Most hirtelen mindenki kedvet kapott az energiaszámlát csökkentő korszerűsítésre

Megjelentek az első zöld hajtások a bankok lakáshiteleiben 

Most hirtelen mindenki kedvet kapott az energiaszámlát csökkentő korszerűsítésre

Megjelentek az első zöld hajtások a bankok lakáshiteleiben 

Bank360 tartalom
2022-08-16 Frissítve: 2023-03-01
2022-08-16 Frissítve: 2023-03-01
28915352
28718564

Most lenne csak igazán igény a zöld lakáshitelekre, azonban egyelőre a bankok még csak a kezdeti lépéseknél járnak ebben. Kisebb kedvezmények már elérhetőek a rezsicsökkentő beruházások pénzeléséhez, és a bankok várhatóan sorra állnak majd elő ilyen ajánlatokkal a rezsifrászt kapó ügyfeleknek. 

 

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programjának kedvezményes kamatozású hiteléért nagy volt a tülekedés az év elején, le is merült a 200 milliárd forintos keret április elejére, amit a jegybanknak még 100 milliárddal meg kellett toldania, hogy legalább a befogadott hiteligénylések túlnyomó részére elég legyen a keret. 

 

A bankok által ebből az olcsó pénzből új lakás vásárlására vagy építésére kínált zöld hitelnek ugyan voltak energiahatékonysági elvárásai, azonban az igénylők nem ezért álltak sorba érte, hanem azért, mert a 2,5 százalékos fix kamata szinte ajándéknak számított a program meghirdetése után alaposan elszálló, ennek többszörösére emelkedő piaci lakáshitelekéhez képest.

 

A zöld hitelek igénylések március végi lezárultakor még a választások előtt voltunk, szó sem volt a rezsicsökkentés megváltoztatásáról, azonban azóta nagyot fordult a világ, és az emberek az augusztus eleji rezsinövelés hatására keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthetik az ingatlanjuk energiaszámláját.

 

Ehhez egyelőre az év végéig a falusi csok és a lakásfelújítási támogatás és hitel kínál kedvezményes, támogatott finanszírozást a gyereket nevelőknek, illetve gyermeket, gyermekeket vállalóknak. Akik azonban ezeket nem tudják igénybe venni, de pénzük sincs a korszerűsítésre, maradnak a piaci hitelek. Bár ezek kamata jelentősen megemelkedett, még így is érdemes elgondolkodni a felvételükön, hiszen egy energiahatékonysági korszerűsítés után most már sokkal alacsonyabb lehet a rezsiköltségünk, és a különbség már eleve fedezi a törlesztőrészlet egy részét.

 

Szabad felhasználású jelzáloghitelt 9-11 százalékos teljes hiteldíj mutatóval kapunk most, a személyi kölcsönök THM-je pedig többnyire már 13-14 százaléknál kezdődik. A lakáshitelek is megdrágultak, de ezek TMJ-je azért még 8-9 százalék körül van. A bankok is érzik azt, hogy az energiaszámlát csökkentő piaci zöld hitelek iránt lenne kereslet, ezt szorgalmazza is náluk az MNB, de egyelőre csak kisebb lépéseket látni, bár több bank is gondolkodik azon, hogy olyan lakáshitelt vezessen be, aminek a feltételeiben és felhasználhatóságában is megjelenhetne az energiahatékonyság. 

 

Az első fecskék egyike a K&H új zöld hitele, amelynek elvárása, hogy csökkenjen a hitelezett lakás energiafelhasználása, az ingatlan legalább BB energetikai besorolási osztályba kerüljön, energiafogyasztási értéke évente legfeljebb 80 kilowattóra legyen négyzetméterenként. A hitel egyaránt igénybe vehető már meglévő ingatlan modernizációjára, felújítására vagy olyan új ingatlan vásárlására, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak.  (A BB besorolás most már alapfeltétel az új lakásoknál, házaknál.) A K&H lehetőséget teremt arra, hogy egy szerződésben kapjon hitelt az ügyfél az ingatlan vásárlására és annak felújítására.

 

A hitelfelvevőknél a legnagyobb bökkenő persze jelenleg a magas kamat, amin a K&H se tud különösebben segíteni. A zöld lakáshitel kamata jelenleg megegyezik a a K&H normál jelzáloghitelének kamatával. Annyi zöld kedvezményt ad a bank, hogy a kölcsönösszeg 1 százalékát, de legfeljebb 120 ezer forintot visszatérít a hitelfelvevőnek, és legfeljebb 40 ezer forint erejéig egy energetikai tanúsítvány díját is állja.

 

Az OTP Bank a türelmi idős, halasztott tőketörlesztésű Évnyerő lakáshitelével kínál felújításra és energetikai korszerűsítésre is igénybe vehető kölcsönt. Ennél az ügyfelek az első évben csak a kamtot fizetik, tehát jóval alacsonyabb a havi részletük, és magasabbra már akkor váltanak, amikorra a korszerűsítés hatása megjelenik az energiaszámlákban.

 

Az MTI összeállítása szerint az UniCredit Bank több olyan hitelterméket is kínál, amelyeket kifejezetten lakások energetikai megújításához dolgozott ki, például a Green kedvezményes kamatozású személyi kölcsönt napelem-telepítésre. Ennél figyelembe vették, hogy a napelemek iránti erősödő kereslet miatt a kivitelezések elhúzódhatnak, ezért ügyfeleiknek a hitelszerződés megkötésétől számított hat hónap áll a rendelkezésükre a hitelösszeg lehívására és a törlesztés megkezdésére.

 

Az UniCredit továbbá kínál felújítási személyi kölcsönt hosszú, akár 10 éves futamidővel lakásfelújítási, köztük energetikai korszerűsítési célokra is. A piaci kamatozású felújítási jelzáloghitelénél a bank 0,5 százalékos öko kamatkedvezményt nyújthat, ha a felújítás célja a rezsiköltség csökkentése. 

 

Az Erste Bank már dolgozik egy zöld termék kialakításán, és a CIB Bank is vizsgálja a lehetőségét olyan hitelek bevezetésének, amely kifejezetten a lakások energiakiadásainak csökkentését célozzák meg. Jelenleg ezeknek a bankoknak a meglévő jelzáloghitelei energetikai korszerűsítésre, felújításra vagy energetikailag korszerű ingatlan vásárlására, építésére is felhasználhatók.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!