Idős nő a szőnyegen ülve laptopot kattint

Hitel nyugdíjasoknak 2023

Idős nő a szőnyegen ülve laptopot kattint

Hitel nyugdíjasoknak 2023

Bagyinszki Dániel
2022-01-01 Frissítve: 2023-03-30
2022-01-01 Frissítve: 2023-03-30
17923459

Attól, hogy nyugdíjba vonul valaki, még továbbra is értékes ügyfele marad a bankoknak. A nyugdíjunk biztos jövedelemnek számít, amire hitelt is felvehetünk néhány korlátozás mellett. Összegyűjtöttük, hogy mire kell vigyázni és mik a feltételek. 

 

Mindenkinek megváltozik az élete a nyugdíjba vonulással, ám ez a pénzügyeinkben sem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk olyan dolgokról, amit előtte megtehettünk. Például egy hitel felvételének a lehetőségével is élhetünk nyugdíjasként.

 

A nyugdíjas hitel feltételei nem különböznek számottevően az általános hitelbírálati szabályoktól. A hitelintézetek és bankok az elsődleges jövedelmet vizsgálják először, amibe az öregségi nyugdíj is beletartozik. Így akár a minimálbérrel megegyező vagy kevesebb rendszeres bevétel mellett is elérhető hitel nyugdíjasoknak.

 

Jövedelmi feltételek

 

Hitelfelvételnél, legyen szó személyi kölcsönről vagy jelzáloghitelről (lakáshitel), az egyik legfontosabb feltétel a jövedelmünk összege és típusa. Megkülönböztetünk elsődleges és kiegészítő jövedelmet. Ha nem rendelkezünk valamilyen elsődleges jövedelemmel, nem vehetünk fel sem lakáshitelt, sem személyi hitelt. 

 

A bankok mindenhol elsődleges jövedelemforrásnak tekintik az öregségi nyugdíjat a nettó munkabér és a vállalkozói jövedelem mellett és ahogy az utóbbi kettőnél, a nyugdíjas hiteligénylőnek is meg kell felelnie a JTM-korlátnak. 

 

A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM) mutatja meg, hogy mekkora részét teheti az összes hitelünk törlesztőrészlete a jövedelmünknek. Az adósságfék szabályozás még kifejezetten magas, nettó 500 ezer forintot elérő vagy azt meghaladó jövedelem mellett sem engedi, hogy a törlesztések meghaladják a bevételeink 60 százalékát. Amennyiben pedig ennél kevesebb a jövedelmünk, úgy a törlesztésre fordított rész nem haladhatja meg a jövedelmünk felét, de egyéb feltételektől függően ez az arány kisebb is lehet. A személyi kölcsönnél felmerülő leggyakoribb kizáró tényezőkről itt írtunk bővebben.

 

Más nyugdíjtípusokból is származhat a jövedelmünk, a bankok részéről azonban ezek elbírálása nem egységes. A korbetöltött rokkantsági nyugdíj a legtöbb magyarországi pénzintézetnél elsődleges jövedelemnek számít. Az özvegyi nyugdíjat elsődleges jövedelemként elfogadja például az UniCredit és Takarékbank, míg a nyugdíjbiztosításból származó rendszeres életjáradékként folyósított összeget az MKB, az OTP és a Takarékbank.

Felső korhatár hiteligényléskor

 

Nincs felső korhatár a magyar törvények szerint a hiteligényléskor. A Magyar Nemzeti Bank ettől függetlenül is elvárja a pénzintézetektől, hogy senkinek a hiteligényét ne utasítsák el automatikusan az életkora miatt. Az életkorra vonatkozó kizárásokat, illetve korlátozásokat előre fel kell tüntetniük a bankoknak az új fogyasztóvédelmi elvek alkalmazásáról szóló ajánlások szerint.  

 

Ennek megfelelően a magyarországi bankok feltüntetik, hogy milyen idősen lehet egyedüli igénylőként kölcsönt felvenni. Az igénylésnél azonban nem a hitelfelvétel idején betöltött életkort vizsgálják, hanem azt, hogy milyen idősek leszünk a futamidő végén. Hitelintézettől függően ez általában 65 és 72 év közé esik személyi kölcsönnél, és 70 és 75 év közé lakáshitelnél. Ez a kor, amit a kölcsönfelvevő nem haladhat meg a visszafizetés vége előtt. Nyugdíjasként ezek a korlátok nyilvánvalóan szűkítik a lehetőségét például annak, hogy milyen futamidőre kaphatunk lakáshitelt.

 

Nyugdíjas adóstárs

 

Ha nyugdíjasként vagy meghatározott kor felett igénylünk hitelt, akkor a hitelintézet előírhatja adóstárs bevonását. Ezzel a bank magát és minket is biztosít, hogy mindig lesz valaki aki fizetni tudja majd a hitelt. A cikk végén lévő táblázatokból az is kiderül, hogy pontosan melyik bank hány éves korig ad személyi és lakáshitelt külön feltétel nélkül. 

 

Természetesen fordítva is lehetséges, egy nem nyugdíjas is bevonhat adóstársnak egy nyugdíjast hiteligénylésnél. Ekkor a kölcsön feltételei, az összesen jobban terhelhető jövedelmek miatt kedvezőbbek lehetnek, így alacsonyabb havi törlesztőrészlettel vagy nagyobb összegű hitelt is fel tudunk venni.

 

Alaposan fontoljuk meg, hogy vállaljuk-e az adóstárs, illetve kezes szerepét egy kölcsönnél! Ha adóstársakká válunk, ugyanakkora részben felelünk a hitelért, mint az adós maga, nem lehet arra hivatkozni, hogy mi annak csak egy részéért felelünk. Ha pedig kezessé válunk egy hitelnél, nem veszünk részt a hitel törlesztésében addig, amíg az adós(ok) törlesztenek, azonban ha ők nem fizetnek, a tartozás kiegyenlítéséért mi is a  teljes vagyonunkkal, nyugdíjunkkal felelünk.

 

Nem mindig könnyű szülőként vagy nagyszülőként nemet mondani szeretteink ezirányú kérésének, kiváltképp, ha úgy érezzük, hogy ezzel megfosztjuk őket egy lehetőségtől. Mérlegelnünk kell azonban a családi anyagi biztonsága érdekében, hogy mi történik akkor, ha valamilyen váratlan ok következtében nekünk kell majd fizetni a hitelt nyugdíjasként. 

 

A hiteligénylés menete nyugdíjasként

 

A jelzáloghitelek és személyi kölcsönök esetén sem tér a hiteligénylés menete jelentősen az általánostól, néhány különbség azonban van. 

 

Az egyik ilyen eltérés a jövedelemigazolás dokumentumaiban van, nyugdíjasként általában a nyugdíjszelvényt, a nyugdíjasigazolványt, illetve a nyugdíjhatározatot szokták kérni a bankok. Van ahol ezek közül egy is elegendő, van ahol több igazolást is kérnek. 

 

Ha igénylőként betöltenénk a bank által meghatározott életkort a futamidő végére, további feltételek is szükségessé válhatnak az igényléshez, ez általában adóstárs bevonását jelenti. 

 

Olyan hitelintézetek is vannak, ahol sem a maximum életkorra, sem a jövedelmi minimumra nincs megkötés. Emellett vannak olyan bankok, akik a nyugdíjból élő igénylőiktől alacsonyabb jövedelmet is elfogadnak, mint azoktól, akik még dolgoznak. 

 

Mivel a nyugdíj hitel felvétele nem igazán tér el az általánostól, ugyanúgy része az igénylésnek a hitelképesség vizsgálat is. A hitelintézetek a nyugdíjas igénylőik esetén is minden esetben ellenőrzik a felsoroltakon kívül a következő feltételeket:

 

  • állandó lakhely igazolása,

  • rendszeres jövedelem (nyugdíj mellett lehet más is, például munkabér)

  • megfelelő elérhetőség,

  • azonosító okmány megléte,

  • bankszámla,

  • van-e aktív vagy passzív lejárt tartozása az ügyfélnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR lista lekérdezés).

 

Nyugdíjas CSOK

 

2021-től a nyugdíjasok is lehetőséget kaptak a csok és a csok-hitel felvételére. Erre akkor  van lehetőségünk, ha a nyugdíj mellett dolgozunk és vérszerinti vagy örökbefogadott gyereket nevelünk. Természetesen ehhez a hitelfelvételi követelményeken felül a csok feltételeinek is meg kell felelnünk, többek között, hogy egy lakcímen élünk a gyerekkel és van legalább 180 napja TB–jogviszonyunk. 

Minimum jövedelmi és életkorra vonatkozó feltételek nyugdíjasként

 

Ahogy az alábbi táblázatokból látszik, több hitelintézet a mindenkori minimálbérhez köti az elvárt rendszeres jövedelmet, így 2022-ben ezek az összegek már nettó 133 ezer forintra emelkedhetnek. Összefoglaltuk, hogy milyen korig és mekkora jövedelemtől igényelhetünk lakáshitelt és személyi kölcsönt nyugdíjasként: 

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!