külföldi utazás utasbiztosítás

10 +1 tuti tipp a biztonságos nyaraláshoz

külföldi utazás utasbiztosítás

10 +1 tuti tipp a biztonságos nyaraláshoz

Bank360 tartalom
2024-07-17 Frissítve: 2024-07-18
2024-07-17
40075729

Többet utazunk, mint valaha, de ez több veszéllyel is jár. Összeszedtük a legfontosabb tanácsokat, amelyek betartásával el tudjuk kerülni, hogy bajba kerüljünk külföldön, és anyagi rémálommá váljon a nyaralásunk.

 

Még soha nem utaztak annyian, mint idén nyáron, és a turisták több pénzt is költenek, mint valaha - derült ki a Mastercard Economics Institute "Travel Trends 2024" című, 74 országra kiterjedő felméréséből. Kirajzanak kölföldre a magyarok is, a Bank360.hu utasbiztosítási adatai szerint főleg a tengerparti országokat célozzák meg ilyenkor.

 

A "hazai pályát" elhagyva azonban a ránk leselkedő veszélyek is nőnek, könnyebben kerülünk bajba, és a helyismeretünk hiánya miatt intézkedni is nehezebben tudunk külföldön. Ezért annak, aki külföldi nyaralást tervez, érdemes utazás előtt és alatt is megfogadni néhány fontos tippet, betartani egy-két alapvető szabályt, hogy a pénzét és vagyontárgyait mindvégig biztonságban tudhassa. A Mastercard összeállította a legfontosabbakat, amiket a Bank360 szakértői még ki is egészítettek.

 

Foglalj megbízható weboldalakon!

  • Ha repülőjegyet, szállodát vagy programot foglalsz azt csak ismert jó hírű, megbízható szolgáltatónál tedd.
  • Mielőtt végleg lefoglalnál egy ajánlatot, mindig olvasd el a korábbi ügyfelek beszámolóit.
  • Mindig ellenőrizd, hogy a cégnek, aminél foglalni készülsz, van-e élő telefonszáma és számlázási címe.

     

Használd a saját eszközeidet és a biztonságos wifit!

  • Ne vásárolj olyan eszközzel, ami nem tiéd vagy a hozzátartozódé, jó ismerősödé.
  • Mindig tartsd frissen az eszközöd operációs rendszerét, hiszen az csak így tudja kihasználni a legújabb biztonsági fejlesztéseket.
  • Soha ne vásárolj olyan nyilvános wifi hálózatokon, mint például a kávézóké vagy reptereké. Külföldön ez hatványozottan igaz.
  • Ne feledd, hogy adataid és pénzügyi fiókjaid veszélyben lehetnek, ha egy nem biztonságos hálózatot használsz. Inkább vedd igénybe a mobilnetét, de még biztonságosabb, ha megvárod, amíg az otthoni, munkahelyi hálózatodat tudod használni.

 

Legyél tisztában a jogaiddal!

  • Ellenőrizd bankodon vagy hitelkártya-szolgáltatódon keresztül, hogy milyen költségeid, juttatásaid és biztosításaid vannak, illetve lehetnek külföldi tartózkodásod alatt.
  • Ismerd meg alaposan a visszatérítési folyamatokat. Ez segíthet felkészülni az olyan problémás esetekre, mint amikor számládon csalárd terhelések jelennek meg, vagy amikor sérült, hibás árut kézbesítenek.

 

Biztosítsd eszközeidet!

  • Használj többlépcsős azonosítást, például kombinálj egy erős jelszót biometrikus adatokkal, online fiókjaid és digitális tárcáid védelme érdekében.
  • Ilyenkor, ha az egyik védelmi eszközt fel is törnék, a csalók továbbra sem tudnának túljutni a második védelmi vonalon, és így nem képesek hozzáférni a pénzedhez.
  • Nézd meg a bankod weboldalát, milyen speciális, utazással kapcsolatos tanácsokat ad.
  • Mindig konnektoron keresztül töltsd a készülékeidet, mert az USB és USB-C csatlakozókon adatokat is lehet mozgatni, így sosem lehet kizárni, hogy ezeket az aljzatokat adatlopásra használják.

 

Készíts biztonsági másolatot, és mentsd el a felhőbe is!

Állítsd be telefonodat úgy, hogy az biztonság mentést készítsen az adatokról a felhőbe. Így, ha elveszítenéd készülékedet, akkor is hozzáférhetsz a legfontosabb dokumentumaidhoz, adataidhoz. Tarts magadnál nyomtatott másolatokat az összes úti okmányáról.

 

Tudd a PIN-kódodat, ellenőrizd a limitjeidet!

A hitelkártya vagy betéti kártya vásárlási- és készpénzfelvételi limitjének és PIN-kódjának ismerete megkönnyítheti az utazást. A PIN-kódot ATM-eknél és számos külföldi terminálnál is meg kell adni. Ráadásul több országban a megszokottól eltérő lehet, hogy mekkora összeget lehet elkölteni egy érintésmentes tranzakció során, így különösen fontos, hogy tisztában legyél a 4 jegyű PIN-kódoddal.

 

A Bank360 szakértői azt javasolják, hogy a kártyádhoz tartozó limiteket érdemes az utazáshoz igazítani a biztonságod növelése érdekében. Külföldön jellemzően kisebb egyedi költéseid lesznek, nem szükséges magas limit, és nem árt, ha a bankszámlád átutalási limitén is állítasz. Ezeket a mobilbankodon keresztül külföldön is könnyen és azonnal tudod módosítani, ha szükséges.

 

Állíts be riasztásokat, értesítéseket!

A riasztások, értesítések beállításával könnyedén nyomon követheted a számláidat, és gyorsan észreveheted, ha ismeretlen tranzakció történik rajtuk. Ha csalásra gyanakszol, azonnal lépj kapcsolatba a kártyádat kibocsátó bankkal.


Mindig legyen nálad többféle fizetőeszköz!

Mindig legyen nálad többféle fizetési eszköz, kártya és készpénz is, és ezeket ne egy helyen tartsd. Add hozzá kártyádat egy mobiltárcához (digitalizáld be a mobilodba vagy más okoseszközödbe). Így az egyik elvesztése vagy ellopása esetén a másikat még tudod használni. (A Bank360.hu szakértői azt javasolják, hogy a kártyádat ne add ki a kezedből, és használd inkább a mobilodat a fizetésnél, hogy még a kártyád PIN-kódját se kelljen beütni a terminálon.)

 

Minél kevesebb információt ossz meg az utadról!

Semmiképpen se oszd meg a részletes útitervedet a közösségi médiában, és a külföldi tartózkodásod alatt ne posztolj erről, ráér ez akkor is, ha már hazaértél. Ez az out of office emailre és annak tartalmára is igaz. Minél inkább követhető, hogy mikor és hol tartózkodsz, annál könnyebben lehetsz bűncselekmény áldozata. 

 

A túl sok információ nem csupán pénzügyi csalás veszélyét növeli, hanem például lakásbetörését is. A Bank360 szakértői azt javasolják, hogy hosszabb út előtt ellenőrizd, mire terjed ki a lakásbiztosításod, lakásbetörés esetén mikor és mire fizet a biztosító, és milyen esetben nem. 

 

Villámgyorsan jelentsd be, ha elveszítetted vagy ellopták a kártyádat!

Ha utazás közben eltűnik a kártyád vagy ellopták, azonnal jelezd a bankodnak. Ha kártyádat korábban hozzáadtad egy digitális pénztárcához, és az eszköz (jellemzően a mobilod) nálad van, akkor a kártyakibocsátó frissítheti a digitális pénztárcádat az új kártyaadatokkal, és így tovább használhatod azt, amíg az új kártya meg nem érkezik.

 

Ha utazás közben bármilyen okból kapcsolatba kellene lépned bankoddal, a segítség mindig csak egy telefonhívásnyira van az éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálaton, vagy a bankod weboldalán. Valahová fel is írhatod előre ezt a számot, hogy netkapcsolat nélkül is gyorsan tudj telefonálni, ha kell.

 

Banki telefonszámok a kártyaletiltáshoz

 

Köss megfelelő utasbiztosítást!

Indulás előtt ne feledkezz meg az utasbiztosításról sem. Ezt már pillanatok alatt kiválaszthatod és megkötheted online. Célszerű az utazási módodhoz (repülő, autó) és a nyaralási célodhoz (tengerpart, városnézés), valamint speciális programjaidhoz illeszkedő biztosítást kötnöd. Ezeket a Bank360 utasbiztosítás kalkulátorában könnyen beállíthatod, így már eleve az ilyen biztosítási ajánlatok közül választhatsz.

 

A Bank360 szakértői szerint érdemes megfontolnod az assistance szolgáltatást is a biztosításkötésnél, mert így a károd megtérítésén túl az ügyintézésben is azonnali segítséget kaphatsz külföldön a biztosítódtól például egy baleset vagy az autód meghibásodása esetén. A casco biztosításodban ugyan lehet ilyen szolgáltatás, de érdemes ellenőrizned, hogy a külföldi utadra is érvényes-e, illetve milyen esetekben mennyit térít. Nem kidobott pénz, ha a casco mellé is kötsz autós kiegészítést az utasbiztosításban, mert külföldön számos olyan problémád és költséged lehet, amire a cascód nem térít vagy nem eleget.

 

A Mastercard felmérése szerint az európai turisták átlagosan két nappal hosszabb nyaralásokat választanak, mint a járvány előtti időkben. Ez a tendencia különösen erős a megfizethetőbb úti célok és a melegebb éghajlatú országok esetében. Minden 6 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet esetén a tartózkodási idő körülbelül 1 nappal növekszik.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!