Egyedülálló szülő már megszületett gyermekkel tud csokot igényelni

Egy szülőnek is jár a csok, így tudod felvenni

Egyedülálló szülő már megszületett gyermekkel tud csokot igényelni

Egy szülőnek is jár a csok, így tudod felvenni

Vrazsovits Rita
2023-01-24 Frissítve: 2023-04-14
2023-01-24 Frissítve: 2023-04-14
31257272

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy 2015 óta elérhető állami támogatás, melynek célja a gyermekes családok saját ingatlanhoz segítése. A csok támogatás egyedülálló szülőként is igényelhető, vagyis nem kell hozzá okvetlenül házasnak lenni. Feltétel, hogy a gyermek az igénylő szülővel éljen együtt az igényléskor

 

Csok igénylés feltételei egyedülállóként

 

Lakásvásárlásra vagy bővítésre egyedülálló is igényelhet csokot, meglévő gyermek vagy több gyermek után. Alapfeltétele a támogatásnak, hogy az igénylő egy háztartásban éljen a gyermekkel. Abban az esetben, ha a gyermeket még csak tervezik, a támogatás alapfeltétele a házasság, vagyis vállalt gyermekre egyedülálló szülőnek csokot nem lehet igényelni. Ugyanez igaz az élettársi kapcsolatokra is: tervezett gyermek után a támogatás nem érhető el, csak akkor, ha a gyermek már megszületett vagy már úton van.

 

Az igénylés feltételei ugyanazok, mintha egy pár venné fel a támogatást, viszont ebben az esetben az egyedülálló szülőnek kell megfelelnie az összes feltételnek. Ide tartoznak többek között az alábbiak:

 

  • társadalombiztosítási jogviszony igazolása: ez a csok választott formájától függően minimum fél év és két év között lehet,
  • köztartozás-mentességről szóló igazolás (legfeljebb 5000 forint köztartozást enged meg a rendelet),
  • büntetlen előélet,
  • a választott lakásnak meg kell felelnie a csok feltételeinek

 

A csok egyedülállóként gyámság alatt álló gyermekre is felvehető.

 

A csok összege egyedülállóként

 

A csok támogatás összegét nem befolyásolja, hogy az igénylő egyedülálló szülő vagy házas. A támogatási összeg egy gyermek után 600 ezer forint, két gyermek után használt lakásra 1,43 millió, új lakásra 2,6 millió forint, három gyermek után pedig 2,2 és 10 millió forint. Négy gyermek után használt lakás vásárlásra 2,75 millió forintot lehet igényelni. 

A támogatáson felül kedvezményes, 3 százalékos kamatozású lakáshitel is felvehető. A maximum hitelösszeg 

 

  • két gyermek után 10 millió forint,
  • három gyermek után 15 millió forint. 

 

Egy gyermekre ez a támogatási forma nem igényelhető. A kölcsön emellett önmagában sem vehető fel, csak a vissza nem térítendő támogatással együtt. A támogatás viszont igényelhető a hitel nélkül is. 

 

Falusi csok egyedülállóként

 

Akárcsak a csokot, úgy a falusi csokot is igénybe vehetik az egyedülálló szülők, ha valamelyik preferált kistelepülésen vesznek használt ingatlant, vagy már ott élnek. A felhasználásra vonatkozó feltételek is ugyanazok, vagyis van lehetőség

 

  • használt lakás vásárlására, majd bővítésre, korszerűsítésre,
  • saját ingatlan bővítésére, korszerűsítésére. 

 

Falusi csok összege egyedülállóként

 

A maximálisan igényelhető támogatás összege a falusi csok esetében egyedülálló szülőként is 600 ezer, 2,6 millió és 10 millió forint. Ha a cél a meglévő ingatlan korszerűsítése, akkor 300 ezer, 1,3 millió és 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás érhető el. Utóbbi esetben a felvehető hitelösszeg is 5, illetve 7,5 millió forint. A vásárlással egybekötött korszerűsítésre a hagyományos csokhoz hasonlóan 10, illetve 15 millió forint kedvezményes kölcsönt lehet felvenni, kettő és három gyermek után. Eszerint a falusi csok egyedülállóknak is ugyanazokkal a feltételekkel vehető igénybe, mintha egy pár adná be az igénylést. 

 

A falusi csok feltételei egyedülállóknak megegyeznek a párokra vonatkozó feltételekkel.

 

Csok válás után

 

A csok igénylését nem zárja ki a korábbi válás, a támogatás sok egyedülálló szülőnek akár segítséget is nyújthat az újrakezdésben. Az igényléshez azt kell igazolni, hogy a gyermek vagy gyermekek az igénylő szülővel élnek együtt. Az egyedülálló anyának vagy apának csok igényléskor ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni, mintha egy pár venné fel a támogatást. 

 

Ha nincs gyerekem, egyedülállóként igényelhetek csokot?

 

Nem, erre nincs lehetőség. Ha még csak tervezzük a gyermeket, akkor a csoknak alapfeltétele a házasság.

 

Csok egyedülállóként bővítésre

 

A hagyományos csok nemcsak ingatlanvásárlásra használható fel, hanem a meglévő ingatlan bővítésére is. Ennek a feltételei egyedülállóként nem különböznek attól, mintha egy pár venné fel a támogatást. A bővítés feltétele, hogy a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával nőjön az építési tevékenység befejezése után. A meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása nem minősül a lakás bővítésének.

 

Emellett kifejezetten a tetőtér-beépítésére is van lehetőség, erre az új lakásra érvényes támogatási összeget lehet felvenni, mivel feltétel, hogy az átalakítás után egy különálló ingatlan jöjjön létre. A tetőtér-beépítés részletes feltételeiről ebben a cikkben írtunk. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!