Napelem támogatás

Nagyösszegű napelemprogram indul novembertől az átlagos jövedelem alatti háztartásoknak

Napelem támogatás

Nagyösszegű napelemprogram indul novembertől az átlagos jövedelem alatti háztartásoknak

Varga Zsombor
2021-09-14 Frissítve: 2021-09-13
2021-09-14
15953032

November 15-től indul a lakosságnak szóló napelemes pályázat, aminek keretében nagyösszegű támogatást kaphatnak napelem építésére és fűtéskorszerűsítésre azok a háztartások, ahol az egy főre jutó kereset az átlagos alatt van. Csak napelemes rendszer telepítése esetén közel 3 millió forint kapható, ha azonban az ingatlan energetikai korszerűsítését is vállalja a pályázó, technológiától függően 9-11 millió forintot is kitehet a támogatás, amit teljes mértékben az előírt célokra kell fordítani.

 

Három különböző energetikai korszerűsítést lehet megvalósítani

A vissza nem térítendő, önrészt nem igénylő támogatás maximális összege attól függ, hogy milyen beruházást hajtanak végre az ingatlanon:

 

  1. napelemes rendszer a tetőn saját fogyasztási célra: bruttó 2 896 108 Ft
  2. a napelemes rendszer mellett nyílászáró csere és fűtési rendszer korszerűsítése
  • infra- vagy fűtőpanelekkel: bruttó 9 368 464 Ft
  • hőszivattyúval: bruttó 11 559 214 Ft

 

A támogatással minden esetben el kell számolni. A valós ráfordítási költséget nem haladhatja meg a támogatás mértéke, ugyanakkor el kell érnie az 500 ezer forintot. A kezdeti munkálatokra előfinanszírozás igényelhető, de legfeljebb a beruházás után kifizetett támogatási összeg 13 százalékát teheti ki ez az összeg. Az elszámolható költségekről részletesen a napelem.palyazat.gov.hu oldalon letölthető dokumentum tájékoztat, bár a közzétett feltételek még nem véglegesek.

 

Résztulajdonos is beadhatja a pályázatot

A pályázat igénylőjének legalább résztulajdonosnak kell lennie abban az ingatlanban, amelyben a támogatott napelemes rendszer megvalósul, emellett állandó lakcímmel kell rendelkeznie az ingatlanban. A támogatásra jövedelmi kritérium is vonatkozik, ami viszont már a háztartás minden állandó lakcímmel rendelkező tagját érinti.

 

A háztartás átlagos jövedelme ugyanis nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot. Ebbe minden 2020-as évre vonatkozó szja bevallás szerinti jövedelem beleszámít, ugyanakkor a kalkuláció során a jövedelemben nem részesülőkkel és eltartottakkal is számolni kell, ami még magasabb munkavállalói nettó fizetés mellett is a megszabott szint alá csökkentheti a háztartás átlagos fizetését.

Egy személy csak egyszer kaphat támogatást, és egy ingatlan szintén csak egy alkalommal részesülhet a programból. Kiskorú tulajdonos, 60 napot meghaladó köztartozás vagy magyar adóazonosító jel hiánya kizáró tényezők. Legfeljebb hatlakásos társasházakra, ikerházakra, sorházakra valamint családi házakra igényelhető a támogatás.

 

Egy-másfél év alatt kell a munkálatokat befejezni

Az igénylés a palyazat.gov.hu oldalon nyújtható be online. November 15-én reggel 8-kor nyílik meg a pályázat, ekkor azonban még csak a nyugat- és közép-dunántúli megyék számára lesz elérhető, egy héttel később a dél-dunántúli és dél-alföldi régió, szintén egy héttel utána Észak-Alföld és Észak-Magyarország, végül pedig Pest megye és a főváros területén élő pályázók nyújthatják be a támogatást. Összesen négy ütemben lehet jelentkezni, a legutolsó ütem 2024 márciusára van kiírva.

 

A sikeres pályázatot az online rendszerben megjelenő Támogatói Okirat jelzi, ekkortól érdemes elkezdeni a munkálatokat. A napelemes rendszer telepítésére az okirat kiállítását követően 12 hónapig van lehetőség, míg a nagyobb összegű, energetikai korszerűsítéssel járó beruházásra 18 hónap áll rendelkezésre ekkortól. A Támogatói Okirat kiállítása után 6 hónapon belül viszont már el kell kezdeni a napelem engedélyeztetési folyamatát a szolgáltatónál.

 

A késést minden esetben be kell jelenteni, 3 hónapnál hosszabb késést pedig részletesen indokolni kell. 2026. június 30. után már semmilyen körülmények között nem fejezhető be támogatott beruházás.

 

A program végeztével még 2026. december 31-ig, de minden esetben legalább 3 évig csak engedélyeztetés mellett lehet eladni az ingatlant. Ha az eredeti jövedelmi feltételeket nem teljesíti az új vásárló, a támogatást az alapkamat kétszeresét kitevő késedelmi kamat mellett kell visszafizetni - igaz annak csak az időarányos, értékcsökkentett részét.

 

Akár 35 ezer háztartás is részesülhet a támogatásból

A program a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv része, és összesen 201 milliárd forintos összegből valósulhat meg, ami az előzetes kalkulációk szerint akár 34 920 háztartás napelemes rendszerét fedezheti, amiből legalább 11 600 család a magasabb összegű, fűtéskorszerűsítést is tartalmazó támogatásban részesülhet. A november-decemberben lezajló 1. ütem 100 milliárd forint, a további 3 ütem összesen további 100 milliárd forint keretösszeget tesz lehetővé.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!