A Diákhitel megoldást jelenthet a tanulmányaid finanszírozására

Diákhitel – hogy az új tanév zökkenőmentesen induljon

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2018.09.10
Frissítve: 2019-01-04 Létrehozva: 2018-09-10
1907816

Most kezded az egyetemet, de még nem tudod, miből fogod finanszírozni a következő félévet? Kevés az ösztöndíjad és jól jönne mellé a kiegészítés? Költségtérítéses szakra vettek fel, és szeretnéd levenni a szüleid válláról a terhet? A Diákhitel megoldást jelenthet mindhárom problémára. Összegyűjtöttük, milyen lehetőségeid vannak, ha diákhitelen gondolkodsz.
 

A Diákhitel felvétele hosszú távú elköteleződést jelent, így érdemes alaposan körbejárni a témát, mielőtt döntenél bármelyik konstrukció mellett. Először is azt érdemes összegyűjtened, hogy milyen költségekkel kell számolnod az egyetemi éveid során, és hogy ezeket tudod-e saját zsebből fizetni. Ezekre a költségekre kell számítanod, ha most kezded az egyetemet:
 

Várható költségek az egyetemi évek kezdetén


Diákként sok kedvezményt és juttatást igénybe vehetsz, de ezek bizonytalanok, nem számíthatsz rájuk minden félévben – ilyen például a tanulmányi ösztöndíj és a szociális támogatás, amelyeknél nincs garancia arra, hogy minden félévben megkapod, és ha meg is kapod, az összegük is félévenként eltérő lehet. A nagyobb egyetemi városokban szintén jövedelemforrás lehet a diákmunka, de ebbe csak akkor érdemes több időt fektetned, ha nem akadályozza a tanulmányaidat. Emellé biztos pontként jó kiegészítés lehet a diákhitel, ha esetleg nem úgy sikerülne valamelyik féléved, ahogyan tervezted.
 

Általános tudnivalók a diákhitellel kapcsolatban


Ez a hitel is ugyanolyan, mint amit a bankok kínálnak, tehát kamattal együtt kell visszafizetned, meghatározott időn belül. Két típusát különböztetjük meg, a Diákhitel1-et és a Diákhitel2-t. A Diákhitel1 szabad felhasználású, arra költöd, amire szeretnéd. Kérheted egy összegben is a félév elején, vagy havi kifizetéssel. A Diákhitel2-t a költségtérítésre tudod fordítani, ebben az esetben a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy főiskolának folyósítja a kölcsönt, rendezve ezzel a tandíjat.
 

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre veheted fel, egy szemeszterben legfeljebb 5 hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben veszel részt, és a képzési idő meghaladja a 11 hónapot, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzés időtartamával, de nem haladhatja meg a 14 félévet.
 

Diákbarát konstrukció az egyetemi évekre – a Diákhitel előnyei


A Diákhitel legnagyobb előnye a kedvező kamatozás. A Diákhitel a piacon megtalálható személyi kölcsönökkel összehasonlítva kifejezetten olcsó. Míg a jelenleg elérhető legolcsóbb személyi kölcsönök éves kamata 7-8 százaléknál kezdődik, addig a Diákhitel1 kamata jelenleg 2,30 százalék, a Diákhitel2 kamata pedig az állami kamatkedvezmény miatt 0 százalék.


FRISSÍTÉS! 2019. január 1-től június 30-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ az előző félévi 2,3 százalékról 10 bázisponttal, 2,2 százalékra - azaz eddig soha nem látott alacsony szintre - csökkentette a Diákhitel1 kamatát. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.
 

További jellemzők a Diákhitel igénylésével és a törlesztéssel kapcsolatban:
 

 • Nincs hitelbírálat: nem kell rendelkezned igazolt jövedelemmel, kezessel és megfelelő fedezettel sem az igényléshez.
 • Törlesztened csak azután kell, ha már megszűnt a hallgatói jogviszonyod. A törlesztési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnését, de legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napján lép életbe.
 • A havi törlesztőrészlet nagysága és a futamidő igazodik a későbbi jövedelmedhez. A pályakezdés nehézségeire való tekintettel az első két évben a mindenkori minimálbér alapján kell törlesztened. A harmadik törlesztési évtől kezdve pedig a két évvel korábbi, bruttó éves jövedelmed határozza meg a fizetendő törlesztőrészlet összegét.
 • Korlátlan előtörlesztésre van lehetőséged, plusz költségek nélkül. Az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozásodat csökkenti, így le tudod rövidíteni a futamidőt.
 • A futamidő szabadon alakítható. A kötelezően fizetendő törlesztőrészletektől és az előtörlesztésektől függően változik, hogy mikor fogod visszafizetni a teljes hiteltartozásodat.
 • A törlesztés során több kedvezményt is igénybe vehetsz. A Diákhitel1 esetében lehetőséged van szüneteltetni a törlesztést, vagy célzott kamattámogatást vehetsz igénybe, ha CSED, TGYES, GYED vagy GYES ellátásban részesülsz. A célzott kamattámogatás azt jelenti, hogy az állam átvállalja az erre az időszakra felszámított kamat megfizetését. Ha részesülsz célzott kamattámogatásban, akkor a kedvezmény időtartama alatt nem vagy köteles a havi törlesztőrészletet teljesíteni. Szintén igényelheted a törlesztés szüneteltetését, ha a 45. életéved előtt újra hallgatói jogviszonyt létesítesz.
 • További kedvezmények: a törlesztés szüneteltetése igényelhető azok számára, akik rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, illetve rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesülnek.


Jogosult vagy a Diákhitel felvételére, ha:

 • még nem múltál el 45 éves
 • magyar állampolgár vagy menekültként elismert vagy
 • rendelkezel letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel
 • Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezel


Az igényléshez a következő adatokra, dokumentumokra lesz szükséged:

 • érvényes személyi igazolvány
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • saját névre szóló bankszámlaszám


Ezenkívül a következő feltételeknek kell megfelelned az igényléshez:

 • felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal kell rendelkezned,
 • a lakóhelyed a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba be van jelentve,
 • az adott képzési időszakra bejelentkeztél (vagyis van aktív hallgatói státuszod).


Nem vagy jogosult Diákhitel igénylésre abban az esetben, ha:

 • már van megszűnt Diákhitel szerződésed és azzal kapcsolatban tartozásod van,
 • a bíróság jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt és szabadságvesztést még nem hajtották végre, vagy annak végrehajthatósága még nem szűnt meg(kivéve, ha a bíróság feltételes szabadságra bocsátott),
 • adósságrendezést kezdeményeztél joghatályosan.


Fontos, hogy ugyanarra a képzésre igényelheted egyszerre mindkét Diákhitel konstrukciót, abban az esetben, ha önköltséges képzésben veszel részt. Ekkor a Diákhitel2-ből a tandíjat finanszírozod, a Diákhitel1-et pedig arra költöd, amire szeretnéd.


Mit érdemes tudni a Diákhitel1-ről?


A Diákhitel1 a szabad felhasználású kölcsönök közé tartozik, tehát arra költöd, amire szeretnéd. A felvehető hitelösszeg lehet havi 15, 21, 25, 30, 40, 50, 60 vagy 70 ezer forint. Az összeget havi kifizetéssel vagy egy összegben lehet igényelni.


A Diákhitel1 kamatozása változó, a kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozza meg a Diákhitel Központ. A jelenlegi érvényes mértéke 2,30 százalék. A kamatszámítás az első folyósítás napjától kezdődik, a kamatot pedig a kölcsön visszafizetéséig kell fizetned.


Fontos, hogy egyszerre csak egy érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel rendelkezhetsz. Ezenkívül, ha külföldön tanulsz, számodra csak a Diákhitel1, vagyis a szabadon felhasználható forma érhető el.


Mikor kell kitöltened az engedményezési űrlapot? – avagy a Diákhitel1 folyósítása, a tandíj és az aktív státusz esete


Ahhoz, hogy a Diákhitel1-et igénybe tudd venni, az iskolának vissza kell igazolnia az aktív hallgatói státuszodat. Viszont ha költségtérítéses hallgató vagy, ez csak akkor történik meg, ha már befizetted a tandíjat. Ha a tandíjadat diákhitel segítségével szeretnéd rendezni, akkor úgy tűnhet, hogy belefutottál a 22-es csapdájába, és itt megáll a történet. Erre a faramuci helyzetre találták ki az engedményezést, aminek három résztvevője van: te, az egyetemed tanulmányi hivatala és a Diákhitel Központ. Ha te is ebben a szituációban vagy, akkor a következőképpen tudsz eljárni az engedményezésnél:

 1. Töltsd le az engedményezési űrlapot a Diákhitel Direktből vagy a Neptunból!
 2. Töltsd ki az engedményezési űrlapot és add le az egyetemen, a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban. Ezt ebben a félévben szeptember 15-ig tudod megtenni.
 3. Az űrlapot ellenőrzik az egyetemen és te is, illetve a tanulmányi hivatal munkatársa is aláírja. Három példány fog készülni: egy neked, egy az egyetemnek, egy pedig a Diákhitel Központ számára.
 4. Ha új igénylő vagy, a Diákhitel Központ ellenőrzi, hogy jogosult vagy-e a hitelre. Ha már rendelkezel Diákhitel szerződéssel, és az engedélyezési adatlap helyesen van kitöltve, akkor a féléves első utalással (ebben a szemeszterben október 15-én, a tavaszi félévben pedig március 14-én) az engedményezett összeget a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára fogja utalni, rendezve ezzel a befizetendő tandíjat.
 5. Az egyetem az utaláskor jóváírja költségtérítésként a Diákhitel Központ által elutalt összeget, addig pedig megelőlegezi számodra a beiratkozott, aktív hallgatói státuszt.
 6. Ha az igényelt hitelösszeg magasabb, mint az engedményezési űrlapon szereplő összeg, a különbözetet szintén a félév első utalásakor a Diákhitel Központ a te bankszámládra fogja elutalni.


Mit érdemes tudni a Diákhitel2-ről?


A Diákhitel2 igénylésére csak abban az esetben vagy jogosult, ha önköltséges képzésben veszel részt (nappali, esti vagy levelező tagozaton vagy távoktatásos formában). Ez azért van, mert a Diákhitel2-t csak a képzés finanszírozására tudod felhasználni. Ez a speciális hitelkonstrukció kifejezetten azok számára nyújt lehetőséget, akiket önköltséges képzésre vettek fel az egyetemre, de nem tudnák saját zsebből finanszírozni a tandíjat.


A Diákhitel2 esetében a felvehető összeg akkora lehet, mint az önköltség összege. Nincs meghatározva a maximálisan igényelhető összeg. A felsőoktatási intézményeknek fizetendő úgynevezett térítési díjak (pl. utóvizsga díj stb.) nem fedezhetők a Diákhitel2-vel. A Diákhitel2 folyósítása mindig egy összegben történik és a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára utalja a pénzt.


A Diákhitel2 kötött felhasználású hitel, ami állami kamattámogatással működik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek által fizetendő kamat évi 0 százalék.


A Diákhitel2 igénylésének a végső határideje az őszi félévben december 15-e, a tavaszi félévben pedig május 15-e.


A Diákhitel2 folyósítása csak akkor valósulhat meg, ha már beiratkoztál a felsőoktatási intézménybe, ahol tanulsz, így ezt érdemes minél hamarabb megtenni. A hitelszerződés megkötése után a Diákhitel Központ egyeztet az egyetemed tanulmányi hivatalával, és ellenőrzi az aktív státuszodat. A hitelszerződés akkor lép hatályba, ha az egyetem visszaigazolja a Diákhitel Központ felé az aktív hallgatói jogviszonyodat. Ezután a következő esedékes folyósítás időpontjában utalja el a Diákhitel Központ a tandíj összegét az egyetemed számára. Minden szemeszterben a Diákhitel2 első folyósítási napja a második tanulmányi hónap 15. napja.


A hiteligénylés menete


A hiteligénylést elindíthatod a felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszerén, a Neptunon keresztül. Ennek a módszernek az előnye, hogy a rendszerben már meglévő személyes és tanulmányi adataidat automatikusan átveszi a Diákhitel Központ, így nem kell azokat újra megadnod. Ha rendelkezel ügyfélkapus hozzáféréssel, az igényléskor a Neptunban a szerződést elektronikusan is aláírhatod. Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, vagy nem szeretnéd elektronikusan aláírni a szerződést, ki kell nyomtatnod és le kell adnod a kitöltött hiteligénylési adatlapot az egyetemen vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatán.


Ha nem a Neptunból szeretnéd indítani az igénylést, ugyanezt megteheted a www.diakhiteldirekt.hu online ügyintézési felületén, a Hiteligénylés menüpont alatt. Ebben az esetben  nagyobb postahelyeken, illetve  együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban tudod leadni a kinyomtatott hiteligénylést. A leadóhelyek listáját itt találod.


Ezt érdemes tudnod a törlesztés menetéről


Bár a törlesztéssel csak akkor kell majd foglalkoznod, ha már befejezted az egyetemet, érdemes tájékozódni a későbbi teendőkkel és feltételekkel kapcsolatban is. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, ami a törlesztéssel kapcsolatos:
 

 • A Diákhitel mindkét formája napi kamatozású, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvétel első napjától a visszafizetésig napi szinten halmozódik a tőketartozásra a kamat. Emiatt azzal kell számolnod, hogy a visszafizetendő összeg a visszafizetés megkezdését követően is emelkedhet.
 • A Diákhitel1 félévente változó kamatozású hitel, így érdemes figyelemmel követned a kamatláb változását.           
 • A törlesztés első két évében a minimálbér alapján történő kötelező törlesztés összegei olyan alacsonyak, hogy jellemzően nem fedezik az éves szinten a tőkére számított kamatot. Ezért érdemes az előírt összegnél magasabb összeget utalni, hogy elkerüld a tartozásod növekedését.
 • A Diákhitel törlesztését a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. Ez alól nem mentesít az sem, ha ekkor még regisztrált álláskereső vagy, és nincs fix munkahelyed.
 • A havi törlesztőrészletnek meg kell érkeznie a Diákhitel bankszámlájára legkésőbb minden hónap 12. napjáig. Ha ez nem történik meg, akkor hátralékba kerülsz, és a meglévő kamaton felül késedelmi kamatot is kell fizetned. Ezért mindenképpen érdemes elindítanod az utalást néhány nappal a határidő előtt.
 • Az első két törlesztési év után, ha a bejelentett éves bruttó jövedelmed nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a mindenkori minimálbér alapján kell törlesztened.


A legfontosabb változások a Diákhitellel kapcsolatban


Törlesztési kötelezettség szüneteltetése


2018. január 1-jétől a diákhitellel tartozó nők kérhetik a törlesztés felfüggesztését, akár már a várandósság harmadik hónapjától kezdve. A kedvezmény örökbefogadott gyermekek esetén is igényelhető. További kedvezmény, hogy a törlesztés szüneteltetése ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így ezen időszakban a tartozás nem fog nőni. Ha szabad felhasználású és kötött felhasználású hitele is van az ügyfélnek, a kedvezmény mindkét szerződésre vonatkozik.


Diákhitel tartozás részleges vagy teljes elengedése


Vissza nem térítendő állami kamattámogatást vehetnek igénybe azok a nők, akiknek 2018. január 1-jét követően születik a második gyermekük és a támogatást igénylik a Diákhitel Központnál. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő nő teljes tartozását elengedik. A hitel részleges vagy teljes elengedése örökbefogadott gyermek esetében is kérhető. Fontos, hogy ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, választása szerint csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.


Nőtt a Diákhitel1 esetében a maximálisan felvehető összeg


2018. február 1. óta a maximálisan igényelhető hitelösszeg az eddigi havi 50 000 forint helyett 70 000 forintra nőtt. Így az egy szemeszterre maximálisan felvehető összeg 250 ezer forintról 350 ezer forintra nőtt.


A Diákhitelt már külföldi résztanulmányokra is felveheted


2017/2018-as tanév tavaszi félévétől kezdődően az Európai Gazdasági Térségen belüli külföldi résztanulmányokra is felveheted a Diákhitel1-et. Kizárólag külföldi részösztöndíjas képzésre egy félévre akár 700 ezer forint, egy teljes tanévre 1 400 000 forint hitelösszeg kérhető. Ez a változás szintén 2018. február 1-jétől él.


Mikor érdemes igényelned a diákhitel valamelyik formáját?


A továbbtanulás az egyik legjobb befektetés a jövődre nézve. Természetes, ha nem szeretnél eladósodni már a felnőttkor küszöbén, de ha csak az anyagiakon múlik, hogy mész-e egyetemre vagy sem, és más úton nem tudnád előteremteni a tanulmányaidhoz szükséges pénzt, a Diákhitel jó megoldás lehet, hiszen más kölcsönökkel összehasonlítva kifejezetten kedvező a kamatozása. A döntés előtt azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen járj utána, hogy milyen egyéb opcióid vannak a pénzszerzésre az egyetemen (ösztöndíj, szociális támogatás, diákmunka, költségtérítés összegének a csökkentése stb.). Ha még nem tudod biztosan, hogy mennyi pénzre lesz szükséged, a Diákhitel kalkulátora is segítséget nyújthat a döntésben. Figyelj, mert a döntésre már nincs sok időd, hiszen az első diákhitel igénylési határideje 2018. szeptember 17.


A Diákhitel igényléséhez, és persze az egyetemi évekhez is szükséged lesz egy jó folyószámlára, amire a tanulmányaiddal kapcsolatos bevételeket fogod majd megkapni. A Bank360 kalkulátorával válaszd ki a számodra legkedvezőbbet!

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve