Fiatal házasok kedvezményei

Ezeket az állami támogatásokat veheted igénybe fiatal házasként 2023-ban

Fiatal házasok kedvezményei

Ezeket az állami támogatásokat veheted igénybe fiatal házasként 2023-ban

Bank360 tartalom
2020-05-27 Frissítve: 2023-04-17
2020-05-27 Frissítve: 2023-04-17
8989499

A magyar állam rengeteg kedvezményt biztosít a fiatal házasoknak. Kis odafigyeléssel nagyon jól el lehet indítani a közös jövőt. Ehhez azonban tudnunk kell, pontosan milyen segítségre számíthatunk és mit kell tennünk az igényléshez. Cikkünkben összefoglaltunk, milyen állami támogatásokat lehet igénybe venni a házasság után.

 

Első lépés a házasság

A legtöbb kedvezmény igénybevételéhez házasnak kell lenni, nem elég a regisztrált élettársi kapcsolat. A külföldön kötött házasság csak akkor számít, ha azt elismeri a magyar állam. Nem kell feltétlen nagy lakodalmat csapni és jelentős költségekbe verni magunkat, jogi szempontból elég a két tanú előtt kötött esküvő.

 

Érdemes érdeklődni a helyi önkormányzatnál, hogy milyen támogatásokat biztosítanak a frissen házasodott helyi lakosoknak. Egyes településeken akár több tízezer forintnyi “első házasok egyszeri támogatását” lehet igényelni, más önkormányzatok bevezették a fiatal házasok első lakáshoz jutását segítő vagy családalapítási juttatásokat. Ezek minden esetben helyi kezdeményezések, amelyeket a legtöbb esetben csak a több éve regisztrált helyi lakosok vehetnek igénybe.

 

Első házasok kedvezménye - akár 120 000 Ft

Minden házaspárnak jár azonban a házasságkötést követő hónaptól két éven (24 hónapon) át, együttesen havi nettó 5000 forint adókedvezmény. A részletekről és feltételekről itt írtunk. A legfontosabb tudnivaló, hogy az adókedvezmény nem jár automatikusan, ezért vagy nyilatkozni kell év közben az adóelőleg megállapításánál, vagy az éves szja bevallásban kell feltüntetni.

 

Gyermektervezés

Sok támogatás Magyarországon gyermekvállaláshoz kötött, ezért tanácsos előre megtervezni, mikor és hány gyermeket szeretnénk vállalni. Természetesen a gyerekek születését nem lehet pontosan ütemezni, nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a születendő gyermekek után milyen támogatásra lehetünk jogosultak.

 

Babaváró támogatás

Akár 10 millió forint szabad felhasználású babaváró hitelt is kaphatunk, ha legalább egy gyereket vállalunk. A babaváró már egy gyerek születésével kamatmentes, az igényléstől számítva a harmadik gyermek után pedig átvállalja az állam a fennálló tartozást. A pontos feltételeket és az igénylés menetét ebben a cikkben foglaltuk össze. Egy fontos dolgot viszont itt is meg kell említenünk: a babaváró hitelt igénylésnek mindig meg kell előznie a gyerek születését.

 

Lakásvásárlás

Előbb-utóbb döntést kell hoznunk arról is, hogy hol fogunk élni: melyik településen, milyen ingatlanban? Szerencsére ebben a kérdésben is számíthatunk állami segítségre, így például “sima” csok vagy falusi csok támogatásra. A falusi csok csak a kijelölt településeken érhető el, ezért fontos megtervezni, hol fogunk élni, és ennek megfelelően igényelni az otthonteremtési kedvezményeket. A csok támogatások mellé kedvező fix kamatozású, államilag támogatott hitelt is igényelhetünk, a fent linkelt cikkekben minden tudnivalót összefoglaltunk.

 

Fontos, hogy a választott ingatlan megfeleljen a rendeletben megszabott feltételeknek, akár újat vagy használtat vásárolunk, akár építünk vagy bővítünk.

 

A csok igénylés mellé 2021. januártól illetékkedvezmény és adóvisszatérítés is elérhető:

 

  • a csokkal vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni,
  • új építésű lakás vásárlása után a csökkentett, 5 százalékos áfa is visszaigényelhető,
  • saját erős építkezéseknél az áfa legfeljebb 5 millió forintig igényelhető vissza - ez a támogatás bizonyos feltételekkel visszamenőlegesen is elérhető, emellett nemcsak a csokos építkezők vehetik igénybe, hanem mások is.

 

Lakáshitel: a házasság vagyonközösség

Természetesen igényelhetünk piaci lakáshitelt is. Lakásvásárlásnál ez az opció a legjobb, ha nem vagyunk jogosultak a csokra, vagy nem elég az állami támogatás és hitel.  

 

Házasként vagyonközösséget alkotunk a házastársunkkal. Ez több szempontból is lényeges. Először is a két házastárs közös jövedelme fogja a hitelképesség vizsgálat alapját képezni. Szintén a háztartás közös jövedelme számít a jövedelemarányos törlesztési mutatónál. Vigyázat, nemcsak a jövedelem közös, hanem a költségek is. Tehát ha egy háztartás egy jövedelemből él, máris kedvezőtlenebb lehet a hitelképesség vizsgálat kimenetele.

 

Hitelfelvételkor a legtöbb esetben egy házaspár közösen vesz fel hitelt, tehát adóstársak a hitelügyletben. Ez például válás során sok gondot okozhat, mert nem biztos, hogy az egyik fél egyedül tovább tudja fizetni a hitelt, ezért a bank nem engedi ki a másik felet a hitelből.

 

Illetékkedvezmény

 

15 millió forintos vételárig 50%-os vagyonszerzési illeték kedvezményre jogosultak a 35 év alattiak, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy sem. Életkortól és vételártól függetlenül kérhető 12 hónapos kamatmentes részletfizetés az illetékre. 

 

Csokkal vásárolt ingatlan esetében egyáltalán nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, sem az új, sem használt lakások után.

 

Ha megszületett a gyerek

 

Ne feledjük el, hogy a megfelelő hatóságokat és a pénzintézeteket nekünk kell értesíteni a gyerek születéséről, legyen szó a babaváró hitelről vagy egy előre vállalt gyermekről a csoknál. A kórház nem fogja nekik automatikusan átadni az információt. A legbiztosabb, ha mi is értesítjük a családi pótlékot folyósító Magyar Államkincstárt is.

 

Babakötvény 

 

Minden belföldi gyermek számára (és bizonyos feltételekkel a külföldön született gyermekek számára is) 42 500 forint életkezdési támogatást biztosít a magyar állam. Az összeg egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban. Lehetőség van arra, hogy az összeg egy úgynevezett Start-értékpapírszámlára kerüljön és ott babakötvény formájában tovább kamatozzon. Erre a számlára pénzt is be lehet fizetni, és az állam az éves befizetések 10%-ának megfelelő támogatást jóváír évi maximum 6 000 Ft értékben.

 

Adókedvezmény

 

Már egy gyerek születésével is jelentős adókedvezményt biztosít a magyar állam. Az családi adókedvezmény már év közben is igénybe vehető, együttesen kell róla nyilatkozni. Figyelem, ez sem jár automatikusan, igényelni kell!

 

Az első házasok számára elérhető szja-kedvezmény mellett igénybe vehetők az alábbi adójóváírások is:

 

Eseti támogatások

 

Néhány településen támogatást lehet igényelni a született gyermekek után, ez viszont minden esetben a helyi önkormányzatok saját hatáskörébe tartozó döntés. Mindenesetre érdemes náluk érdeklődni.

 

Ha bővül a család

 

Jelzáloghitel elengedést igényelhető a 2019. július 1. után született második vagy további gyermekek után. A második gyerek után 1 millió, a harmadik gyerek után újabb 4 millió, engednek el, majd minden további gyerek után újabb 1-1 millió forintot törleszt bele az állam a már meglévő lakáshitelbe. A támogatás nem jár automatikusan, a gyerek születése után 60 napon belül igényelni kell.

 

A csok egyik előnye, hogy a család bővülésével lehetőség nyílik a támogatás, illetve hitel összegek közötti különbség igénylésére.

 

A harmadik gyermek érkezésével jogosultak lehetünk a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására is.

 

A negyedik gyermek születésével az édesanya szja-mentességet élvez a jogosultság fennállásáig.

 

Fontos, hogy legyen munkánk

A babaváró, csok és a lakásfelújítási támogatás igényléshez szükséges a meghatározott ideig fennálló, folyamatos a TB-biztosított jogviszony. Látható tehát, hogy a legtöbb támogatás egyik legfontosabb feltétele a munkaviszony vagy az ennek megfelelő TB-biztosítottsággal járó jogviszony. Ha egyik fél sem rendelkezik ilyennel, a fenti támogatások egyikét sem lehet igényelni.

 

Láthatjuk, hogy a magyar állam kifejezetten bőkezű a fiatal házasok támogatásában. Érdemes tehát jól átgondolni, hogyan indítjuk el a közös életet, és kihasználni a lehetőségeket

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!