Fiatal házasok kedvezményei

Ezeket az állami támogatásokat veheted igénybe fiatal házasként 2024-ben

Fiatal házasok kedvezményei

Ezeket az állami támogatásokat veheted igénybe fiatal házasként 2024-ben

Bank360 tartalom
2020-05-27 Frissítve: 2024-02-28
2020-05-27 Frissítve: 2024-02-28
8989499

A magyar állam rengeteg kedvezményt biztosít a fiataloknak és a fiatal házasoknak. Kis odafigyeléssel nagyon jól el lehet indítani a közös jövőt. Ehhez azonban tudnunk kell, pontosan milyen segítségre számíthatunk és mit kell tennünk az igényléshez. Cikkünkben összefoglaltunk, milyen állami támogatásokat lehet igénybe venni a házasság után.

 

Első lépés a házasság

 

A legtöbb kedvezmény igénybevételéhez házasnak kell lenni. A külföldön kötött házasság csak akkor számít, ha azt elismeri a magyar állam.

 

Érdemes érdeklődni a helyi önkormányzatnál is, hogy milyen támogatásokat biztosítanak a frissen házasodott helyi lakosoknak. Egyes településeken akár több tízezer forintnyi “első házasok egyszeri támogatását” lehet igényelni, más önkormányzatok bevezették a fiatal házasok első lakáshoz jutását segítő vagy családalapítási juttatásokat. Ezek minden esetben helyi kezdeményezések, amelyeket a legtöbb esetben a több éve regisztrált helyi lakosok vehetnek igénybe.

 

Élettársaknak is jár az első házasok kedvezménye

 

Minden házaspárnak és bejegyzett élettársi kapcsolatban élőnek jár az első házasok kedvezménye. A házasságkötést követően lehet igényelni és havi nettó 5000 forintos adókedvezményt jelent 2 éven (24 hónapon) át, azaz összesen 120 000 ezer forinthoz juthat hozzá a házaspár. A részletekről és feltételekről itt írtunk. A legfontosabb tudnivaló, hogy az adókedvezmény nem jár automatikusan, arról nyilatkozni kell vagy az év közben az adóelőleg megállapításánál, vagy az éves szja-bevallásban kell feltüntetni az előző adóévre vonatkozólag.

 

Ha a házaspár mindkét tagja jogosult a 25 év alatti fiatalok adókedvezményére is, akkor csúsztathatják az első házasok kedvezményét addig, amíg az egyikük be nem tölti a 25. életévét. Ekkor ő a születésnapját követő hónaptól érvényesítheti két évig az első házasok kedvezményét.

 

Nagy segítség a 25 év alattiak kedvezménye

 

A házasságtól függetlenül minden 25. életévét be nem töltött fiatalnak jár (2022-től) személyi jövedelemadó (szja) mentesség egy meghatározott összegig. Ez az összeg minden évben a megelőző év július hónapjára vonatkozó bruttó átlagkereset. 2024-ben havi 576 601 forint jövedelemig nem kell szja-t fizetni, ami 86 490 forint megtakarítást jelent. Így egy év (12 hónap) alatt összesen 1 037 882 forint marad a fiatal pénztárcájában. A kedvezményt nem kell külön kérni, azt a munkáltató minden hónapban automatikusan figyelembe veszi.

 

Babaváró támogatás

 

Sok támogatás Magyarországon gyermekvállaláshoz kötött, ezért tanácsos előre megtervezni, mikor és hány gyermeket szeretnénk vállalni. Természetesen a gyerekek születését nem lehet pontosan ütemezni, nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a születendő gyermekek után milyen támogatásra lehetünk jogosultak.

A házas nők 2024-től akár 11 millió forint szabad felhasználású babaváró hitelt is kaphatnak, ha 5 éven belül gyerekvállalást terveznek. A 18 és 30 év közöttiek igényelhetik, de 2024-ben még azok a nők is, akik 41 év alattiak és már várandósak. A babaváró kölcsön már egy gyerek születésével kamatmentes és a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. Ha három gyermek születik, a 3. után az állam átvállalja a még fennálló tartozást, azaz megszűnik a hitel. A pontos feltételeket és az igénylés menetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

 

A 30 év alatti anyák kedvezménye

 

Azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, szintén mentesülnek az szja fizetése alól a bruttó átlagbér mértékéig, 25-től 30 éves korukig. 2024-ben havi 576 601 forint jövedelemig nem kell szja-t fizetni, ami 86 490 forint megtakarítást jelent. Így egy év (12 hónap) alatt összesen 1 037 882 forint kedvezmény szerezhető. (A kedvezmény már 12. hetes várandóssággal igényelhető, és nem csak házas, hanem párkapcsolatban élő és egyedülálló anyák is igényelhetik.) 

 

Lakásvásárlás

 

Előbb-utóbb döntést kell hoznunk arról is, hogy hol fogunk élni: melyik településen, milyen ingatlanban? Szerencsére ebben a kérdésben is számíthatunk állami segítségre: az otthonteremtéshez Falusi CSOK-ot és CSOK Plusz kamattámogatott hitelt igényelhetünk. 

 

A Falusi CSOK csak 2630 kijelölt kistelepülésen érhető el. A meglévő és vállalt gyermekek számától függően 0,6-15 millió forint közvetlen támogatás, valamint kedvezményes (3 százalékos) kamatozású lakáshitel szerezhető (2 gyerekkel 10 millió, 3 gyerekkel 15 millió forint). Ha szükséges, a Falusi CSOK mellé felvehető a nagyobb hitelösszegekkel igényelhető CSOK Plusz is.

 

A 2024-től elérhető CSOK Plusz legfeljebb 3 százalékos, fix kamatozású államilag támogatott jelzáloghitel, amit csak házaspárok vehetnek igénybe, új gyermek vállalásával. A hitelösszeg a meglévő és vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy 50 millió forint lehet. A CSOK Plusznál vételárkorlát is van az ingatlanra vonatkozóan: első közös lakás/ház vásárlása esetén az ingatlan nem lehet drágább 80 millió, míg nagyobb lakásba költözéskor a 150 millió forintnál.

 

A CSOK mellé illeték- és adókedvezmény is jár:

  • a CSOK-kal vásárolt ingatlanok után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni (az illeték a vételár 4 százaléka lenne),
  • új építésű lakás vásárlása után a csökkentett, 5 százalékos áfa visszaigényelhető,
  • saját erős építkezéseknél a 27 százalékos áfa legfeljebb 5 millió forintig igényelhető vissza.

 

A babaváró és CSOK támogatások igénylésének feltétele a meghatározott ideig fennálló, folyamatos a TB-biztosított jogviszony.

 

Az első lakást vásárlók számára 2024-től elég lehet 20 százalék helyett 10 százalék önerő igazolása is, ha a hitelező bankjuk hitelképesnek találja őket. Ezt házasságtól függetlenül 41 éves kor alatt bárki igénybe veheti.

 

Lakáshitel: a házasság vagyonközösség

 

A lakásvásárláshoz természetesen igényelhetünk piaci lakáshitelt is, ha nem lenne elegendő az állami támogatás és támogatott hitel, vagy ha nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra (például ha nem vállalunk új gyermeket).  

 

Házasként vagyonközösséget alkotunk a házastársunkkal. Ez több szempontból is lényeges. Először is a két házastárs közös jövedelme fogja a hitelképességi vizsgálat alapját képezni. Szintén a háztartás közös jövedelme számít a jövedelemarányos törlesztési mutatónál (JTM), ami megszabja, hogy havonta legfeljebb mekkora hiteltörlesztést fizethetünk, ezáltal mekkora hitelt vehetünk fel. (Azt is meg kell jegyezni, hogy nemcsak a jövedelem közös, hanem a kiadások is, tehát ha egy háztartás egy jövedelemből él, máris kedvezőtlenebb lehet a hitelképességi vizsgálat kimenetele.)

 

Hitelfelvételkor a legtöbb esetben egy házaspár közösen vesz fel hitelt, tehát adóstársak a hitelügyletben. Ez például válás során sok gondot okozhat, mert nem biztos, hogy az egyik fél egyedül tovább tudja fizetni a hitelt, ezért a bank nem engedi ki a másik felet a hitelből.

 

Ha megszületett a gyerek

 

Ne feledjük el, hogy a megfelelő hatóságokat és a pénzintézeteket nekünk kell értesíteni a gyerek születéséről, legyen szó a babaváró hitelről vagy egy előre vállalt gyermekről a CSOK-nál. A kórház nem fogja nekik automatikusan átadni az információt. A legbiztosabb, ha mi is értesítjük a családi pótlékot folyósító Magyar Államkincstárat is.

 

Babakötvény 

 

Minden belföldi gyermek számára (és bizonyos feltételekkel a külföldön született gyermekek számára is) 42 500 forint életkezdési támogatást biztosít a magyar állam. Az összeg egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez babakötvény formájában tovább kamatozzon egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni az államkincstárnál. Erre a számlára pénzt is befizethet a család, maximum évente 1,2 millió forintot. Az állam az éves befizetésekre kamatot fizet: az előző évi hivatalos éves átlagos infláció + 3 százalékot. (Ez 2024-ben 17,6+3, azaz 20,6 százalék kamat.) Az állam a befizetések 10 százalékának megfelelő, de maximum 12 000 forintos támogatást is ad évente. A babakötvány futamideje 19 év.

 

Családi adókedvezmény

 

Már egy gyerek születésével adókedvezményt biztosít a magyar állam. A családi adókedvezmény év közben is igénybe vehető, és együttesen kell róla nyilatkozni. Figyelem, ez sem jár automatikusan, igényelni kell! Az évente megspórolt adó egy gyerek után 10 000, kettő után 40 000, három után pedig 99 000 forint lehet. (Három vagy több gyerekkel az adókedvezmény 33 000 forint/gyerek.)

 

Az első házasok számára elérhető szja-kedvezmény mellett igénybe vehetők az alábbi adójóváírások is:

 

Eseti támogatások

 

Néhány településen támogatást lehet igényelni a született gyermekek után, ez viszont minden esetben a helyi önkormányzatok saját hatáskörébe tartozó döntés. Mindenesetre érdemes náluk érdeklődni.

 

Ha bővül a család

 

Jelzáloghitel elengedés igényelhető a második vagy további gyermekeket vállaló és nevelő családoknak. A második gyerek megszületése után 1 millió, a harmadik gyerek után 4 millió forinttal csökkenthetik a fennálló lakáshitel-tartozásukat. Majd minden további gyerek után újabb 1-1 millió forintot törleszt bele az állam a meglévő lakáshitelbe. A támogatás nem jár automatikusan, a gyerek születése után 60 napon belül igényelni kell.

 

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák teljes szja-mentességet élveznek a jogosultság fennállásáig.

 

Láthatjuk, hogy a magyar állam kifejezetten bőkezű a fiatal házasok támogatásában. Érdemes tehát jól átgondolni, hogyan indítjuk el a közös életet, és kihasználni a lehetőségeket. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!