Nem látszik a drágulás a hitelkeresletben

Még kapkodják a hiteleket, akkor is, ha drágulnak

Nem látszik a drágulás a hitelkeresletben

Még kapkodják a hiteleket, akkor is, ha drágulnak

Bank360 tartalom
2022-07-04 Frissítve: 2022-07-05
2022-07-04
28123286

Hiába drágultak májusban már jól láthatóan a hitelek, a legnépszerűbb kölcsönökből több fogyott. A lakáscélú szerződéseknél a zöld hitel roham még nagyon meglátszik a számokon, a babaváróban és a személyi kölcsönben inkább a kereslet stabilizálódásáról lehet beszélni az elmúlt hónapokban.

 

Újabb csúcsot döntöttek a lakáscélú hitelek májusban a Magyar Nemzeti Bank most közzétett adatai szerint. A megkötött új szerződések 153,9 milliárd forintos értéke 9,2 százalékkal több az előző hónapinál, pedig az is nagyon magas volt. Ezek az összegek a tavaly tavaszi csúcsokat is meghaladják. Bő egy év óta stabilan 100 milliárd forint fölött van a havi szerződéskötés. Ezt korábban a kedvezményes hitelek húzták, amire most láthatóan rátett egy nagy lapáttal a zöld hitel. Ennek ezekben a hónapokban van a szerződéskötési csúcsa, ami meg is látszik az adatokban.

 

A szezonális hatásokkal szűrt MNB adat már kiegyensúlyozottabb képet mutat, hiszen a 135,4 milliárdos összeg kevesebb az előző hónapinál. A piaci tendenciákat ez jobban mutathatja, és a nagy kérdés most az, hogy a zöld hitel szerződési hullám lezárulta után mekkora marad a kereslet a lakáshitelek iránt. A többi kedvezményes lakáscélú kölcsön (csok, falusi csok, lakásfelújítási hitel) ugyan legalább az év végéig fennmarad, de ekkora szezonális rohamot, mint most a zöld hitel, nem várhatóan okoz.

 

A valódi piaci folyamatokat mutatja már, hogy májusban a lakáscélú hitelek átlagos költségmutatója 5,62 százalék volt, ami 0,78 százalékos emelkedés egy hónap alatt. Ebben az értékben természetesen a kedvezményes hitelek is benne vannak, ami lefelé húzza az átlagot.

 

A személyi kölcsönök iránt is stabil maradt az érdeklődés májusban annak ellenére, hogy az átlagos hitelköltség itt is jelentősen megugrott. A 14,74 százalékos érték 0,52 százalékos növekedést jelent egy hónap alatt. Így is 54,6 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek a bankok, ami 11 százalékos növekedés. A szezonális hatásokat kiszűrve is stabilnak mondható a kereslet a személyi kölcsönök iránt, hiszen a 44,3 milliárd forint is 1,2 százalékos bővülést jelent. A hosszabb trendeket vizsgálva azt lehet megállapítani, hogy a személyi kölcsönök kereslete stabilan a havi 40-45 milliárd forint közötti sávban van.

 

Babaváró hitelből májusban 43,8 milliárd forint fogyott, ami enyhe növekedés. Az év eleji gyengélkedés után a kereslet itt is visszatornázta magát a 40 milliárd fölötti szintre, ami ugyan elmarad a program csúcsaitól, de még jónak mondható.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!