirdetett tarifák szerint április végéig nem változik a lakossági áram és földgáz ára. Marad a rezsivédett, kedvezményes árú mennyiség és annak a díja is. A piaci tarifa is ugyanannyi lesz a lakosságnak, illetve az egyetemes szolgáltatást kapók számára, mint eddig. Legközelebb ezek a tarifák májustól változhatnak.

 

Az autósok rezsije azonban alaposan megnőhet januártól. A D1-es 10 napos sztrádamatrica 3820 forint helyett 5500 forintba kerül (ez 44 százalékos drágulás), a havi matrica ára 5210 forint helyett 8900 forint január 1-től (plusz 71 százalék). Ezért az eddigieknél érdemesebb lesz éves országos vagy megyei matricát vásárolni, mert ezek sokkal kevésbé drágulnak: 46 850-ről 49 190 forintra és 5450-ről 5720 forintra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!